Ayşe Gül YILGÖR | KADINLAR İÇİN AMA KADINSIZ SİYASET | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Ayşe Gül YILGÖR

Tarih : 13.06.2018  E-Mail : yılgor@hotmail.com


KADINLAR İÇİN AMA KADINSIZ SİYASET

Yaklaşan 24 Haziran seçimleri için partiler seçim beyannamelerini/bildirgelerini açıkladılar. Tüm partilerin beyannamelerinde,  kapsamları, dilleri ve içerikleri farklı olsa da, kadınlarla ilgili bölümler var. 
Cumhuriyet Halk Partisi; Kadın Bakanlığı kurulacağını kadınların istihdama katılma oranının artırılacağını,  kadın esnaf ve girişimciler için teşviklerin uygulanacağı, kadın kooperatiflerinin geliştirileceğini, kadınların sendikalara katılımlarının artırılacağını, İş Kanunu ve diğer kanunlarda ayrımcılık içeren maddelerin yeniden düzenleneceğini, taciz ve mobbing konusunda yasal düzenlemeler yapılacağı, ev içi hizmetler ve tarımda kayıt dışılığın önleneceği ve bu alanlardaki çalışmaların sosyal güvenlik kapsamına alınacağı, kadınlara daha geniş eğitim olanaklarının sunulacağını,  müfredatın cinsiyet ayrımcılığından temizleneceğini, şiddetin önlenmesi ile aktif mücadele edileceğini, sığınma evlerine ilişkin düzenlemelerin yapılacağını, kadınların yerel yönetimlere katılımlarının teşvik edileceğini, kadın dostu kentlerin planlanmasını hedeflediklerini belirtiyor seçim beyannamesinde. 
Adalet ve Kalkınma Partisi; önermelerini  genel bir çerçeve içerisinde, genellikle aileye ilişkin düzenlemeler kapsamında ele alıyor. Siyaset, bürokrasi, kültür ve sanatta  kadın katılımını ve etkinliğini artırmayı hedeflediklerini  ifade ediyorlar.  Kadınların eğitim ve okuryazarlık düzeyinin artırılması, istihdam ve girişimcilik teşviklerinin sürdürülmesi ve mesleki eğitim faaliyetlerinin yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirtiyorlar.  “Erken yaşta evlilikler”  ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için tedbirlerin alınacağını,
  Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ve kadın konukevlerinin kapasitesini artırmayı vaat ediyorlar.
İyi Parti ise, Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmasını, kadın yoksulluğunun azaltılmasını, işgücüne katılım oranının ve kamuda kadın yöneticilerin artırılmasını, çocuk ve aile yor bilgirişçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden faydalanmalarını, kadın girişimcilere vergi indirimini, kadın şiddetine karşı mücadele edeceklerini beyan ediyor.
Halkların Demokratik Partisi kadınlara ilişkin bir yaşam tahayyülü ile başlıyor bildirgeye. Meclis'in yarısının kadın olduğu, kadın vekillerin kadın mücadelesini temsil ettiği, erkek egemenliğine  tabi olunmayan bir Türkiye, bir yeni yaşam hayal ettiklerini, ataerkil toplum yapısının  dönüştürülmesi hedeflediklerini, ev işleri, bakım emeğini toplumsallaştırarak, ev içi yükü kadın erkek arasında paylaştıracak yeni bir yaşamı hedeflediklerini  yazıyorlar.  
HDP’nin bildirgesi uygulamaya dönük önermelerin yanı sıra yapısal düzenlemeleri de içeriyor. Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmesi,  Kadın Bakanlığı kurulması,  kadına yönelen şiddetin ortadan kaldırılması, kadın sığınma evlerinin sayısının artırılması, engelli kadınların da yaşama katılmasını hedefleniyor. Eğitimde ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe son verileceği,  kadınlara eşit, parasız, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilinde sağlık hizmeti sağlanacağı, kadın eksenli yeni bir anayasa ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe yapılacağı, ev işçisi kadınların iş yasası kapsamına alınacağı, ev işçilerine sosyal güvence için teşvik verileceği, toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet eden sosyal destek mekanizmaları yaratılacağı, kadın istihdamını artırılacağını, çalışma yaşamındaki cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa, eşitsizliklere son verileceği vaat ediliyor. 
Tüm partilerin seçim beyannamelerinde/ bildirgelerinde kadınlara ayrı bir bölüm ayırması, sorunların tespitinin yapılması ve çözüm için vaatlerde bulunulması çok sevinç verici. Ama umut verici değil.  Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alana katılımlarının artırılması tüm partiler tarafından dile getiriliyor. Ancak bunu sağlayacak politikaların yapılması yine erkeklere bırakılıyor. 27. Dönem milletvekili listesinde AKP 126, CHP 137, HDP 226, MHP 69, İYİ Parti 150, SP 79, VP 150 kadın adaya yer verdi. Birinci sırada yer alan kadın aday sayısı AKP’de 4, CHP’de 6, HDP’de 19, İYİ Parti’de 6, MHP’de 2. 
Sayısal göstergeler incelendiğinde HDP ayrı değerlendirmek koşuluyla, partilerin ülke ekonomisinde, siyasetinde, kültür sanat ortamında, sporda kadınları etkin bir şekilde görmek; yaşamın tüm alanlarındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve eşitliğe dayalı bir ülke oluşturma idealleri inandırıcılığını kaybediyor.
Ancak biz kadınlar, 24 Haziran sonrasında; kadınlar, ayrımcılığa uğrayan kesimler ve tüm insanlar için daha özgür ve adil bir ülkede yaşamak için;  sesimizi parlamento içinde ve dışında daha da yükselteceğiz, taleplerimizi parti bildirgelerinin ötesine taşıyacağız ve uygulamaların takipçisi olacağız.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA