TAŞUCU’NDA, DAVA DA, KANUNA AYKIRI BİR DURUMDA YOK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAŞUCU’NDA, DAVA DA, KANUNA AYKIRI BİR DURUMDA YOK


 

Cey Holding’in Taşucu Limanı ve Seka Limanı’ndaki çalışmalarının durdurulması gerektiğini savunan CHP’li Ali Mahir Başarır’a yanıt geldi. Ceyport A.Ş: “Limanımıza yönelik Danıştay’da bir dava yürütülmediği gibi faaliyetlerimiz ile ilgili herhangi bir mahkeme kararı da yoktur. Liman ve geri sahası Ramsar Sözleşmesi kapsamında değildir. Faaliyetlerimizde de Çevre Kanunu’na aykırı bir eylem ya da işlemimiz de bulunmamaktadır.”

HEDİYE EROĞLU

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu bölgesinde yapılmak istenen liman projesiyle ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Başarır, “ÇED raporlarına rağmen, mahkeme kararlarına rağmen kıyım devam ediyor. Mahkeme kararları tanınmıyor. Mersin’de bu yatırım yapılabilir ama orada değil, Taşucu’nda değil, Göksu Deltası’nda değil. Sulak arazilerimizin, topraklarımızın zarar görmesini istemiyoruz” dedi.

 

CEYPORT’TAN YANIT GEÇİKMEDİ

Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş yaptığı açıklama ile iddialara yanıt verdi. Taşucu’nda ki faaliyetlerinde hukuksuz veya çevreye aykırı bir uygulamaya imza atmadığını savunan Ceyport A.Ş, “Özelleştirilen Ceyport Taşucu Limanı ve geri sahası, 1977 yılında yapımına başlanılıp 1985 yılında ‘Seka Kâğıt Fabrikası ve Limanı’ olarak faaliyete alınmış ve yaklaşık 45 sene süreyle, önce SEKA Kağıt Fabrikası sonra Sümer Holding ve nihayetinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş mülkiyetinde özelleştirilene kadar kamu olarak faaliyetine devam etmiştir.

İmar planları Mülkiyeti TDİ A.Ş.‘ye ait Liman ve geri sahasına yönelik 10.02.2017 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 2016/111 Karar No’lu Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile 1/100 binölçekli plan değişikliği, 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları onaylanmış ve kesinleşmiştir.

 

40 YIL SÜREYLE ÖZELLEŞTİRİLDİ

Özelleştirme süreci T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından önce 2018 yılında ihaleye çıkılmışsa da ihalenin iptali üzerine, bu kez 2021 yılı içerisinde yapılan uluslararası ihale neticesinde Mersin ili, Silifke ilçesi, Taşucu mahallesindeki TDİ Taşucu limanı (eski SEKA Limanı) ve geri sahasındaki taşınmazın 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde 40 yıl süreyle ‘işletme hakkının verilmesi’ yöntemiyle özelleştirilmesi, 03.12.2021 tarihli resmi gazetede yayımlanan 02.12.2021 tarih 4880 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla resmiyet kazanmıştır.

Liman ve geri sahası, 21.01.2022 tarihinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TDİ A.Ş. arasında imzalanan sözleşme (İHDS) ile 22.01.2022 tarihinden itibaren limanı işletmek üzere kurulan Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.‘ye devredilmiştir.

 

LİMAN İŞLETMECİSİ TÜM YATIRIMLARINI KAMU ADINA YAPACAK

İşletme Hakkı Sözleşmesinin yatırım şartları Liman İşletmecisi; ihale şartnamesi ve İHDS‘nin 9.6 yatırım şartı maddesi gereğince limanın modernizasyonu ile bu kapsamda mendirek, dolgu ve rıhtım yatırımı ile kapasite artış yatırımlarını (konteyner, dökme, genel kargo vb. depolamaya yetecek ambar, silo vb. geri saha alanları ve ekipmanlar ile birlikte) yine sözleşmede belirlenen sürelerde tamamlayacaktır. İmzaladığı işletme hakkı devir sözleşmesi gereğince liman işletmecisi tüm yatırımlarını kamu adına yapacaktır.

Yapılacak yatırımları müteakiben liman modern bir liman seviyesine çıkartılacak ve sözleşme süresi sonunda yine TDİ A.Ş’ye yani kamuya iade edecektir.

 

“İHATA DUVARLARI İLE FİZİKİ KORUMA GÜMRÜK MEVZUATI GEREĞİ”

Gümrüklü Saha İhata Duvarları Kesinleşmiş imar planına göre sınırları belirlenen ve aynı zamanda geçici gümrüklü saha olan liman sahasının bu özelliği nedeni ile limana gerek karadan ve gerekse denizden gelen, giden, giren ve çıkan tüm araç, ekipman, personel ve yükün Gümrük Teşkilatınca kontrol ve denetimi yapılmaktadır.

Bu itibarla liman sahasının ve çevresinin güvenlikli bölge olması ve ihata duvarları ile fiziki koruma altına alınması gümrük mevzuatı gereğidir. Limana yönelik Danıştayda herhangi bir dava ya da mahkeme kararı yoktur. Liman işletmecisi şirketimiz ihale şartnamesi gereği münhasıran Taşucu Limanını işletmek üzerine kurulmuştur.

 

“DANIŞTAY’DA BİR DAVA YOK, ÇEVRE KANUNU’NA AYKIRI BİR EYLEM YA DA İŞLEMİMİZ DE BULUNMAMAKTA”

Esas sözleşmesinde sayılan faaliyetleri arasında ‘tersane İşletmeciliği’ bulunmamakta olup yine kamuoyunda paylaşıldığı üzere limanımıza yönelik Danıştay’da bir dava yürütülmediği gibi faaliyetlerimiz ile ilgili herhangi bir mahkeme kararı da yoktur. Liman ve geri sahası Ramsar Sözleşmesi kapsamında değildir.

Yukarıda izah edildiği üzere kamu tarafından 45 sene önce kâğıt fabrikası, lojmanları ve limanı olarak hayata geçirilen liman ve geri sahası Göksu Deltası içinde de bulunmadığı gibi Ramsar Sözleşmesi kapsamında da değildir. Bunun yanında Liman içindeki faaliyetlerimizde de Çevre Kanunu’na aykırı bir eylem ya da işlemimiz de bulunmamaktadır.

 

“İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Özelleştirme öncesi âtıl kapasite ile faaliyetini sürdürmekte olan Limanın devir sonrasında yapılacak yatırımlar ile kapasite artışına paralel olarak Mersin iline, bölge ekonomisine ve istihdamına olumlu katkılar sağlayacaktır. Kamuya ait bir limanın modernizasyonu yine kamu ile imzalanan işletme sözleşmesi kapsamında yerine getirilecek olup bahse konu yerde sanki ilk defa ve yeni bir liman yapılıyormuş gibi çevreye zarar verilmekte olunduğuna dair verilen haber ve bilgiler ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır. Doğru bilgilerin verilmesi ve oluşan yanlış anlamaların giderilmesi hususunu Kamuoyuna saygı ile duyururuz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA