EYT’LİLER MERSİN’DE DERNEK KURDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EYT’LİLER MERSİN’DE DERNEK KURDU


 

Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kuran EYT mağdurları; erken emeklilik değil, yasanın geriye işlemesi sonucu ellerinden alınan, hakları olan emekliliği ve insanca yaşanır bir emekli maaşı istiyor.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu. Dernek Kurucu Başkanı Murat Sürücü basın toplantısı düzenleyerek, hükümete seslendi.  Öncelikle emeklilikte yaşa takılanların kimler olduğuna değinen Sürücü, 9 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı kanunun emeklilik ile ilgili düzenlemeler hayata geçerken bu tarihten sonra ilk kez sigortalı kişiler için emeklilik şartlarının değiştirdiğini anımsattı. Bu düzenleme ile emekliliğe yaş şartı getirildiğini belirten Murat Sürücü, “Ancak bu kanun ile bu tarihten önce ilk kez sigortalı olanlar içinde kademeli olarak yaş şarttı doldurmadan Kanunun geriye yürütülmesi ile daha önce yaş şartına bağlı olmayan çalışanlar artık belirli yaşı doldurmadan emeklilik haklarını elde etmemişlerdir. Böylece emeklilikte yaşa takılanlar ortaya çıkmış oldu.

Bizler 9 Eylül 1999 tarihinden önce, SSK, Bağ-kur ya da Emekli sandığına bağlı olarak çalışma hayatına başlarken emeklilik için iki şart bulunuyordu; bunlardan biri hizmet yılı, diğeri ise prim gün sayısı idi. Buda kadınlarda 20 yıl 5 bin gün, erkeklerde ise 25 yıl 5 bin gün olarak belirlenmişti. 1999 yılında 4447 sayılı yasa ile emeklilik için yaş şartı getirildi. Mağduriyetimiz bu yasanını yürürlüğe girmesi değil, geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı.

 

MAAŞLARDA DÜŞÜRÜLDÜ!

Bu hak kaybımızdan sonra, 2008 yılında 5510 sayılı kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç kademeye ayrılarak hesaplanmasıyla ortalama yüzde 70 olan oran yüzde 28’lere düştü. Bu yasaya bağlı olarak primleri asgari ücretten yatan kişilerden emekli olanakları bugün bağlanan maaş aralığı 1200 ile bin 600 TL arasındadır.

Bizler kesinlikle erken emeklilik değil, yasanın geriye işlemesi sonucu elimizden alınan hakkımız olan emekliliğimiz ile insanca yaşanır bir emekli maaşı bağlanmasını istiyoruz.

Emeklilik hakkımız yaş şartı ile 2 ile 17 arasında ötelendi. Kademeli yaş şartından dolayı asgari ücretle çalışanların prim ödeme gün sayılarının fazla olması nedeniyle bağlanacak emekli maaşları da düştü. Maaşlarının düşmemesi için sigortasız çalışmayı kabul eden çalışanlar ve işsiz kalanlar genel sağlık sigortasına tabi tutulması nedeni yle sosyal, Ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladılar.

Mağduriyetimizin biraz olsun giderilmesi için verilen yasa önergelerine kayıtsız kalınıp, desteklenmedi. EYT’lilerin mağduriyeti devam etmekledir. Mağduriyet devam ettikçe mücadelemizde devam edecektir.

 

EYT’LİLERE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Mersin Emeklilik Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizi 24/11/2020 tarihinde mersin Valiliği İl Sivil Toplum İlişkiler müdürüne yapmış olduğumuz başvuru ile kurduk.

 

Tüm Türkiye’deki EYT dernekleri ile dayanışma birlik içinde yasalara uygun mücadelemiz ile hakkımız olan emekliliğimiz ve özlük haklarımızı siyasi iradeye kabul ettirip mağduriyetimizi ortadan kaldıracağız.

2019 yılından itibaren kurulan EYT SYDD dernekleri ile tüm Türkiye’de yapılan Bölgesel Federasyon ve sonrasında konfederasyon olma yolunda hızlı ilerlemekteyiz.

Emeklilikte yaşa takılanlar ne istiyor?

Amacımız emeklilikte hem yaş, hem maaş engeline (ABO) takılan tüm çalışanların ve sgk yasalarından mağduriyet yaşayanların gelecekte rahat ve huzurlu bir hayat sürdürmesi için tüm gücümüzle yasalara uygun şekilde, kırmadan, dökmeden, incitmeden, siyaset üstü, ilkeli ve akıcı bir yönetimle kazanılmış hakkımız alana kadar mücadele edeceğiz.

Tüm EYT mağdurlarını mücadeleye, derneklerine üye olmaya çağırıyoruz, birlikten kuvvet doğar, kuvvetli olan hakkını koruyabilir.

Ülkenin yönetiminden sorumlu İktidarların, siyasi otoriterlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütleri ile yerel yetimlerin, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesinde kayıtsız kalmamalarını ve çözüm üretmelerine talep ediyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA