AKKUYU’DA 1200 İŞÇİ İŞ BIRAKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA 1200 İŞÇİ İŞ BIRAKTI


 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santralinde 1200 taşeron işçisi ücretlerinin ve mesailerinin eksik yatırılmasına tepki göstermek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

 

Akkuyu Nükler Santralinde Aydıner adlı taşeron şirketine bağlı çalışan 1200 işçi iş bırakma eylemi yaptı.

Evrensel’in haberine göre, 20 metre derinlikte, neredeyse bir futbol sahası büyüklüğünde inşa edilen kuyunun inşaatında 600’ü gece, 600’ü gündüz çalışan işçiler, nükleer santral faaliyete geçtiğinde denizden alınarak kullanılacak soğutma suyu deposunun inşaatını yaptıklarını ifade etti. Aralarında kaynakçı, kalıpçı, demirci, kalıp imalatı ve marangozluk yapan işçilerin yanı sıra pek çok inşaat işçisinin çalıştığı Aydıner taşeron şirketinde işçiler 5 bin 500 ila 6 bin 500 arası ücret aldıklarını söyledi. İşçiler, ücretlerin eksik yatırılması, kaynakçı, kalıpçı ve demircilerin fazla mesai ücretlerinin eksik hesaplanması nedeniyle iş bıraktı.

 

“9 SAAT ÇALIŞTIRIP 8 SAAT PARASI ÖDÜYORLAR”

Bir yıla yakındır santral inşaatında çalışan bir işçi “Sabah 8’de işbaşı yapıp akşam 6’da bırakıyoruz. Bir saat yemek molasını çıkınca 9 saat yapıyor. Şirket bizi 9 saat çalıştırıp 8 saat parası ödüyor. O bir saati fazla mesaiye saymıyor” diyor. İşçi şunları anlattı: “Geçen hafta da mesai bitmesine rağmen işçileri fazla mesai yapacaksınız diyerek kuyunun inşaatından çıkarmadılar, güvenlikçiler çıkış merdivenini kapatıp çıkışları engellediler. Bazen normal mesai sonrası akşam 9’a kadar çalışıyoruz. Bunlar da eksik yatırılıyor. Kaynakçı, kalıpçı, demirciler 6 ila 6 bin 500 arasında maaş alıyorlar. Maaşı düşük yatan da var, fazla mesai ücreti eksik yatan da. O nedenle iş durdurduk.”

1200 işçinin çalıştığı taşeron şirkette 150-200 formen olduğunu söyleyen işçi, “Burada formenler var. Her işçi formenle anlaşıp işbaşı yapıyor. İşçiler formenlere bağlı olarak çalışıyor. Her işçi grubunun başında bir ustabaşı var. Formenler işi ustabaşına veriyor ve gelip gidip işin yapılıp yapılmadığını kontrol ediyorlar. Burada sadece iş durdurunca sizi dinliyorlar yoksa başka türlü kimse sizi duymaz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA