HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 2023 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısı II. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı
Mecliste imar düzenlemeleri ile ilgili itiraz değerlendirmeleri öne çıktı. Bu kapsamda Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 2. Etap 2. Bölge 1/5 bin ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planı ile ilgili askı ilan süresi içerisinde gelen 384 itiraza ilişkin komisyon kararı görüşüldü. Komisyon itirazların değerlendirilmesi için ek süre isterken bu talep mecliste de kabul edildi.
Meclis yine bu kapsamda Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 1/5 bin ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı Tece Bölgesi GMK Kuzeyi Revizyonu’na askı ilan süresi içerisinde gelen 29 adet itirazın değerlendirilmesi için de komisyonlarca ek süre istendi. Talep mecliste oy birliğiyle kabul gördü.
İTİRAZLAR ÇOĞUNLUKLA REDDEDİLDİ
Efrenk (Müftü) Vadisi Yenişehir Kesimi I. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na askı ilan süresi içerisinde gelen 5 itirazı reddeden komisyonların kararı mecliste de oy çokluğuyla aynı şekilde kabul edildi.
Yine Toroslar ilçesinin bir an önce bitirmek istediği imar planlarından 9. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na askı ilan süresi içerisinde gelen 6 itiraz içinde 5’inin reddine, 1’inin kabulüne komisyon ve meclis tarafından karar verildi.
Daha sonra Toroslar 5. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na askı ilan süresi içerisinde gelen 2 adet itiraz, komisyonlarda ve mecliste kabulüne karar verildi.
İmar planlarında gözlerin çevrildiği önemli bölgelerden Yenişehir’de de 3’üncü etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı'na askı ilan süresi içerisinde gelen itirazlarda değerlendirildi. 5 adet itiraz hem komisyonlarca hem de mecliste reddedildi.
GÜLNAR’A GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ
Meclis daha sonra Mersin İli, Gülnar İlçesi, Şeyhömer Mahallesi, 117 ada, 18 No.lu Parselde “Güneş Enerji Santrali” yapılması amaçlı 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı teklifi ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu’na müştereken havale edilen konu görüşüldü. Komisyonlar ve meclis Gülnar’a kurulacak güneş enerjisi santraline onay verdi.
TARSUS’A MEZARLIK GELİYOR
Komisyonlara havale edilen konuların sonuncusu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.02.2023 tarihli ve 86 sayılı kararı ile onaylanan; Mersin İli, Tarsus İlçesi, Mantaş Mahallesi, 115 ada 32 No.lu parselin “Mezarlık Alanı” olarak planlanmasına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı tekliflerine askı ilan süresinde yapılan itirazlar oldu. Mezarlık imar düzenlemesi ile ilgili parsel maliklerinden gelen 2 adet itiraz komisyonlarca ve meclis tarafından reddedildi.
TARSUS’TAKİ TARİHİ ALAN DÜZENLEMELERİ GERİLİM YARATTI
Meclis birimlerden gelen konuların görüşülmesi ile sürdü. Bu kapsamda Tarsus Tarihi Kent Merkezi Koruma Strateji Rehberi ile proje alanındaki tescilli taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Arkeolojik Sit Alanlarının önemini vurgulayacak biçimde ve alanın ihtiyaçlarına cevap vermek üzere sağlıklı, yaşanabilir, ergonomik, sürdürülebilir ve estetik bir çevre elde edilmesi amacıyla hazırlanacak Koruma ve Canlandırma Proje Paketlerinin, çalışma ve uygulama sürecinin hayata geçirilmesine yönelik olarak Mersin Üniversitesi Rektörlüğü ile ortak proje gerçekleştirilmesi ve belediye ile Mersin Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılacak “Tarsus Tarihi Kent Merkezi Koruma ve Canlandırma Projesi’ne ilişkin protokolün imzalanması için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanına protokol imzalama yetkisi verilmesi istendi.
Tarsus için içerisinde bir çok proje paketi olan bir canlandırma modelini hayata geçirmek isteyen Büyükşehir’in MEÜ’den akademik danışmanlık desteği almak istemesine ilişkin teklifle ilgili Başkan Seçer, sözleşme yapılarak bunun hukuki bir zemine oturtulmak istendiğini kaydetti. Mersin Üniversitesi ile işbirliği yapacağız “diyen Seçer, bilgi alışverişi yapacaklarını söyledi.
“TARSUS MERKEZE VATANDAŞI DA RAHATLATACAK BİR ÇALIŞMA LAZIM”
MHP’li Tarsus’tan Meclis Üyesi Mahmut Tat, projeye ilişkin Tarsus Meclisinde bir görüşme olmadığını söyleyerek, detaylarına ilişkin bilgi istedi. Yıllardan buyana Tarsus’ta bazı mahallelerin SİT alanı olarak tescillenmesi nedeniyle mağduriyetler yaşandığını söyleyen Tat, “ne öngörüyoruz? Tarsus merkezindeki tarihi evler ile ilgili?” dedi.
Seçer ise bu soruların sorulma aşamasında olunmadığını, bir çalışma başlatmak için danışmanlık almak istediklerini söyledi.
“Sizin meclisin iznini gerektiren operasyonel bir durum yok” diyen Seçer, bir müdahale olmadığını, proje çalışması başlatmak istediklerini aktardı. Tat ise bilgi amaçlı sorduğunu söyleyerek, “Koruma kurul geçmişte geniş bir alanı işaretlemişler ve ‘burası SİT alanı’ demişler. Şimdi bakıyoruz işaretlenen bölge içerisinde 2, 3 tane tarihi yapı var onun dışında doğru dürüst yapı yok. Oradaki fakir vatandaş daha da mağdur ediliyor. Evi yıkılacak ama dokundurtmuyorlar. Halbuki ev yıkılacak ve tarih ile de alakası yok. Yani bu konularda vatandaşımızı da rahatlatacak bir çalışma olursa iyi olur” dedi.
TARTIŞMA GERDİ
Bunun üzerine Seçer, üniversiteden danışmanlık alacaklarını bu konuların sonranın meselesi olduğunda ısrar ederken, “Sizi anlıyorum ama şuan bir yere dokunduğumuz yok” dedi.
Tat ise Seçer’e tepki göstererek, “Sanırım benim konuşmamı hiç dinlemediniz. Belediyemizin üniversite ile protokol yapmasına değinmedik. Tarsus merkezde yapılacak böyle bir çalışmanın geniş bir alan içinde mi olacak, yoksa alan içindeki bazı münferit yapılarla mı ilgili olacak bunu öğrenmek istedik” dedi.
Seçer ise araya girerek, geniş bir alanda çalışma yapacaklarını söyleyerek, “Biz Mersin merkezde 4,9 hektarlık alanda eski tarihi kent merkezinde bir çalışma yapıyoruz. Bunun için bir ön çalışma yaptık. Üniversite ile fikir alışverişinde bulunduk. Aynı aşamayı başlatmak istiyoruz. Tarsus’a bugüne kadar dokunulmamış biz de dokunalım dedik. Belli bir çalışma yapalım sonra uygulamasını yaparız. Yaparken de tabi ki bunun koruma kurulu, meclis aşaması olacak. Bu bu kadar tartışılacak bir konu değil” dedi.
“TARSUS BELEDİYE BAŞKANINI DA DİNLEYELİM”
Tarsus’a bu konuda bugüne kadar dokunulmamasına ilişkin eleştirileri kabul etmeyerek, 1994, 1995 yıllarında Tarsus Belediyesi’ni temsilen toplantılara katıldığını anımsatan Mahmut Tat, “Geniş bir alanı SİT diye kapatmışlar, alan içindeki hiçbir yapıya dokundurtmuyorlar. Planlama ile vatandaşın önünü açmamız gerektiğini ifade ediyorum. Tarsus merkezi geniş alan içinde çok da tarihi yapılarla donatılmış bir şehir değil. Bu konuda Tarsus Belediye Başkanımızın düşüncesi nedir onu da bir dinlesek iyi olur” dedi.
AYNI ALANDA, TARSUS BELEDİYESİ’Nİ DE ÇALIŞMASI VAR!
Vahap Seçer, “Söz isterse tabi ki” derken, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, söz alarak, “Geçen hafta daire başkanınız ile bir toplantı yaptık. Bizi ziyarete gelmişlerdi. Daha önce alınan kararlar var. Daire başkanımızın bilmediği sonradan yazışmalarda sorun olan evraklar vardı, onların düzeltilmesi gerekiyordu. Çünkü bu alanla ilgili Tarsus Belediyesi’ni bir çalışması var tarihi kent merkezinde” dedi.
Seçer burada araya girerek, “Hangi aşamada” sorusunu yöneltti. Başkan Bozdoğan da, “Şuanda 4 adada bununla ilgili çalışma yapılıyordu fakat sizin ekibinizle sağlıklı sokak, prestij sokağı dediğimiz Kleopatra Kapısına kadar ki alanla ilgili toplantı yaptık. Sadece bir bölümüydü bu toplantının ki devamına geleceğine dair güzel olumlu bir havada doğdu. Üniversite ile böyle bir şeyin yapılması için öncelikle bazı yıkılması gereken, gerçekten tarihi olmayan çok sayıda ev var. Bununla ilgili olarak gerek ODTÜ, gerekse de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin çok sağlıklı bir çalışması oldu” dedi.
“GERİ ÇEKERİZ BELEDİYE, MECLİS ÜYESİ YAPTIRMADI DERİZ”
Vahap Seçer ise yine araya girerek, “Üzülerek ifade edeyim ki biz farklı şeyleri konuşuyoruz. Ne meclis üyemiz ne Tarsus Belediye başkanımızın anlattıkları ile bizim talebimizin hiç alakası yok. Tarihi kent merkezi ile ilgili çalışmamız bir irade ortaya koymasıdır. Yoksa Büyükşehir’in, ilçe belediyesinin görev alanı içinde caddede, sokakta, binada iyileştirme yapması, prestij sokak yapmasından bahsetmedik. Sizi bizi anlamadınız. Biz şunu söylemeye çalışıyoruz; şu aşamada biz sadece Tarsus’un tarihi kent merkezi ile ilgili global bir bilimsel çalışma başlatıyoruz. Genel anlamda neler olabilir, dünyadaki, Türkiye’deki örnekleri nedir? Sadece Mersin Üniversitesi’nden danışmanlık alarak değil, dünyada, ülkede otorite bazı kişilerden yararlanarak bunu yapacağız. Bu dediğimiz olay beni de aşar, Tarsus Belediye başkanını da, sizin meclis üyeliğinizi de. Bu 30 yıl süregidecek bir konu. Bu kadar üzerine yüreğimizin tüketileceği bir konu değil. Biz bunu çekeriz geriye, biz bunu da başlatmayız. Biz Tarsus’ta böyle bir çalışma başlatacaktık, Tarsus Belediye Başkanı, Tarsus Büyükşehir Melis üyesi, meclise getirdiğimizde uygun görmedi der, çekeriz. Üzerinde bir şey aranacak bir şey yok yani bunun” dedi.
“BİR ŞEYLER ÇIKARTILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Mahmut Tat ise, “Hadise ile ilgili anti duruş sergilemiyoruz” dedi. Seçer ise, “Bir şeyler çıkartmaya çalıştınız, garibime gitti” dedi. Tat ise, “Bir şeyler çıkartılmıyor sadece bilgi istedik. O zaman komisyona gönderelim” dedi. Bunun üzerine sinirlenen Seçer, apar topar konuyu Plan Bütçe Komisyonuna sevk etti.
AKP’li Türüt ise “Bu konuyla alakalı toplumun bir hafızası var, böyle bir çalışma için biz tabi ki size teşekkür ederiz. Onlar bilgilerini size aktarıp, tavsiyede, temenni de bulundular” dedi.
SEÇER ŞAŞTI KALDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Gerçekten şaşkınlık ile bir maddeyi tartıştık. Bunu kamuoyunun huzurunda yaptık. Konu komisyonda kabul ederseniz böyle bir çalışma başlatırız. Kabul etmeseniz başlatmayız. Ancak kent merkezine müdahalelerimiz ile ilgili çalışmalarda devam ediyor. Bizim Tarsus’ta yetki alanımızda müdahale edeceğimiz konularda koruma kurulunun izni olmadan bunu yapamayız. Tarsus’un tüm caddeleri için prestij cadde yapım işlerimiz başlıyor. Biz çok farklı bur vizyondan bahsettik ama bunu size izah edemedik. Kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.
Mahmut tat ise konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu ve aktarmak istediğini ancak bilgi veren ilgililerin üstünkörü bilgilendirme yaptığını söyledi. Araya giren Seçer, “Size göre üstün körü” derken Tat, “Bu konuyla ilgili Tarsus Belediyesindeyken ben çok uğraştım. Benim illa ki bu çalışma ekibindeki arkadaşlara katkım olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Vahap Seçer ise “Bunu Tarsus’ta da gündeme getirin de biz de size destek olalım” diyerek meclisi bitirdi.