Mitat ÇELİK | Chopin Mersin’de | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 18.11.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Chopin Mersin’de

Besteciler ve şairler, gezgin bir ruha sahiptir; yüzyıl sonra da olsa herhangi bir yerde belirebilirler. Şöyle ki, usta ellerde seslendirilmiş bir eser, bestecisinin ruhuna yeniden bir gövde kazandırmaktır. Bunu bilen şefler, esere sadakati ön koşul sayar. 
Başlığımızı doğrulamışken birisi müziğin, iki şairle söze başlayalım.
Chopin ile Polonya’nın büyük şairlerinden Mickiewicz’in bir baloda karşılaşmaları oldukça trajiktir. Şair besteciyi, Polonya’nın işgal edilmesine duyarsız kalmak, Fransa’da sefih bir yaşam sürmekle suçlayıp, şu sözleri söyler; Türkiye’de bir yerde koleradan öleceğimi bilsem bile, giderim oraya, çünkü bugün bunu yapmaya mecburum; Fransız Enstitüsü’nün başkanı olmaktansa, Osmanlı Ordusu’nda kâtip olmayı tercih ederim. Bu sözlerin sebebi, Osmanlı Rus savaşıdır. Çünkü o dönem Polonya işgal altındadır. 
Chopin’e yönelik böylesine acımasız bir eleştiri elbette doğru değil. Gümüş bir kupada yanında taşıdığı vatan toprağı, hayatını kaybedene kadar yanında kalmış, Polonyalı bir besteci olarak gözlerini yummuştur. Nitekim 1831 yılında Stuttgart’ta karşılaştığı Schumann, onun vatan sevgisi ve bestelerini “Çiçekler arasına saklanmış savaş topları vardır”, diye tanımlar. 
Eserleri tüm dünyada ilgiyle karşılanan Besteci’nin ülkemizdeki tarihi de uzun yıllara dayanır. Bilinen ilk Chopin seslendirilişi Franz Liszt’in 1847 yılındaki İstanbul Turnesi’dir. O günden bu yana, Türkiye sahnelerinde defalarca yer bulan eserleri eksilmeyen bir ilgiyle halen seslendirilmekte.
İşte Chopin’in 20 yaşında yazdığı ve ilk seslendirilişi 1830 yılında Varşova’da gerçekleştirilen 1. Piyano Konçertosu, Mersin’de yer alacak. 
Şef Murat Göktaş yönetiminde, usta piyanist ve akademisyen Gökhan Aybulus’un seslendirileceği konsere Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası eşlik ediyor. 19 Kasım Pazartesi saat: 19.30’da MEÜ Nevit Kodallı Konser Salonu’nda yer alacak konser için biletler tükenmeden yerinizi ayırtın. 
Aynı konserde, Sovyet Rusya’sının dev ismi  Shostakovich de yer alacak. İlk seslendirilişi savaş koşullarında gerçekleştirilen ve Leningrad direnişinin anlatıldığı efsane eseri 7. Senfonisi ile bilinen bestecinin, bunun aksine en naif yapıtları arasında yer alan 2. Piyano Konçertosu seslendirilecek. 

Aybulus gibi bir ustaya eşlik eden Akademik Oda Orkestrası’nda, henüz öğrenci olan genç yetenekler de var; keman Doğa Karahan (15),  korno Ceren Çelik (14), trombon Cem Tunay (12).   
Konserde görüşmek üzere…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA