Mitat ÇELİK | Eleştiri Üzerine | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 19.01.2020  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Eleştiri Üzerine

Kentimiz için sinema eleştirisi üzerine konuşmanın yeri var mı hiç düşünmedim; bu hususta kültürel bir eksiklikten söz edebiliriz. Fakat edebi ve sahne sanatları üzerine konuşabilmemizin alt yapısı, diğer kentlere göre daha zengin durmakta.

Bunun için ise eleştirinin, ucuz edebiyatın tuzağından sakınması gerekir. Ancak böylesine bir kültür kentinden söz edebiliriz.

Hepsinden önemlisi, Mersin’de izleyici gruplarının neliği üzerine kapsayıcı bir gözlem yapılmamış olmasıdır. Çünkü eleştiri, sanat eserinden daha çok bir izlek oluşturmak üzere alımlayıcı için kurulur.   

Eleştiri Olanakları:

Kentimizde yayınlanan bir sanat dergisinin olmaması (sahne sanatları, klasik müzik ve opera-baleyi kapsayan yayınlarda ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan ve bizi şanslı kılan AKOB bir istisna), bundan dolayı eleştiri kurumunun çoğunlukla gazeteler üzerinden yürütüldüğünü hepimiz bilmekteyiz. Ayrıca eksik eleştiri de konuşulabilinir.

Gazetenin eleştirmene sınırlı olanak tanıması bir handikap gibi dursa da, söyleşi vb. alternatiflerle bu açığı kapamak mümkün. Fakat gazetelerimizin kültür sanat veya hafta sonu eklerinin olmaması buna olanak tanımamakta. Böylesi yayınların gerekçelerini oluşturmak bizi, taşra ve merkez ikileminde bir yerlere taşıyacaktır.

Ayrıca böylesi yatırımlarda, estetik, ekonomik, sosyal, gibi etkenler arasında “ekonomi” en temel belirleyici durumundadır. Gazetelerin, risksiz bir alanda yatırım yapma isteğinden bahsediyorum. Hal böyle olunca hevesli yayın sahiplerinin sayfalarında ancak yer ayırabilmeleri, iyi niyetli, yaraya pansuman yapmaktan öteye geçmemekte.

Bunu bir işaretleme yazısı olarak düşünüyorum.

Opera, bale, senfoni, tiyatro ve edebiyat, Mersin’de eleştirmenini bekliyor. Bunu salt köşelere taşınan değinme yazısından kurtarmanın en geçerli yolu ise gazetelerin kültür sanat ekleri çıkarmasından geçmekte.

Edebiyat açısından bir zamanlar, Islık, Şiirin, dergilerinin Mersin’in tarihine altın izler bıraktığını bilmekle birlikte, kentimiz için bir edebiyat dergisi gerekçesinin henüz oluşmadığını üzülerek belirtmeliyim. Oysa edebi kişiliklerimiz, pek çok kente oranla hatırı sayılır bir orandadır.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA