HDP’DEN GÜLTAK’A CHP İLE TEMAS TEPKİSİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HDP’DEN GÜLTAK’A CHP İLE TEMAS TEPKİSİ!


 

HDP’den Başkan Gültak’a bütçe görüşmelerinde CHP ile temasa geçerek kendilerini devre dışı bırakma girişimi tepkisi gelmesi dikkat çekti. HDP grubu yok sayılma eleştirisinde bulunurken Başkan Gültak’tan, “Siz beni kale almıyorsunuz” tepkisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Belediyelerin bütçe maratonunda en çekişmeli görüşmelere imza atılan Akdeniz Belediye Meclisi, zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıda 2023 yılı bütçesini 777 milyon 500 bin TL olarak kabul etti.

Kanun gereği bütçeyi reddedemeyen bu nedenle de komisyon görüşmelerinde baskı oluşturan muhalefet idareyi seçim bütçesi yaratmak, borçlanmayı arttırmak, belediye taşınmazlarının satışı ve reklam giderleri üzerinden eleştirdi.

Belediye konferans salonunda yapılan toplantıya CHP grubunun katılımı düşük kaldı. CHP kanun gereği bütçeyi reddedemeyeceği için toplantıya katılımı düşük tutarken muhalefet etme görevi HDP’ye düştü.

 

YATIRIM DEĞİL REKLAM BÜTÇESİ ELEŞTİRİSİ

İlk olarak söz alan HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, bütçe disiplini olmadığını söyleyerek, “Bütçe de artış yapılmış. Uygulanabilirlik koşullar için mi bütçe artmış yoksa kağıt üzerinde mi yapılmış, bu durum çok net değil. Yaptığımız incelemelere göre bütçe uygulanabilirlik gelir ve gidere göre uyumlu değil. Yatırıma yeterli kadar bütçenin ayrılmadığı, reklam olaylarının fazla olduğu görülüyor. 20 milyon TL reklam, tanıtım ve temsile ayrılmış. Bu çok yüksek bir rakam. Buralarda kısıntı yapılarak yatırıma ayrılabilir. Bütçeye ek 80 milyonluk TL’lik borç talep var.

 

BORÇLANMA TEPKİSİ

Siz devraldığınızda 203 milyon TL borcunuz vardı, bunun 30 milyon TL’si kayyum döneminden. Geri kalanı ise önceki dönemlere ait. Bu borcun büyük bir bölümü beldelerin bağlanması ile gelen borçlar. Ve bu borçların büyük bir bölümü halen var, yapılandırılmış. Sizin döneminizde de borçlanma yapıldı ve şuan borç miktarı 230 milyon TL. 80 milyon TL daha borçlanma istiyorsunuz ama bunlar çok yüksek rakamlar. Seçim bütçesi mi yaratılmak isteniyor.

Diğer belediyelerin bütçelerini takip etme imkanı bulamadım ama Toroslar’da 750 milyon TL’lik bir bütçe hazırlanmış ve 23 milyon TL borçlanma istendi. Toroslar’da özel kalem müdürlüğüne 200 bin TL ödenek ayrılmış. Ama bizim ödeneğimiz ne kadar? 2 milyon 110 bin TL. Orası da bir ilçe belediyesidir. Sorunları da belki bizden fazladır. Arada bu kadar yüksek fark olmaması gerekiyor.

 

GÜLTAK’A GÖRÜŞME ELEŞTİRİSİ

Belediyemizin çalışmalarına zorluk çıkarmak, engel olmak gibi bir düşüncemiz anlayışımız yok. Olamazda. Sorunun çözülmesi için komisyon başkanı olarak sizden görüme talebinde bulundum. Bırakın görüşmeye çağırmanızı geri dönmeye bile tenezzül etmediniz. Diyalog, kardeşlik diyorsunuz ama Plan bütçe Komisyon başkanı ile görüş alışverişinde bulunma talebimize geri bile dönmediniz diyen Tanrıverdi; bu şunu gösteriyor ki; ‘Size ihtiyacımız yok. Sizi muhatap almıyorum, siz kim oluyorsunuz?’ gibi bir anlayış var. Birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama 1,5 yıl daha bir arada olacağız. Önemli olan karşı karşıya geldiğimizde birbirimize selam verebilmek. Başımızı çevirmemek” dedi.

 

“SİZ BENİ KAALE ALMIYORSUNUZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise araya girerek, başını çevirdiği bir meclis üyesi olmadığını söyledi. “Benim cep telefonum sizde var mı? Aradığınızda yanıtsız bıraktım mı?” diyen Gültak, “Siz beni kaale almıyorsunuz. Arayışınızda posta koyuş var Samimiyetsizlik var” diyerek eleştirilere tepki gösterdi. 

 

“HDP’Yİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK CHP İLE GÖRÜŞTÜNÜZ”

Tanırverdi ise “Biz yine de elimizden geldiği kadar her konuda yardımcı olmaya çalıştık. Ama bu 80 milyon çok yüksek bir rakam. Görüşerek bunu belli bir noktaya çekebileceğimizi söyledik, ancak muhataplığı kabul etmediğiniz ve CHP grubu ile bunu görüşerek çözme yoluna gittiğiniz için ki siyaset yapıyorsunuz normal” dedi.

Ancak Gültak bu ithama tepki göstererek, “Bunu nerede çıkardınız?” dedi. Tanrıverdi’nin, “Telefon görüşmeleri yaptınız” demesi üzerine Başkan Gültak, “Bir pazarlık varmış gibi gizem katıyorsunuz böyle şeyler yapmayın” yanıtı verdi. 

Tanrıverdi ise “Dışlamanıza, yok saymalarınıza rağmen çalışmalarımıza devam edeceğiz. ‘Ya bu deveyi yutarsınız yada bu diyardan gidersiniz’ diyorsunuz. Biz ne bu deveyi yutarız ne de gideriz. Biz buradayız. Haklı olduğumuz konularda halkın yararına olan konularda çalışmaya devam edeceğiz. Borçlanma ile ilgili iki maddeye red oyu kullanacağız diğer maddelere de çekimser oy vereceğiz” dedi.

 

EMEP’TEN VERGİ ARTIŞI VE BORÇLANMA TEPKİSİ

EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara da, bütçeyi eleştirerek, “Her yönetim kendine uygun bütçeler ortaya koyuyor. Bütçeler siyasi metinlerdir. Vergiyi nereden toplayacağınız ve nereye harcayacağınızı içeriyor. Bütçede 777,5 milyon TL gider olacağı ortaya konulmuş. Geçen yıl 87 milyon TL vergi geliri elde edeceğimizi belirtmişiz ama bu yıl 200 milyon TL toplayacağız diyoruz.

Dahilde alınan mal ve hizmet vergileri açısından 28 milyon TL, bu yıl ise 106 milyon TL toplayacağımızı, diğer gelirlerinde 138 milyon TL bu yıl ise 424 milyon TL elde edeceğimizi bertiyoruz. Toplamda 697 milyon 500 bin TL gelir elde edeceğimizi ortaya koyup, 80 milyon TL’de borçlanma ekleyerek 777 milyon 500 bin TL’lik bütçe ortaya çıkıyor” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA