SONER AYDIN
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer çarşı esnafı ile bir araya geldi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile sivil toplum örgütleri, oda ve dernek başkanlarının da eşlik ettiği Başkan Vahap Seçer, kentteki yatırımlara ve kent merkezindeki çalışmalara dair bilgiler verdi. Başkan Seçer yatırımların Ankara’da tıkandığını söyledi.
“ESKİ MERSİN’İN ESKİ ÇARŞININ CANLANDIRILMASI LAZIM”
Kent merkezi için Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi ve merkezi yönetim ile üçlü bir yapı kurmaları gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Tek başımıza yapmakta zorlanacağımız bazı çalışmalarla karşı karşıya kalacağız. Üçlü yapıyı çok iyi kurmamız lazım. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyesi ve merkezi yönetim. Bu diğer ilçeler için de geçerli. Merkezi yönetime isteklerimizi, taleplerimizi iletirken iktidar mensubu başkanımızdan ve milletvekillerinden destek aldım. Eski Mersin’in eski çarşının canlandırılması lazım. Buraya turist geldiği zaman Mezitli’den, Tarsus’a kadar bütün yurttaşlar faydalanacak. Çarşıdaki dükkan kiralarını iyileştirme çabası içerisindeyim. İnisiyatif kullanabilirsen esnaf için kullanmak isterim. Belediyemizin tasarrufu altındaki birçok bölgede belediyemize bu tür istekler geliyor. Bizim merkezde en büyük sorunumuz otopark. İnsanlar buraya gelme imkanı bulamıyor. Gelse aracını park edemiyor, alışveriş yapamıyor ve bu esnafımıza yansıyor. Elimizde birikmiş bir para var ve biz bu parayı sadece otoparkta kullanabiliriz. Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin yanındaki otoparkı incelettik. Yapının ekonomik ömrü tamamlanmış. Burası artık tehlike arz ediyor. 400 araçlık bir proje hazırladık. Üst tarafı da kent meydanı olacak. Hiçbir ticari yapı olmayacak. Parkomat uygulamasının çalışmalarını bitirdik. Eleman alacağız ama seçici davranıp daha çok kadın çalışan alacağız” dedi.
“KALDIRIM İŞGALİ SORUNUN TEK BAŞIMA ÇÖZEMEM”
Kaldırım işgalleri ve tabelaların çarşı için çok büyük bir sorun teşkil ettiğini aktaran Başkan Seçer, “Bu benim bir başıma yapabileceğim bir sorun değil. Elimde sopa bu kenti düzeltemem. Birbirimize yardımcı olmamız lazım. Bu konu kent estetiğine zarar veren konudur, bunu ortadan kaldırmamız lazım. Tabelalarla ilgili çalışma yapmak istedik, bazı tepkiler almaya başladık. Arkadaşlarımızın bu konuda bana yardımcı olması gerek. Bu kentin bir düzene girmesi lazım, kaldırım işgallerinin son bulması gerekli. Bazı düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. Bazı sokak cadde düzenlemesi yapmamız lazım. Bazı tarihi binalarımız var, bunların restorasyonu gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak diğer aktörleri de içine katarak her türlü çalışmaya açığız. Destek vermeye hazırız. Bizim de bazı çalışmalarımız olacak. Karamancılar Konağı’nda bir çalışmamız lazım. Oranın Gastronomi Müzesi olmasına dair istekler var ama bu gündemimde yok” diye konuştu.
“BURADAKİ YATIRIMLAR ANKARA’DAKİ TIKANMADAN DOLAYI AKSIYOR”
Metro projesinin Mersin için önemli bir yatırım olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Çarşının Çamlıbel’den başlanarak canlanması önemli. Millet Bahçesi’nin olması da önemli. Kapsamlı bir proje çarşıya önemli faydası olacak. Çarşının canlanmasına katkı sunacak diğer proje is metro projesidir. Metro bir kentin gelişim projesidir. Metronun varsa medeni, kalkınmış bir kentsinizdir. Metro projesine Batı-Doğu arası 18 kilometre ve 15 duraktan oluşuyor. Bu durukların bir tanesi Tren Garı diğeri de Özgür Çocuk Parkı. Kentin batısında yaşayan insanları çarşıya 15 dakikada taşıyacak bir sistem. İnsanlar buraya erişimde zorlanıyor. Bu yüzden daha rahat alışveriş yapabileceği yerlere gidiyor. Bizim için siyasi, riskli bir karar. Yatırım programına da alındı. Biz metroyu Mersin’e kazandıracağız. Mersin’le ilgili yapacağımız çok iş var. Bu işler için finansmana, bilgiye, liyakatli kadroya ihtiyaç var. İşin üzerine gitmemiz gerekiyor. Mersin’de çok kalmamamız lazım. Türkiye Ankara’dan yönetiliyor. Buradaki yatırımlar aksıyorsa oradaki tıkanmadan dolayı aksıyor. Bizim buraya kaynak bulmamız lazım. Önemli fonlar var. Bu fonları buraya aktarmamamız gerekiyor” dedi.