KATAR’LA NEDEN SU ANLAŞMASI İMZALANDI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KATAR’LA NEDEN SU ANLAŞMASI İMZALANDI?


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Türkiye-Katar arasında imzalanan su anlaşmasının detayları nelerdir?” diye sordu.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Katar ile yapılan su yönetimi anlaşmasını meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde “Türkiye ile Katar arasında 27.11.2020 tarihinde farklı alanlarda 10 tane anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmalardan birisi de Türkiye ile Katar su yönetimi alanında yaptığı anlaşmadır. Suyun öneminin her geçen gün arttığı bir dönemde Katar ile yapılan anlaşma, kamuoyunda tepki ile karşılanmıştır. Kamuoyunun tepkisinin nedeni Türkiye’deki su kaynaklarının Katar’a satıldığı yönündeki iddialardır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kamuoyunun tepkisini çeken su anlaşmasına ilişkin basına verdiği demeçte, ‘Katar’ın Türkiye’de değil, Türkiye’nin Katar’da su yönetimi konusunda çalışmalar yapacağını’ söylemiştir. Ancak Katar’ın coğrafi ve iklim koşullarından dolayı herhangi bir su kaynağı olmadığı için Katar su ihtiyacını kuyulardan ve özellikle deniz suyunu arıtarak elde etmektedir. Bu durum bakan Pakdemirli’nin su anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklama ile çelişki teşkil etmektedir.

Türkiye barajlarındaki doluluk oranının bugün itibari ile yüzde 33’lere gerilediği bir dönemde Türkiye-Katar arasında daha çok su alanında deneyim ve teknoloji konularında paylaşımı öngören bir anlaşmanın yapılması pek çok soruyu cevapsız bırakmaktadır. Bu durumun nedeni Katar ile yapılan su anlaşmasına ilişkin kamuoyuna detaylı bir açıklamanın yapılmamasıdır” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Türkiye-Katar arasında imzalanan su anlaşmasının detayları nelerdir? Su fakiri olarak kabul edilen Katar’daki hangi su kaynaklarının yönetimi yapılacaktır? Su kaynakları bakımından yeterli seviyeye sahip olmayan Katar’ın suyun korunması ve geliştirilmesi konusunda Türkiye’ye nasıl bir katkı yapacağı öngörülmektedir? Türkiye-Katar arasında imzalanan su anlaşmasıyla suyun yönetimi konusunda Türkiye, Katar’ın hangi teknolojisinden yararlanacaktır? Su kaynakları bakımından iki ülke arasında karşılaştırılamayacak boyutlarda fark dikkate alındığında Türkiye-Katar arasında imzalanan anlaşmanın eşit koşulları gözettiğini düşünüyor musunuz? Türkiye-Katar arasında imzalanan su anlaşması, önümüzdeki yıllarda Katar’ın Türkiye’deki su kaynaklarından faydalanması konusunda imzalanan bir anlaşma mıdır? Türkiye, su kaynaklarının yönetiminde yeterli düzeyde etkin olamadığı için mi Katar ile su anlaşması imzalamıştır? Türkiye’deki su kaynaklarının yönetimine başka ülkelerin dahil edilmesini bir güvenlik sorunu olarak düşünüyor musunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA