TARSUS’TA 2017 BÜTÇESİ SKANDALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS’TA 2017 BÜTÇESİ SKANDALI!


 

Tarsus Belediyesi’nin bütçesine yönelik eleştirilere geçmiş dönemden örnek veren CHP’li Başkan Bozdoğan, 2017’de skandal bir sütçe yapıldığını ortaya koydu. MHP’li Şevket Can’ın belediye başkanı olduğu dönemde Tarsus Belediyesi’nin 2017’de bütçede 3 kez düzenlemeye gittiği 752 milyon TL’yi aşan arsa satışına imza attığı görüldü.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediyesi’nin Ekim ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda 2023 yılı bütçesi bir milyar 139 milyon TL olarak kabul edildi. Bütçede 400 milyon TL’lik taşınmaz satışı ve 50 milyon TL’lik borçlanma ile gelir gider dengesi sağlandı.

Ancak bütçe görüşmelerine CHP’li Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın 2017’de yapılan bütçedeki 752 milyon TL’yi aşan arsa satışı eleştirisi damga vurdu.

 

2017’DE BİR YILDA 3 AYRI BÜTÇE OLUŞMUŞ

Bütçeye arsa satışı nedeniyle şerh düşerek eleştirilerde bulunan MHP’li Nükhet Koç’un, Plan Bütçe Komisyonu başkanlığı yaptığı 2017 yılında 700 milyon TL’den fazla miktarda arsa satışı yapıldığını anımsatan Başkan Bozdoğan, “2014-2019 arası ve geçmişte kalan tüm bütçeler burada. Kimse asla şerh konulmadan komisyonda bütçeyi kabul etmiş.

2017’nin bütçesi 187 milyon 757 bin TL iken taşınmaz satışı 26 milyon 370 bin TL olarak kabul edilmiş. Yani bugünün parası ile 165 milyon TL.

Aynı yılın Haziran ayında ‘bu yeterli değil’ denilerek ek bütçe yapılmış ve 77 milyon 300 bin TL eklenmiş. Ve bu konulan ek bütçenin tamamı taşınmaz satışı olarak gösterilmiş. Bunun tekabül ettiği rakam ise bugün 410 milyon TL. Yani bütçede toplam 577 milyon TL arsa satışı gösterilmiş.

Aynı yılın Kasım ayına gelindiğinde ise ‘toplu konut, asfalt, kentsel dönüşüm yapılacak’ denilerek bir de borçlanmaya gidilmiş. O zaman ki değer 38 milyon TL. Şuana tekabül eden rakam ise 185 milyon TL. Yani o yıl 762 milyon TL borçlanma ve arsa satışı ile oluşturulan bir bütçe ortaya çıkmış.

Hatta o zaman ‘yüzde 40’a varan mülk satışı olur mu?’ da denilmiş” dedi.

 

“NEREDE BU KENTSEL DÖNÜŞÜM, ASFALT, TOPLU KONUT?”

Yapamadıkları projelere ilişkin eleştirilere de değinen Başkan Bozdoğan, “Bizim bir strateji planımız var. Bu plandakileri yapmak ile ilgili örneğin Kültür Merkezini almak için epey zorlandık. Bunu daha önce mecliste anlattım. Merkez için şuanda ihaleye çıkmaya hazırlanıyoruz. Tarsus’un göbeğindeki 30 yıldır bekleyen Roma yolunun yapımı ile ilgili Cleopatra Meydanı’nın olduğu yerdeki proje için öyle bir savaş verildi ki Anıtlar Kurulunda.. Burayla ilgili şuanda ihale tarihi de açıklandı. Bu kadar hızlı seri çalışmalar için ‘şu olmadı, bu olmadı’ deniliyor. Bunların hepsi oluyor. 

Geçmişte yapılanlar da söylendi. Eskiden yapılan 31 milyon TL’lik asfalt ihalesinin yarısını iller Bankası ödedi. Yarısını da şuanki yönetim ödedi. Geçmişteki yatırımın parasını bile biz ödedik. Biz ise 154 milyon TL’lik asfalt ihalesi yaptık. Haklısınız borçla yapılır. Ama merak ettiğim bir şey var 165 milyon TL para alınmış, kentsel dönüşüm, toplu konut, asfalt için. Nerede yapıldı bu dönüşüm, nerede bu asfalt, nerede toplu konut yapıldı? Kim ne yaptı ise Allah razı olsun ama nerede bunlar?

 

“ÖNÜMÜZ KESİLİYOR”

Bize ‘340 milyon TL yatırım çok değil mi?’ deniliyor. 400-500 milyon TL yatırım için az bile bu para. Asfaltın ne kadar pahalandığını herkes biliyor. Hiçbir Cumhur İttifakı mensubu Türkiye’deki gidişatı çok farklı göremez. 3,5 TL olan dolar şuan 18:80’lerde geziyor. Bu sadece kurumlara değil insanlara da büyük bir yük.

Bugün bu belediyede yapılanlar neden 20 yıldır yapılmadı? Harcama bitmeden işlem yapabilir misiniz? Ama yapılmış. Türkiye’de bunu yapan başka bir belediye yok.

Ciddi bir iş disiplinimiz var. Realistiz, hedefe kilitlenmişiz. Risk aldık mı evet aldık. Ama burada adanmışlık var. Takipçilik, fedakarlık, kararlılık diyoruz. Performansımız yüzde 68-70 arasında. Önümüzdeki hafta onlarca temel atayım, bu mu istediğiniz? Yılarca biz böyle süründük ve sıkıntılar çektik. Önümüzün nasıl kesildiğini bilmelisiniz. Projelerimizi hayata geçirmek için ekibim sürekli Ankara’ya gidiyor. Ekibim gerçekten çok iyi çalışıyor.

Durmadan insanlar Ankara’nın yolunu 2-3 saatte gidiyor.

 

“BENİM AMACIM ARSA SATMAK DEĞİL”

Geçmiş yıllarda Plan ve Bütçe’de 5 yıl komisyon başkanlığı yapan Nükhet hanım bunları bir gözden geçirin. Ek bütçe yaparken hepsini arsa satışı göstermişsiniz. Biz bugün denklik için yaptık, satış için değil. Benim amacım arsa satmak değil. Zaten Tarsus Belediyesinde meclisten geçen satılmasına karar verilen arsalar var. Ben bunları satmak istemiyorum, bunlara proje yapalım. Bir ikisine proje yaparsak buradaki açığı çıkartırız. 50’ye yakın arsanın satışı için mecliste karar alınmış ama biz bunları satmak niyetinde değiliz. Biz bir arsa satışı bile getirmeden bütçe denkliği sağlamak için yaptığımızı da bile ‘vay efendim arsa satılacak’ deniliyor. Yok öyle bir şey. Neden sadece yatırımlar görüldü. İşçi giderleri de bir düşünülmeli” dedi.

 

TARSUS’TA YENİŞEHİR ATIŞMASI

Söz isteyen Nükhet Koç ise “Arsa satmayı taahhüt ettiğiniz belgelerinizde var. Sabit gelirlerimiz yatırıma karşılık gelmiyor. Bu da sizin belgelerinizden çıkıyor. 2017’deki arsa satışını eleştiriyorsak şuan bütçeye arsa satışını neden koyuyorsunuz?” eleştirisinde bulundu.

Başkan Bozdoğan ise “Biz denklik için arsa satışını bütçeye koyduk. Siz 752 milyon TL’lik mal satışını bir açıklayın” dese de sorusuna yanıt alamadı..

Nükhet Koç bunun yerine “Yenişehir Belediyesi çok güzel bir kültür merkezi yaptı, bakanlıktan destek almamışlar, kendi bütçeleri ile yapmışlar” diye yanıt vermeyi seçti.

Haluk Bozdoğan ise “Yapmayın ya, kaç lira borçları olduğunu biliyorum. Bilmediğiniz konularla ilgili konuşmayın. Sorumun yanıtı verebilecek misiniz diye söz verdim size. Gözler kendilerine, kulaklar başkalarına inanır. 752 milyon TL’nin açıklamasını yapın” dedi.

 

MUHALEFET GEÇMİŞİN KONUŞULMASINDAN BIKTI

Mehmet Çelik tekrar söz alarak geçmiş dönemin eleştirilmesine tepki göstererek, “Yeter artık” dedi. “Sizde eleştirdiklerinizi yapıyorsunuz, sizde borçlanıyorsunuz” diyen Çelik, “Biraz vicdani olalım. Artık bunları bırakalım, önümüze, yapılacaklara bakalım”.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA