TÜRKİYE’DE 1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TÜRKİYE’DE 1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR!


 

Türkiye’de bir milyon çocuk işçi olduğunu açıklayan Milletvekili Turan, çalışan her 3 çocuktan 1’i ise tarım sektöründe olduğunu belirterek, mevsimlik tarım çocuk işçi sayısının belirlenmesi, çocuk işçilerin; sağlık, barınma, eğitim ve sosyal şartlarının düzeltilmesi amacıyla bir Meclis araştırılması açılmasını talep etti.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mevsimlik (göçmen/geçici/gezici) tarım çocuk işçilerin sağlık, barınma, eğitim ve sosyal koşullarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Turan, mevsimlik tarım çocuk işçi sayısının belirlenmesi, çocuk işçilerin; sağlık, barınma, eğitim ve sosyal şartlarının düzeltilmesi amacıyla bir Meclis araştırılması açılmasını talep etti.

 

1 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR!

Milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de çocuk işçi sayısı resmi rakamlara göre 720 bin civarındadır ancak göçmen çocuk işçiler de dahil edildiğinde bu sayının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Çalışan her 3 çocuktan 1’i ise tarım sektöründe çalışmaktadır. Türkiye'de 18 yaş altı mevsimlik gezici tarım işçisi çocuk sayısı ise kesin olarak bilinmemektedir.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen 1994, 1999, 2006 ve 2012 yıllarındaki çocuk işgücü anketleri de mevsimlik gezici tarım işçiliği yapan çocukları kapsamadığından kamuoyuyla paylaşılan herhangi bir veri bulunmamaktadır.

 

KOŞULLAR SAĞLIKSIZ

Mevsimlik (göçmen/geçici/gezici) tarım çocuk işçiler, çalışma ve barınma koşulları nedeniyle, diğer çocuk işçilerden farklı sağlık ve güvenlik tehditleriyle karşılaşmaktadırlar. Fare, yılan, akrep, kırkayak vb. böceklerin yaşam ortamında bulunması; sağlıksız içme ve kullanma suyu, saklanamayan ve korunamayan gıdalar, koşulların sağlıksız olduğunu göstermektedir. Çocuk işçiler, mutfak, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu, temiz suya erişim imkanlarının kısıtlı olduğu yerlerde, naylon ya da bezden yapılan çadırlarda kalmaktadır.

 

KIZ ÇOCUKLARI DAHA ÇOK EZİLİYOR

Bunun yanı sıra, kız ve erkek çocukları arasında ayrımcı bir tutumun olduğu ortadadır. Kız çocuklarının bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanma oranı yüzde 12 iken erkek çocuklarının bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanma oranı yüzde 52’dir.

Yine kız çocukları tarlada çalışmalarının yanı sıra kendilerine verilen ev işlerinin sorumluluğu altında ezilmektedir. Genel olarak çocukların ruh sağlığı; uzun çalışma saatleri, monotizm, yetersiz uyku, eğitimden uzak kalma ve yetersiz oyun zamanı gibi nedenlerle olumsuz etkilenmektedir.

 

GELİŞİMLERİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Diğer yandan ucuz iş gücü olarak görülen bu çocuklar kendi fiziksel güçlerinin üzerinde ve ergonomik olmayan araç gereçle çalışmaları nedeniyle kas iskelet sistemi ağrıları ve yaralanmaları ile karşılaşmaktadır. Hem tarlalarda geçirilen zaman hem de eldiven ve benzeri koruyucu olmadan yapılan toplama ve hasat işleri, çocukların organik tozlar, toprak ve bitkilerle temasını arttırmakta alerjik ve kontak dermatitlere neden olmaktadır. Tarım alanlarındaki tehlikeli işlerden biri olan ilaçlama işleminden çocukların yaklaşık yüzde 4'ü doğrudan, diğerleri ise dolaylı olarak etkilenmektedir. Uzun süreli tarım ilacına maruz kalmanın, kanser, zihinsel engel, kısırlık, kendiliğinden düşük, intihar gibi pek çok fiziksel, ruhsal ve nörolojik sağlık sorunlarına neden olduğu bildirilmektedir. Çocuk işçiler ayrıca trafik kazası, su kanalında boğulma, vb. iş kazlarına da maruz kalmaktadırlar.

 

EĞİTİMDEN YOKSUNLAR

Çocuklar, temel eğitim ve yaşam boyu öğrenme olanaklarından da yoksun bir şekilde, 180 günlük eğitim yılının 60 gününü tarlada çalışarak geçirdikleri için eğitimlerini aksatmak durumunda kalmaktadır. Bununla birlikte Covid-19 sürecinde eğitim ve öğretimde uzaktan online eğitime geçildiğinden bir dijital eğitim platformu olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ‘dan yararlanabilmek; televizyon, tablet/bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olmayı gerektirirken, tarım sektöründe çalışan çocuklar gerekli alt yapı ve donanımdan yoksun oldukları için bu eğitimi alamamaktadır.

Mevsimlik (göçmen/geçici/gezici) tarım çocuk işçi sayılarının, yaş ve cinsiyetlere göre kapsamlı olarak belirlenmesi; barınma, eğitim, sağlık, sosyal ve çalışma şartlarının düzeltilmesi amacıyla bir meclis araştırması elzemdir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA