MERSİN’DE GADİR-İ HUM BAYRAMI KUTLANIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE GADİR-İ HUM BAYRAMI KUTLANIYOR


 

Arap Alevileri’nin yoğun olarak bulunduğu illerden olan Mersin’de, Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali’yi kendisinin halefi olarak tayin ettiği gün olarak da kabul edilen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Haber Merkezi

 

Mersin’de, Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali’yi kendisinin halefi olarak tayin ettiği gün olduğuna inanılan ve bayram olarak kutlanan Gadir-i Hum heyecanı yaşanıyor.

Çoğunlukla Çukurova Bölgesinde yaşayan Arap Alevileri’nin Mersin’de yoğun olarak bulunduğu merkez Akdeniz ilçesindeki Karacailyas, Adanalıoğlu, Kazanlı ve Karaduvar Mahallelerinde Gadir-i Hum Bayramı münasebeti ile çeşitli etkinliklere imza atılıyor.

Bölgedeki Alevi kanaat önderleri Süleyman Ürgev, Hasan Akgöl, Abdullah Canpolat, Necdet Kurtuluş, Mahmut Kurtuluş ve Mithat Yeral'ı ziyaret eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da, kanaat önderlerinin bayramlarını kutlayıp, talep ve önerilerini dinledi. Ziyaretlere Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Aydın Eğin de eşlik etti.

Başkan Mustafa Gültak, "Akdeniz, farklı kültür ve inanışlara mensup vatandaşlarımızın uzun yıllardır bir arada yaşadığı en önemli ilçelerimizden birisidir. Bu farklılıklar bizi biz yapan en büyük zenginliğimizdir.  Akdeniz'de yaşayan her vatandaşımızın bayram sevinci bizim de sevincimiz, mutluluğu mutluluğumuz, derdi de ortak derdimizdir. Bu bağlamda kültürel ve inançsal zenginlikler açısından ilçemizde  şüphesiz değeri büyük olan ve her yıl coşkuyla kutlanan Gadir-i Hum Bayramı'nı yürekten tebrik ediyorum" diye konuştu.

Akdeniz'de her anlamda olduğu gibi barış, huzur ve güven anlamında da köklü değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Başkan Gültak, "İlçemizde istisnasız herkese karşı temelde hoşgörünün bir yaşam biçimi haline geldiğini görmek bizler için mutluluk vericidir. Bu birlik duygusunu bizler bugün olduğu gibi yarın da gelecek nesillere aktaracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu duygu ve düşüncelerle, Alevi hemşerilerimizin, Hz. Muhammed'in veda haccı dönüşünde Ehl-i Beyt'inden Hz. Ali'yi taltif ettiği gün olarak kutlanan Gadir-i Hum Bayramını kutlar, başta ilçemiz Akdeniz'e, kentimiz Mersin'e ve tüm ülkemize barış, kardeşlik ve huzur getirmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.

 

GADİR HUM BAYRAMI’NDA NELER YAPILIR?

Gadir Hum Bayramı Alevi itikadına göre en büyük bayramdır. Gadir Hum olayında Peygamber Efendimizin Hz. Ali'ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Alevi inancına mensup vatandaşlar, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler.

Gadir Hum Bayramı'nda başlıca yapılması tavsiye edilenler; oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, Seyyid İbn Tavus’un “İkbal” adlı kitabında Resulullah’tan rivayet ettiği sığınma duasını okumak, Nubde Duasını okumak, gusledip öğleye yarım saat kala iki rekat namaz kılmak (her rekatta 1 defa “Fatiha” suresi 10 defa “İhlas” suresi, 10 “Ayete’l Kürsü” ve 10 defa da “Kadir” suresi okunur), Mümin kardeşlerin birbirlerini görünce yekdiğerini şu şekilde tebrik etmeleri: “Bizim Emirilmüminin ve Ehlibeyt imamlarının velayetine sarılanlardan eden Allah’a hamdolsun.”, 100 Defa “Dinin kemalini ve nimetinin tamamlanmasını Emirilmüminin Ali bin Ebu Talib’in velayeti kılan Allah’a hamdolsun.” demek şeklindedir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA