Canlı hayvan ithalatına şap virüsü de engel olamadı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Canlı hayvan ithalatına şap virüsü de engel olamadı!


 

Şap virüsü nedeniyle, ülke genelinde tüm hayvan nakillerine bakanlık tarafından yasak getirilen Türkiye’de, gemilerle on binlerce hayvanın yurtdışından nakli, Mersin Taşucu Ceyport Limanından yapılıyor.

Haber Merkezi

 

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne 8 Mart 2023 tarihinde şap virüsü nedeniyle bildirimde bulunan Türkiye; hayvan pazarlarının kapatılması, satışı ve hareketinin yasaklanması, uymayanlara ilgili kanun uyarınca para cezası uygulanması yönünde kararlar aldı.

 

DEPREM NEDENİYLE TAŞIMA FAALİYETLERİ TAŞUCU LİMANINDA YAPILIYOR

Deprem öncesi canlı hayvanların nakli için İskenderun Limanı’nı kullanan Türkiye, depremin olumsuzlukları nedeniyle taşımaları Ceyport Taşucu Limanı’na kaydırdı.

Ceyport Taşucu Limanı bu tür taşımalar resmi olarak kullanılabilir özellikte olmamasına karşın bakanlık tarafından kullanılması için düzenleme yapıldığı öne sürüldü.

GEMİLER LİMANA GİRMEDEN OLUMSUZLUKLAR BAŞLIYOR

Canlı hayvan taşıyan gemiler, gerek liman dışında beklerken, gerekse liman içerisinde boşaltma yaparken, rüzgarın da etkisiyle, hayvanlardan kaynaklı çevreye yoğun kötü koku yayılıyor. Limanın, yerleşim alanlarının tam ortasında faaliyet sürdürmesi nedeniyle, gündelik yaşamda bölge insanları üzerinde koku nedeniyle rahatsız edici olumsuz etki oluşurken, herhangi bir hastalık yayılabileceği endişesi nedeniyle korkuya da neden oluyor. Bakanlığın, şap virüsü nedeniyle almış olduğu kararlar da vatandaşlarda oluşan korkuyu artırıyor. Limanda, hayvan taşımacılığı için tırlar ve kamyonlardan oluşan nakliye araçlarının fazlalığı, düzensizliği nedeniyle kent içerisinde araç trafiğinde aşırı yoğunluk yaşanıyor, araçların hareket güzergahı üzerinde hayvanlardan kaynaklı kötü koku etki alanını genişleterek yayılmaya devam ediyor, kokunun ulaştığı yerlerde hastalık yayılabileceği endişesiyle vatandaşlar korkuyor.

 

LİMAN FAALİYETLERİ VATANDAŞLARI ENDİŞELENDİRİYOR

Taşucu Limanı, 2021 yılında özelleştirme kapsamında satıldı. Bu kapsamda, limanın faaliyet hacminin ve fiziki sınırlarının artırılmasına amacıyla, "Ceyport Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi" planlama aşamasında ilerliyor. Bölge halkı, söz konusu projenin yaşam alanları üzerinde var edeceği olumsuzlukları gerekçe göstererek, projenin yapılmamasına karşı çıkıyor. Limanın şu haliyle, yaşam alanları üzerinde oluşturduğu olumsuzluklar ortadayken, projenin faaliyete geçmesi sonrası, olumsuzlukların daha da artabilecek olması, bölgede yaşayan vatandaşları endişelendiriyor.

 

BAKANLIK KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR MU?

Bakanlık, şap virüsü nedeniyle hastalığın yayılımı ve önlenmesi amacıyla ülke genelinde tedbir amaçlı kararlar alırken, canlı hayvan ithalatı çelişkili yönleriyle düşündürüyor. Bakanlık, “Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur” yönünde kararlar alırken, ülkeye yurt dışından binlerce hayvanın nakli sürüyor. Yurt dışından getirilen hayvanların ülke içerisindeki nakil hareketliliği, bu hareketlilik neticesinde ülkedeki insanlar ve hayvanlar ile oluşacak temasın, virüs yayılımının artabileceği ihtimali yönünden endişelendiriyor.

 

YANLIŞ POLİTİK KARARLAR ÜLKEYİ BU HALE GETİRDİ

Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle, kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan uzaklaşan Türkiye, her geçen gün artan et fiyatlarının önüne geçebilmek için yurt dışından canlı hayvan ithal etmeye devam ediyor. Bakanlık, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikaları yapmak yerine, kendi ülkesinde tarımı, hayvancılığı, çiftçiyi desteklemek yerine, adeta günü kurtarmak için konuya yaklaşarak yurt dışından canlı hayvan ithal etmeye devam ediyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA