Haber Merkezi
İstanbul’da önceki gün meydana gelen deprem sonrası uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Mersin Eski İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar ile halka deprem anında ne yapılması gerektiğine dair uyarılarda bulundu.
Bir deprem anında yapılarak hayat kurtaracak bilgiler paylaşan Kemik, öncelikle telefon etmek yerine mesaj atarak iletişim kurmaya özen gösterilmesi gerektiğini bu sayede iletişim hatlarının felç edilmesinin önüne geçilebileceğini aktardı.
“DEPREM ANINDA YATAK ODASINA KOŞUN”
Evde terliksiz gezmemeye özen gösterilmesi gerektiğini işaret eden Kemik, “Yere saçılan kırık eşya, duvar alçı parçaları veya cam kırıklarında yürüyebilmeniz için terlik gereklidir. Deprem olması halinde evdekilerden biri mutlaka sokak kapısını açmalıdır. Bu önceden belirlenmiş kişi olmalıdır, unutmayın ‘biri açsın’ denirse kimse açmaz. 14 saniye içinde yatak odasına koşun. Yatağın camdan tarafı olmayan tarafına cenin pozisyonunda yatın, sırtınız yatağa gelecek şekilde. Asla mutfağa ve banyoya girmeyin, çünkü bu alanlar patlayan seramikler, düşen raflar, su baskınında boğulmalar gibi ölümcül tehlikeler barındırıyor.
ENKAZ ÇANTASI HAZIRLAYIN
Merdivenlere ve camlara yaklaşmayın. Yatağın altına önceden su, bisküvi, fener, düdük ve toza karşı maske koyabilirsiniz. Bu enkaz altı çantasıdır ve her kişi için ayrı hazırlamakta fayda vardır). Omurganız ve boynunuz çok önemli, bu altın noktaları korumanız şart. Sallantı durduktan sonra herkes sağlamsa çocuklarınızı ortanıza alarak merdivenlerden inebilirsiniz. Merdivenin duvar dibinden yürümeniz gerekiyor. Herhangi bir koku varsa evde asla ışıklara, telefonlara, sigortalara dokunmayın, koku yoksa evi terk ederken kapatabilirsiniz. Dışarı çıkınca etrafı açık bir alana/parka gidin ve orada bekleyin. Giderken binalardan, direklerden uzakta, ortadan yürüyün. Araç kullanmayın. Telefonlar şehiriçi arama yapılamayacak durumda olacağından aynı şehirde yaşayan ailenize iyi olduğunuzu ve nerede olduğunuzu iletmek için koordinasyon kişinizi arayın. Koordinasyon kişisi: ailenizle önceden belirlediğiniz, şehirdışında yaşayan bir tanıdığınız/akrabanız koordinasyon merkeziniz olmalı, herkes bu kişiyi arayacağını bilmeli ve bu kişinin numarası herkes tarafınca önceden ezberlenmiş olmalı. Koordinasyon kişisi kendisini arayanlara ‘şunlar iyi ve şuradalar’ diye iletmeli. Mahallenizdeki afet toplanma noktalarını öğrenin. Unutmayın ki yardımlar bu noktalardan dağıtılmaya başlanacak.
“ASLA ASANSÖR KULLANMAYIN VE OTOPARKA İNMEYİN”
İş yerinde; camlara derhal sırtınızı dönerek, uzaklaşın. Camdan uzak masa yanlarına/altlarına tek diziniz yerde olacak şekilde çömelin, eşyalara yakın kolunuzla tutunun ve kafanızı göğsünüze yaklaştırın, açıkta kalan kolunuzla ensenizi ve kafanızı koruyun. Sallantı durduktan sonra hızlıca, ancak koşmadan merdivenlerden binayı terk edin varsa yanınıza hızlıca suyunuzu, bisküvinizi ve üzerinize uzun kollu bir giyecek alabilirsiniz. Merdivenlerden inerken duvar tarafından yürümeyi unutmayın. Çalışıyor olsa dahi asla asansör kullanmayın ve otoparka inmeyin. Bina dışında diğer binalardan uzak açık alana çıkın. Aileniz ile haberleşmek için koordinasyon kişinizi arayın.
Unutmayın, ne kadar hazırlıklı olursak o kadar şansımız artar” diye konuştu.