Hediye EROĞLU | KAYBIMIZ DAHA BÜYÜK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hediye EROĞLU

Tarih : 18.06.2018  E-Mail : heroglu33@hotmail.com


KAYBIMIZ DAHA BÜYÜK!

Mersin’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren 20 firmanın battığı konuşuluyor! Aralarında çok bilindik müteahhitler ile betoncuların olduğu 20 firma iflasını henüz açıklamadığı için isimlerini yazmak doğru olmaz.

Ancak şu bir gerçek ki Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de şişirilen inşaat sektörü elimizde patlıyor! Belki seçim arifesi olduğu için iflaslar gizlenecek, geciktirilmeye çalışılacak ama kaçınılmaz son yakın! Çünkü arz-talep dengesi yok edildi!

Ayrıca girdi maliyetleri aşağı çekilmeksizin piyasa sıcak para girişi ile beslenerek şişirildi! Son iki yılda demir fiyatları yüzde 150 oranında arttı. buna ilave olarak sektördeki birçok önemli malzemeye de son 1 yılda yüzde 70 civarında zam geldi.

Dolar kurunun bu kadar yükseldiği bir dönemde uzmanlar; “Genelde ‘beton ekonomisi’, özelde ise ‘konut sektöründe’, ne gelinen nokta, ne de geleceğe yönelik sinyaller artık olumlu görünmüyor!”

Öte yandan evet Mersin’in gerçekten Kentsel Dönüşüme ihtiyacı var! Ancak bu sadece çok katlı bina dikmeyi kapsamıyor! Böyle bir dönüşüm ranttan başka amaç taşımaz ki bu rantın da eşit dağılımı söz konusu olmaz!

Her bulduğu yere kafasına göre bina diken inşaat sektörüne bu cesareti iktidar verdi! Plansız yapılaşma aldı başını gitti! Coğrafyanın, şehirciliğin tüm standartları, gerekleri yok sayıldı!

Mersin’de denize paralel gökdelenler dikilerek kentin hava kanalları tıkandı!

Sahil kesiminde sağlam olmayan zemine onlarca kat binalar dikilerek adeta tabutlara hapsedildi insanlar!

Toroslar’da zemin sağlam ve yer müsaitken toplu yaşam alanları yaratmak yerine manzarası kapanan evlerin satışı kolay yapabilmek için yine gökdelenler dikildi!

Ne yazık ki inşaat sektöründeki çöküş bize çok daha pahlıya patlayacak çünkü bu işin geri dönüşü yok. Yeni yapılan çok sayıdaki bina ömrünü tamamlayana kadar öylece kalacak. Ve biz bu durumu değiştirmek için daha çok para, daha çok zaman, daha çok emek harcamak zorunda kalacağız…!




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA