SEÇİM DEĞİL İHTİYAÇ BÜTÇESİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇİM DEĞİL İHTİYAÇ BÜTÇESİ!


 

Toroslar Belediyesi’nin Toroslar Belediyesi’nin 2023 mali yılı gider bütçesi 750 milyon TL olarak kabul edildi. 2024 ve 2025 mali yılı tahminleri ise savaşlar ve enerji krizi doğrultusunda hazırlandı. Bu kapsamda 2024 bütçesi 787 bin 500 bin TL ve 2025 bütçesi ise 826 milyon 875 bin TL olarak öngörüldü. Muhalefet “Seçim bütçesi olmasın” çağrısı yaparken Başkan Atsız Afşın Yılmaz, “Mersin ve çevre illerde ek bütçe yapmayan tek belediyeyiz. Bundan da gurur duyuyoruz. Ayağımızı yorgana göre uzatıyor, şov yapmak yerine ihtiyaca yönelik hizmette bulunmayı daha önemli buluyoruz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Toplantıda Toroslar Belediyesinin 2023 mali yılı performans programı, 2023 mali yılı bütçe taslağı ile 2024-2025 yılları tahmini bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda oy birliğiyle kabul edildi.

 

TOROSLAR’IN BÜTÇESİNDE ARTIŞ

Bu kapsamda Toroslar Belediyesi’nin 2023 mali yılı gider bütçesi 750 milyon TL olarak, 2024 mali yılı tahmini gider bütçesi ise 787 bin 500 bin TL olarak ve 2025 mali yılı tahmini gider bütçesi ise 826 milyon 875 bin TL olarak kabul edildi.

Kanuni payların ayrıldığı, gelirlerin yasal dayanaklarının olduğu, bütçede yer alan gelirlerin; 2023 yılı bütçe tasarısının 726 milyon 643 bin 911,04 TL’sinin belediyenin kendi kaynaklarıyla, 23 milyon 356 bin 088,96 TL’nin ise finansman tablosundaki borçlanma-ödeme net finansman karşılık gösterilmek suretiyle oluşturulacağı belirtildi.

2024 yılı tahmini gelir bütçe tasarısının 757 milyon 500 bin TL’sinin kendi kaynaklarıyla, 30 milyon TL’nin ise finansman tablosundaki borçlanma-ödeme net finansman karşılık gösterilmek suretiyle oluşturulacağı belirtildi.

2025 yılı tahmini gelir bütçe tasarısının da 793 milyon 875 bin TL’sinin belediyenin kendi kaynaklarıyla, 33 milyon TL’nin ise finansman tablosundaki borçlanma-ödeme net finansman karşılık gösterilmek suretiyle oluşturulacağı belirtildi.

2023 mali yılı bütçesinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından bir konuşma yaparak tüm meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Atsız Afşın Yılmaz; “Hayırlı, uğurlu olsun. Bu bütçeyle ilçemize, şehrimize, insanımıza Allah hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin inşallah” ifadelerini kullandı.

 

“SEÇİM BÜTÇESİ OLMASIN”

CHP’li Eren Türker ise tedirgin oldukları durumlar olduğunu söyleyerek, “Kafamızda sorular oluştu. Bir çok belediyede çok yüksek oranlarda bütçe artışları gerçekleşti. Aslında bu bize TÜİK verilerini işaret ediyor. Öngöremediğimiz durumlar mı var? Zamların devamı mı var? Neden TÜİK verilerinin üzerine bütçeler hazırlanıyor? 

Ayrıca stratejik planlara göre bütçe hazırlanıyor. Planı incelediğimizde bir önceki yılda da bütçenin uygun harcanmadığını görüyoruz. Bizim tedirginliğimiz var. Bu yıl biraz daha farklı çünkü bu yıl seçim var ve biz bu bütçenin seçim bütçesi olmasını istemiyoruz. 73 proje vaadiyle geldiniz ama şuana kadar çok azını yaptınız. Bu bütçeyle geri kalan projeleri bitirebilecek misiniz? Bu bütçenin seçime değil Toroslar halkına ayrılmasını istiyoruz. Arsa satışları ile ilgili bütçede 33 milyon TL gibi bir bedel yazıyor. Bu sene TOKİ ile anlaşamaz ve bu satışı gerçekleştiremezsek bu gelir açığını nasıl kapatacağız? Başka arsa satışları mı olacak?” dedi.

 

“DÜNYADA SAVAŞ VAR, HERKES ETKİLENİYOR”

Başkan Yılmaz ise dünyada küresel bir kriz olduğunu ve savaşlar yaşandığını vurgulayarak, “Bir gruba göre 3. Dünya savaşı başladı ama başka bir gruba göre başlayacak. Ama her halükarda dünyada ulaşım ve iletişim imkanlarının daha da gelişmesi ile hiçbir ülkenin, toplumun, oyuncunun bağımsız hareket etme lüksü yok. Herkes birbirine en azından göçler enerji, finans üzerinden bağlı. Dünyanın her hangi bir yerinde olan bir şey diğer oyuncuları farklı şekillerde etkiliyor.

Bugünde organize edilmiş olan çıkarılmış olan ülkemizin kuzeyinde bir savaş var. Bunun ne kadar devam edeceği, etkilerinin ne olacağını bugünden görmek mümkün değil ama buna bağlı olarak enerji krizi söz konusu. Avrupa enerji ihtiyacını nasıl karşılayacağını düşünüyor. Fiyatlar da yükselmiş durumda. Bunun da sosyal, siyasi, ekonomik sonuçları var. Bunun ülkemize de mutlaka etkisi var. Çok şükür devletimiz gerekli adımları atıyor, ücret artışları yapıyor. Bu kapsamda Toroslar’da en düşük ücret 7 bin 70 TL oldu. Biz de buna göre bir bütçe hazırladık. Bütçenin zaten 3’te biri personel gideri. Aslında öngörülemeyen değil, doğrudan öngörülen bir sürecin devamındayız. Çok şükür devletimiz başka bir çok ülkede yapılamayan güç etmeyen tedbirler alıyor. Ücretleri yükseltilmesi, meslek gruplarına ilişkin dolaylı veya dorudan destekler ile bu süreci Türkiye daha güçlü atlatacak.

 

“MERSİN VE ÇEVRE İLLERDE EK BÜTÇE YAPMAYAN TEK BELEDİYEYİZ”

Sizin arzu ettiğiniz gibi öngörülemeyen durumlar, belirsiz olsun gibi bir durum yok. Her şey belli, mücadele iyi veriliyor. Güçlü Türkiye’ye doğru emin adımlarla gidiyoruz. Ben önümüzdeki yıl her ne kadar küresel sistemle bağlantılı olsa da bu sıkıntıların çok daha azalacağını düşünüyorum ülkemiz açısından.

Mersin ve çevre illerde ek bütçe yapmayan tek belediyeyiz. Bundan da gurur duyuyoruz. Ayağımızı yorgana göre uzatıyor, şov yapmak yerine ihtiyaca yönelik hizmette bulunmayı daha önemli buluyoruz.

İhtiyaç olursa arsa satışı yaparız ama bunu da meclise getiririz. Gizli saklı yaptığımız bir şey yok” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA