Mitat ÇELİK | VEBA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 22.03.2020  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


VEBA

Virüsler çağına giriyoruz, tehdit altındayız.

“Hafızayı beşer nisyan ile maluldür”, sözünü bilmeyenimiz yoktur. Türkçesi, “insan unutma hastasıdır”  anlamına gelir.

Büyük insanlık neleri unutmadı ki, bu da unutulacak, eminiz. İnsanın en büyük zayıflığı, hayatta kalmasını sağlayan ve her şeye rağmen hayat devam ediyor dedirten de, bu olsa gerek.

Her türden dinsel ya da geleneksel cehalete rağmen insanlık, nisyan olmayanlara çok şey borçludur. Onlar aracılığıyla maluliyetini bilmiş, bilim ve aklın yolunda birikimlerini bir zenginliğe dönüştürerek, gelecek nesillere daha güvenli dünya sunmuştur. Artık geçmişte olduğu gibi salgın hastalıklarda kitlesel ölümler olmuyorsa nedeni, akla ve bilime, hepsinden önemlisi ise türlü zorbalık, yakılma ve ölüm cezalarına rağmen yolundan dönmeyen, bilim insanlarıdır. Zira Kara Ölüm adıyla bilinen vebanın milyonlarca cana mal olduğu hatırlayalım. Hatırlamak, arabesk bir duygu karmaşası değil, toplumun acılarını hatırlaması, ondan ders çıkarması demektir.

(Merak edenlerin, sadece yakın dönem Çukurova salgın hastalıklar tarihine bakması yeterli olacaktır. Sıtma, kolera, tifo, hiç de masum salgınlar değildi o zamanlar.)

Salgınlardan çıkardığımız ders ise sadece bilimin ne denli önemli olduğu gerçekliği değil, insanın birey olarak sosyolojik bir canlı olduğu ve buna uygun toplumsallık geliştirmesi gerçekliği de öne çıkmıştır. Yani sosyal devlet yapılanması her geçen gün önemini daha da hissettirecek. 

Kaba, ideolojiye boğulmuş bir toplumculuk güzellemesi değil bahsettiğim,  bir zorunluluk. İşte bir örnek, milyon dolar bütçeleriyle batılı güçlerin düşman ilan ettiği Küba, 10 milyonluk nüfusuyla fakir düşürülmüş Küba,  halkına sağlık ve güvenlik vaat etmiyor, sosyalizm doğası gereği zaten bunu kurmuş; bilimin ışığında bir geleceği de bugünden kuruyorlar.  

Salgın hastalıklar, savaşlar, eğitimsizlik ve geleceksizlik kaderimiz olamaz. Toplumcu düşünüş, her türden zorluğun üstesinden gelecektir. Çocuklarımıza, bilimle sanatla felsefeyle dolu bir geleceği biz de bırakabiliriz.

“Yolumuzun esası çalışmaktır”, “Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır”, diyen Hacı Bektaş gibi düşünmeliyiz.

Bektaş olmalıyız…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA