Halil DELİBAŞ | CANLILARIN YAŞAM HAKKI/HAYVANLAR DA CANLIDIR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Halil DELİBAŞ

Tarih : 5.10.2023  E-Mail : halildelibas40@gmail.com


CANLILARIN YAŞAM HAKKI/HAYVANLAR DA CANLIDIR

Hep vardır ya ülkemizi,  daha medeni ve gelişmiş ülkelerle kıyaslarken kullandığımız bir ifade ben Almanya’da iken, ben Amerika’da iken , şaka bir yana yakın bir geçmişte  turistik bir gezi olarak ziyaret ettiğim İsviçre(Cenevre, Lozan) ve Almanya(Friburg, Memingen ve Ulm) ‘da gördüklerim beni gerçekten rüyadan uyandırdı. Neleri yüzüme çarptı derseniz, hem de çok sert ve acıtarak çarptı,  önce trafik, sonra çevre, sonra hayvan hakları, sonra medeniyet.. maalesef sonraları bitirmek zor.

Ama bu yazıda biraz hayvanlara, hayvan haklarına  değineceğim. Bu sabah evden işe giderken trafikte, çoğu sabah, akşam gördüğüm gibi  araçlarca ezilmiş bir kedi yavrusu gördüm. Evet bu hayvancağızın yaşam hakkı kazaen(taksiren)  de olsa bir araç tarafından elinden alınmıştı. Bu hayvanın yaşam hakkını elinden kim ya da kimler aldı. Önce bu ve benzer sokak hayvanlarını sokakta tutan ve yasal olarak görevlendirilmiş kurum/kuruluşlar  suçlu.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre: Madde 4.İlkeler başlığı altında bazı açıklamalar;

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir                         c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.                                                                                                                                                                             g) Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır. h) Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır                                                                                                                                             ı) Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar.                                                                                                                                                                     j) (Değişik:9/7/2021-7332/2 md.) Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar. Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurar.                                                                                                                                                            k) Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. (Değişik ikinci cümle:9/7/2021-7332/2 md.) Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler. (Ek cümle:9/7/2021-7332/2 md.) Dijital kimliklendirme yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir. Denilmektedir.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA