ŞİDDET VE ŞANTAJA 19 YIL | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞİDDET VE ŞANTAJA 19 YIL


 

Mersin’de kadına şiddetten yargılanan ve 19 yıl 6 ay hapis cezası alan Celal T.’nin, mahkemesindeki savunmasında

HEDİYE EROĞLU

 

Kadına şiddette öne çıkan iller arasında yer alan Mersin’de bu alandaki davaların ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak 27 Ağustos 2019'da merkez Yenişehir ilçesinde meydana gelen kadına şiddet olayının yargı süreci, kız arkadaşı E.P’ye şiddet uygulayan Celal T.’nin, Kadına şiddete ben de karşıyım" demesine rağmen 19 yıl 6 ay hapis cezası alması ile sonuçlandı.

 

MAHKEMEYE İHMAL SUÇLAMASI

Kadın derneklerinin de destek verdiği dava öncesi Antalya Feminist Kolektif üyeleri, basın açıklaması yaparak adalet talebinde bulundu.

Kolektif adına yapılan basın açıklamasında, “Mersin’de 26.08.2019 tarihinde, fail C.T., E.P’nin evinde  E.P.’ye hakaret etmiş, ayrıca E.P’yi darp ederek öldürmekle tehdit etmiştir. E.P’nin kaçmasını engellemek amacıyla onu evde kilitli tutarak özgürlüğünden yoksun bırakmış;  E.P. evden çıkmayı başardığında ise E.P’ye ait eşyalara zarar vermiştir.

Şikâyet üzerine eve gelen polis ise E.P.’nin talebine ve kamera kayıtlarına rağmen fail C.T.’nin üzerini aramamış, bu yüzden E.P’nin evinin anahtarı, telefonu ve flash belleği fail C.T.’de kalmıştır. Aradan geçen zamana rağmen E.P.’nin bahsi geçen kişisel eşyaları hala bulunamamış ve mahkeme de bu yönde bir inceleme talep etmemiştir. Mahkeme tarafından ihmal edilen bu ayrıntı sebebiyle fail C.T., bir gece yarısı E.P’nin evine anahtarla girmiş ve bavulunu alıp çıkmıştır. E.P.’nin konut dokunulmazlığını ihlal ettiği bu görüntüler de güvenlik kameralarına yansımıştır.

Ayrıca fail C.T., E.P.’nin telefonundan çalışma arkadaşlarının olduğu WhatsaApp grubuna kadının kişisel fotoğraflarını göndererek özel hayatın gizliliğini de ihlal etmiştir.

 

CEZASIZLIK ERKEK ŞİDDETİNİ YENİDEN ÜRETİYOR!

Failin daha önce de başka bir kadına karşı benzer nitelikli suçları işlediği ve hakkında HAGB(Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) kararı verildiği adli sicil kaydında sabittir. Daha önce defalarca söylediğimiz gibi; kadına yönelik şiddet vakalarında cezasızlık failleri cesaretlendiriyor!

İstanbul Sözleşmesi’nin koruma ve önleme ilkeleri gereğince E.P.’ye koruma ve uzaklaştırma kararı verilmiş fakat bu tedbirler fail tarafından ihlal edilmiştir. Koruma ve uzaklaştırma talebi varken dahi öldürülen kadınların olduğu bir ülkede, bu ihlaller ve cezaların yetersiz kalması E.P. ‘nin kaygılarını arttırmaktadır.

 

KADINLAR DEVLETE YA DA MAHKEMELERE DEĞİL KADIN DAYANIŞMASINA GÜVENİYOR!

Cezasız kalan erkeklerin şiddeti daha da arttırdığı, devletin kadınları koruyamadığı ve son olarak da kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmeye çalışıldığı bir dönemde hiçbirimiz güvende değiliz!

Erkek adalet değil gerçek adalet talebimiz gerçekleşene kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

 

 

ESKİ SEVGİLİYE ÖZEL GÖRÜNTÜ ŞANTAJI

Mersin 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise iddiaya göre, Ankara'da yaşayan ancak 25 Ağustos'ta Mersin'e gelerek E.P.'nin evinde kalan Celal T. Kız arkadaşının özel görüntülerine kızması sonucu başlayan kavga neticesinde şiddet uyguladı.

Tartışma sırasında evden ayrılmak isteyen E.P.'yi engelleyen Celal T., daha sonra E.P.'nin cep telefonu, bilgisayarındaki özel fotoğraflarının olduğu belleği ve evinin anahtarını yağmalayarak evden ayrıldı. E.P.'ye ait fotoğrafları çevresine yayarak rezil edeceği şeklinde şantajda da bulunan Celal T. 2 gün sonra sabah saat 04.11 sıralarında yağmaladığı anahtarla eve geri girerek kişisel eşyalarını aldı.

 

“LİSANSLI BOKSÖRÜM, İSTESEM CİDDİ ANLAMDA ŞİDDET UYGULAYABİLİRİM”

Davanın 4'üncü ve karar duruşmasına tutuksuz sanık Celal T. ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunması alınan sanık Celal T., "Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum. Ben ona acıdığım için birlikte oldum. Geçmişte babasından şiddet görmüş, destek olmak amacıyla onunla birlikteydim. Lisanslı boksörüm, birisine şiddet uygulamak istesem ciddi anlamda şiddet uygulayabilirim. bu bile olayın asılsız olduğunu gösteriyor. Kadına şiddete ben de karşıyım. Evlilik arifesindeyim. Suçsuzum beraatımı istiyorum" dedi.

 

HAPİS VE PARA CEZASI VERİLDİ

Taraf avukatları da dinleyen mahkeme heyeti 5 dakikalık aranın ardından sanık Celal T. hakkında kararını açıkladı. Sanığa 'konutta yağma' suçundan 10 yıl, 'cebir, tehdit ve ya hile kullanarak kişi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 4 yıl, 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçundan 2 yıl 6 ay, 'nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali' suçundan 1 yıl, 'yağma' suçundan 2 yıl hapis olmak üzere indirimsiz toplam 19 yıl 6 ay hapis ve 30 bin TL adli para cezası verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA