ADD’DEN LOZAN DAVETİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ADD’DEN LOZAN DAVETİ


 

Mersin’de ADD öncülüğünde kendilerini İmece grubu olarak adlandıran STK temsilcileri Lozan Barış Anlaşmasının 99. Yılı nedeniyle Mezitli’de düzenlenecek panel ve şenliğe vatandaşları davet etti.

Hasan Küçük

 

Mersin’de Lozan Barış Anlaşmasının 99. yıl dönümü nedeniyle 22-23 Temmuz’da Mezitli’de gerçekleştirilecek panel ve şenliğin duyurulması için Atatürkçü Düşünce Derneği’nde (ADD) basın açıklaması gerçekleştirildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş, 29 Ekim Kadınları Derneği ile Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şube Temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasını ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan okudu. 

Çeşitli savaşların yaşandığı dünyanın son olarak Ukrayna-Rusya savaşı ile yeni bir  çatışmalı döneme girdiğini ifade eden Erkan, Türkiye’nin ise Kuzeyde Kafkaslar-Karadeniz, Güneyde Ortadoğu Doğu Akdeniz'de; Batıda Balkanlar-Ege Denizi ile dünya'nın en sorunlu bölgelerine komşu olduğunu vurguladı.

 

“BİR  ÇOK CEPHEDE VERİLEN SAVAŞ KAZANILMIŞTIR”

Buna karşın, Anadolu halkının Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde emperyalizme ve işgalci taşeronlarına karşı birçok cephede savaş verdiğini anlatan Erkan, “Emperyalizmin yüzyıllardır küçülen Osmanlı topraklarındaki ilerleyişini ilk kez Sakarya'da durdurmuş, ardından İzmir’de düşmanı denize dökerek önce Anadolu'yu ve sonra 6 Ekim 1922 de İstanbul'u İngilizler’den geri almış, tüm yurdu düşman işgalinden kurtarmıştır” şeklinde konuştu.

Yüzyıllardır cephelerde kazandığı halde masada kaybeden Osmanlı İmparatorluğunun aksine, ilk kez 24 Temmuz 1923'de, Garp Cephesi komutan İsmet İnönü Başkanlığındaki Türk heyetin İsviçre’nin  Lozan kentinde onurlu bir Barış Antlaşması imzaladığını anlatan Erkan, “Bu anlaşmayla, başta Balta Limanı anlaşması olmak üzere yabancı sömürgecilere topraklarımızda ve karasularımızda vermiş olduğu tüm adli, askeri ve ticari imtiyaz ve kapitülasyonları kaldırmıştır. Böylelikle hem askeri, hem ekonomik, hem de siyasi olarak tam bağımsızlık yolunda çok önemli bir adım atılmıştır. Sadece bununla da kalınmamış, egemenlik saraydan alınarak halka verilmiş ve tam bağımsızlık temelinde 99 yıl önce yeni üniter, laik, demokratik yeni bir Cumhuriyet kurulmuştur. Üstelik Osmanlı Sarayının, Duyun-u Umumiye'den kalan tüm borçları da 1950’lere kadar son kuruşuna kadar ödenmiştir. Lozan Barış Anlaşması, içinde bulunduğumuz coğrafyanın ateş çemberinde, güneyimizde ve kuzeyimizde yaşanan sıcak çatışma ve savaşları ile Ege'de bozma girişimlerine rağmen yaklaşık 100 yıldır geçerlidir. Dünya tarihinde çok enderdir ve değerlidir” ifadelerini kullandı.

 

“ATATÜRK’ÜN DÜNYA BARIŞINA YAPTIĞI KATKININ FARKINDAYIZ”

Buraya katılan dernekler olarak yaklaşık 100 yıldır savaş yaşamayan, Büyük Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünya'da Barış" vizyonu ile ikinci Dünya savaşına girmeyen Türkiye Cumhuriyetinin Lozan Anlaşmasının mazlum milletler adına büyük dünya barışına yaptığı katkının farkında olduklarını anlatan Erkan, “Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin Lozan Barış Antlaşmasının eki niteliğinde olan ve 86 yıl önce Atatürk'ün diplomatik dehası ve barışçı vizyonu ile 20 Temmuz 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle boğazların kontrolünü ele almıştır. Yine Atatürk'ün barış vizyonu ile diplomasi politikalarıyla Hatay anavatana dahil edilmiştir” diye konuştu.

 

VATANDAŞLARI ETKİNLİKLERE DAVET ETTİ

Bugün yine 20 Temmuz 1974 yılında Kıbrıs Cumhuriyetinde faşist Nikos Sampson darbesine karşı, Türkiye Cumhuriyetinin garantör devlet olarak yaptığı 20 Temmuz 1974 Türkiye Cumhuriyeti Barış Harekatının da yıldönümü olduğunu hatırlatan Erkan şunları söyledi: “Yukarıdaki açıklamalar ışığında bizler, tek kutuplu Dünya isteyen Batının emperyalist saldırganlığının ve savaş kışkırtıcılığının devam ettiği günümüzde, Büyük Atatürk'ün "Yurtta barış, dünya'da Barış" diyerek bizlere ve Dünya halklarına armağanı olan Lozan Barış Antlaşmasının yıldönümünü kutluyoruz. Bu amaçla 22 Temmuz 2022 Cuma günü saat 17’de Mezitli Kültür Merkezinde gerçekleştireceğimiz panel ve 23 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 20’00 de Mezitli Demokrasi Meydanında başlayacak canlı müzik, sanat ve kültür etkinliklerimize tüm Mersinlileri davet ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA