Mitat ÇELİK | YOK EDİLEN KÜTÜPHANELER Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 15.07.2018  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


YOK EDİLEN KÜTÜPHANELER Mİ?

Persepolis Kütüphanesi, İskenderiye Kütüphanesi, Bağdat Beyt’ül  Hikmet,  sayılar böylesine uzar gider. Bunları ortak kılan yanları yakılmış olmalarıdır. Fakat bu saldırı bir yağmadan öteye yerleşik kültürün yok edilmesine yöneliktir bir tavırdır. Burada hedeflenen sonuç, kütüphane ve mekanlarla birlikte kültürel belleğin de yok edilmesidir.

Daha önceki yazılarımın birisinde, Büyük İskender ile Aristo arasında geçtiği varsayılan bir diyalogdan bahsetmiştim. Yeniden hatırlamakta fayda var;  İskender, Aristo’ya, bir ülkeyi tamamen nasıl yok edebileceğini sorar; Aristo ise “kütüphanelerini yok etmelisin” diye cevap verir.

Milli Kütüphane’lerin kapatıldığı şu günlerde insan şunu sormadan edemiyor: Bir işgal ordusu gelseydi ilkinde ülkenin hangi kurumlarını kapatırdı.

Güzel sanatlardan, el yazması nadide eserlere uzanan bir zenginliği içinde barındıran Milli Kütüphane’nin kullanılma oranı, %51 - %87 arasında yüksek sayılacak orana sahip.

Nedense, 1970 yılında AKM’de çıkan (yoksa çıkartılan mı demeliydim?) yangını düşünmeden edemiyorum. Yangında, bir oyun için getirilen IV. Murad’ın değerli  eşya ve kostümleri de kül oldu (yoksa iç mi edildi demeliydim?). Olanlar olmuş, geri dönüşü yok bunların. Peki  kapatılan Kütüphane’nin paha biçilmez eserleri ne olacak; kayıtları ne kadar sağlıklı tutulup, nerede muhafaza edilecek. İşin tuhaf tarafı, maneviyatı dilinden düşürmeyen hacılar makam ve para peşinde koşarken, Selçuklu’dan Cumhuriyet’e tüm tarihi mirasın kaygısını onlara göre maneviyatsız olanlar duyuyor. Öyle ya…

Kütüphanelerin yok edilmesi, Atatürk Kültür Merkezi ile başlayan bir yıkımın daha anlaşılır bir cisme kavuşmasıdır. Tiyatro, opera ve bale kurumlarımızdan bahsetmiyorum bile; Selanikli şair “Hayali” bir şiirinde, “Cihan ara cihan içindedir, arayı bilmezler / Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler”, der. Fazla söze ne hacet, ey mahfiller!..

Muhsin Ertuğrul’un yaktığı meşale sönmeden…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA