MERSİN’DE DURUM İÇLER ACISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE DURUM İÇLER ACISI!


 

Mersin’de günlük vaka sayılarının bin 500 olduğunu açıklayan SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü, hastanelerde Covid-19 için ayrılan yoğun bakımların da yüzde 100 dolu olduğuna dikkat çekerek önlem alınması çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

 

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlerin yetersizliğinden dolayı Mersin’de artan vaka sayılarının önüne geçmek için öneriler sunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, gelinen noktada acilen alınması gerekilen önlemleri açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın yoğun bakım doluluk oranları için yüzde 74 demesine karşılık, Covid-19 yoğun bakımlarının yüzde 100 dolu olduğunu vurgulayan SES Mersin Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, kelime oyunu yapıldığını söyledi. Covid-19 dışında gelecek hastalar için de yoğun bakımda yer ayrıldığını kaydeden Doğan, “Çocuk yoğun bakımını ve özel hastanelerin yoğun bakımlarını da bunun içine katarsak zaten geriye yüzde 25 civarı bir boşluk kalıyor. Yapılan tamamen sayılarla oynamak dedi.

Mersin’in yüksek risk altında olduğunu söyleyen SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü, “Bu uyarılarımız tarihe not düşülmelidir. Sağlık bakanının Pazar günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla Mersin’in yüksek risk altında olduğu, vaka artışında ülke çapında ilk 5 il arasında olduğu resmiyet kazandı. Sayın bakan Mersinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74 demiş olmasına rağmen bizler ve hasta yakınları yoğun bakım ve de servis yataklarında doluluğun yüzde 100 olduğunu, acil servislerde boş yatak bekleyen hastalar olduğunu gayet iyi biliyoruz” dedi.

 

GÜNLÜK VAKA SAYISI BİN 500!

Günlük vaka sayılarının korkutucu seviyelere geldiğini söyleyen Göncü, “Yanılmak istiyoruz ancak Mersinde Günlük pozitif hasta sayısının bin 500 civarı, Covid kaynaklı Ölüm sayısının 20’den fazla olduğunu biliyoruz. Acilen tedbirler alınmaz ise, bu hızla Mersin’de salgın sonuna kadar yüzlerce hatta dilimiz varmıyor ancak binlerce vatandaşımızı kaybetme riskimiz var. Küresel çaptaki bu salgının yönetilmesinin kolay olmadığının farkındayız ilk günden bu yana söylediklerimizin gerçekliği teker teker kanıtlandı. Korkarız ki gerçeği gizlemeyi maharet bilen, liyakat yerinde sadakatle atanmış yetkililer, bu gün söylediğimiz gerçekleri yarın kabul etmek zorunda kalmaya devam edecekler.

 

“AŞI KONUSUNDA VERİLEN SÖZLERE DE İNANMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

İl ve ülke yöneticilerini, tekrar sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya çağırıyoruz. Siz koltuklarınıza gömülüp, pahalı kalemlerinizle kararlar imzalarken, evde küçük çocuğunu yalnız bırakıp 24 saatlik nöbeti tulum içinde geçiren, 20-30 covid hastasıyla gece sabaha kadar tek başına çalışan, her nöbette 1 litre ter boşaltan hemşirelerin size ulaştıramadıkları feryadını bizler dinliyoruz. Söylediklerimizi dikkate almanız, tarih önünde vereceğiniz hesabın acısını biraz olsun dindirecektir. Aralık 2020’nin ortasında olduğumuz şu günlerden bakıldığında; aşının yılsonunda dahi yaygın uygulaması mümkün görünmemektedir.  3-4 aydan önce alarm düzeyini düşürecek seviyede etkili olması da zor görünmektedir. Ne yazık ki aşı konusunda verilen sözlere de inanmakta güçlük çekiyoruz. Bol keseden milyonlarca doz aşı anlaşmaları taahhüt edilse de anlaşmaları görmedikçe tedarikçilerden onaylanmadıkça liyakatli halk salığı uzmanlarınca rıza verilmedikçe içimiz rahat etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“İşi bildiği için değil 'işini' bildiği için makam verilen yöneticilerin, salgının başlangıcında üç beş maske dağıtımında ortaya koydukları fiyaskoyu aşı temini ve dağıtımı konusunda da yapmalarından endişe etmekteyiz. Bundan böyle, tespitlerimizi, taleplerimizi ve uyarılarımızı daha açık net ve belirli periyotlarda yapıp basın aracılığı ile ilan edeceğiz” diyen Göncü, şu önlemlerin acilen alınması çağrısı yaptı;

“30 Kasımda alınan, gece 21.00 sabah 5.00 arası komik ve anlamsız sokak kısıtlaması ile hafta sonu emekçiler hariç tatilde olanları eve kapatan kısıtlama yeterli değildir. Mersin gibi yüksek riskli illerde en az 14 günlük tam karantina uygulanmalıdır. Avrupa’nın kıskandığı Büyük Ülkemizin, bu karantina süresince insanların kayıplarını karşılayacak gücü vardır.

Yoğun Bakım doluluğunu ve yetersizliğini aşmak için; Eski Mersin Devlet Hastanesi ve Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin derhal servis hastası kabul edebilecek düzeyde geçici/acil bakım-onarımları yapılmalıdır. Bir kısım özel hastaneler, ücretleri SGK tarafından ödenmek üzere Covid hastalarını kabule hazır olmalıdır.

 

“FAZLA MESAİLER ÖDENMELİ!”

Mersin başta olmak üzere, tüm ülkede, mezun durumdaki tüm sağlıkçılar ve haksız hukuksuz olarak işinden edilen KHK’lılar göreve çağrılarak sağlık çalışanı eksikliği ivedilikle giderilmelidir. Yeterli personel atanarak, Covid hastaları için refakatçi alınması uygulaması derhal sonlandırılmalı, hem bu refakatçi kişiler riske atılmamalı ve refakatçi değişiğimi ile hastalık bulaştırmaları engellenmelidir.

Tüm kamu görevlileri günde 6 saat çalışırken günde 8 saatten de fazla çalışan, 16 ve 24 saatlik nöbetler tutan sağlık çalışanlarının, insanüstü çalışmalarının karşılığı olan fazla mesai ödenmelidir. Nöbet sürelerini uzatıp, personeli riske atmak ve hizmet kalitesini düşürmek yerine vardiyalar 6 saate düşürülüp 4 vardiya sistemine geçilmelidir. Bu aşamada artacak olası ulaşım ihtiyacı artışı için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından planlama yapılmalıdır.

 

“YURTLAR KARANTİNA İÇİN AYRILMALI”

Kamu ve özel tüm yurtlar, semptom göstermeyen Covid + hastaları için ayrılmalı, bu kişiler tam karantinaya alınmalıdır. Sağlık çalışanlarından, idarecilerin, son zamanlarda panik halde oldukları, çalışanlar üzerinde baskıların arttığı, denetim adı altında çalışanlara mobbing uygulandığı, insanlık dışı çalışma şartları dayatıldığı bildirilmektedir. 16-24 saatlik nöbet süresince görev yerinden ayrılmanın yasaklanması, yemeğe giden personelin geri çağrılması gibi utanç verici uygulamalara dair haberler gelmektedir. Sağlık çalışanları hızla tükenmektedir. Koşullar normalleştiğinde bu davranışlarının hukuk önünde hesabını vereceğini hiç kimse unutmamalıdır. Tedbirlere uymadıkları gerekçesi ile Covid + çıkan sağlık emekçilerine disiplin işlemi uygulamak gibi tarihe geçecek garabet uygulamalarına son verilmeli bunun yerine iş barışını koruyarak, sağlık çalışanlarının ruh sağlığını koruyacak ve çalışma koşullarını düzeltilecek yapısal çözümler üzerine çalışılmalıdır. Sağlık çalışanlarının çocukları için kreş açılmalı,  ayrıca her iki ebeveyni çalışan veya tek ebeveyni olan çocukların ebeveynlerinden birine idari izin verilmelidir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA