“İFLASTA, İŞÇİ ALACAKLARI İLK SIRADA GELİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İFLASTA, İŞÇİ ALACAKLARI İLK SIRADA GELİR”


 

İflas eden havayolu şirketi Atlas Global’in çalışanları, maaşları ve tazminatlarının ödenmesini isterken konuyu Meclise taşıyan isim Mersin Milletvekili Rıdvan Turan oldu. Şirketin iflas sonrası kanunlarda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesinin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu söyleyen Turan, “İşverenin iflası halinde işçi alacakları ilk sırada yer almaktadır” dedi.

Haber Merkezi

 

Atlas Global havayolu şirketinden çıkarılan işçiler meclis gündemine taşındı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde Atlas Global havayolu şirketinin pandemi öncesi iflas etmesiyle birlikte işten çıkarılan işçilerin, 3 Aralık 2020 tarihinde tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle ETS tur önünde çadır kurduklarını anımsattı.

 

“BİR YILDIR BEKLİYORLAR”

Uzun yıllardır Atlas Global havayolunda emekleriyle şirketin sermaye birikimi elde etmesinde önemli katkısı olan işçilerin, şirketçe ödenmeyen maaşları ile kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesini talep ettiğini söyleyen Turan, “Ancak işten çıkarılmalarının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen işçilerin talep ettikleri hakların hiçbiri henüz gerçekleşmemiştir. Atlas Global havayolu şirketinin sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi olan Ali Murat Ersoy, işten çıkan işçilerin haklarını ödemeyerek işçileri oyalamaktadır. Atlas Global havayolu şirketinin mağduru olan işçiler, Ali Murat Aksoy tarafından haklarının ödeneceğinin kendilerine söylendiğini fakat hiçbir şekilde ödeme yapılmadığını ifade etmektedir. Öyle ki, işçilerin kamuoyunda sesini duyurması şirket sahibi Ali Murat Aksoy’u tedirgin etmiş; bunun üzerine Ali Murat Aksoy işçilerin kamuoyu önünde haklarını istemesinden vazgeçmesi halinde haklarının ödeneceği söylemiştir. Ancak dört ay gibi bir zaman dilimi geçmesine rağmen işçiler ödenmeyen maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamışlardır.

 

“İŞVERENİN İFLASI HALİNDE İŞÇİ ALACAKLARI İLK SIRADA YER ALMAKTADIR”

Atlas Global havayolu şirketi, 14 Şubat 2020 tarihinde iflasını ilan etmesiyle birlikte yaklaşık 2 bin bin işçinin 4 aylık maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyerek büyük mağduriyete neden olmuştur. Pandemi ile iş bulmanın zorlaştığı bir süreçte işten çıkarılan işçilerin haklarının ödenmesi ve işçilerin geçim sıkıntısı çekmesinin önüne geçmek için mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir. Çünkü işçilerin haklarının ödenmesi ve işverenden kaynaklı mağduriyetin engellenmesi yasal güvenceye alınmıştır.  İcra ve İflas Kanunu’nun 206. maddesine göre işverenin iflası halinde işçi alacakları ilk sırada yer almaktadır. Yine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesine göre işverenin iki ay maaş ödememesi yasal değildir. Atlas Global havayolu şirketinin iflas öncesi işçilerin maaşlarını iki aydan fazla biçimde ödememesi ve iflas sonrası İcra ve İflas Kanunu’nda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesi yasal düzenlemelere aykırılık göstermektedir.” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bakanlığınızın Atlas Global havayolu şirketinin mağdur ettiği işçilerin haklarını alması konusunda herhangi bir çalışması var mıdır?

Atlas Global havayolu şirketinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesine aykırı şekilde işçilerin maaşlarını ödememesi hakkında Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş midir? Bu konuda Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

Atlas Global havayolu şirketinin iflas etmesi sonrasında tam olarak kaç işçi işten çıkarılmıştır? Bu işçilerden haklarını alamayanların sayısı ne kadardır?

İcra ve İflas Kanunu’na göre işverenin iflası halinde ilk alacaklılar işçiler olmasına rağmen, Atlas Global havayolunda işten çıkarılan işçilerin haklarını alamamasının gerekçeleri nelerdir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA