Mitat ÇELİK | Adorno ve Ali Kızıltuğ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 17.12.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


Adorno ve Ali Kızıltuğ

Adorno, çaresiz bir dehçet içindeki toplumun karşısında müziğin küstahça bir bilgisizlikte olmaması gerektiğini söyler. Küstahça bilgisizlikten, bilgiçliği anladığımı söylemeliyim. 
Yine bir yazısında Hitler’in akla ve insanlığa düşman olduğunu, akla ve insanlığa düşman olan bir diğer şeyin de bilgiçlikten gelen üstünlük olduğunu söyler. 
Kavramları yerli yerinde kullanmak adına önemli tespitler. 
Yukarıda yazılanlarla siyasal tüm ilişkiler birebiriyle örtüşmekte. Kelimeyi, en geniş anlamıyla kullandığımdan, bilginin bir iktidar aracı olarak kullanılmasından, cehaletin manipüle edilmesine uzanan bir yelpezeden bahsetmekteyim. 
 Siyasetin sıklıkla kullandığı kavramlardan birisi de “vülger”dir. Kelime karşılığı sıradanlık ve bayağılık olsa da asıl ifadesini avamlıkta bulur. Cahil bırakılmış, istismara uğramış halkın en alt tabakı. 
Derdimiz sosyolojik kavramları aydınlatmak değil. Avamlığın kavram olarak böyle kullanılmayacağını da söyleyen çıkacaktır.  Nitekim vülger siyasetin çeşitliliği de söz konusudur.
… 
Büyük ozanlarımız tek tek bizleri tekediyor. Mahsuni, Ali Ekber Çiçek, Neşet Ertaş ve en son Ali Kızıltuğ’u da böylece uğurladık. 
Yitip giden bir halk kültürü olduğundan gidenlerin ardından üzülmemek elde değil.
 Eskiden nesnel bir olgu olarak gösterebileceğimiz bir halk kültüründen bahsederken, yüzlerce yıllık deneyimlenen hayatın ritmini estetik değerlerine taşıyan Anadolu Halkı’ndan geriye kalanlara inanmak oldukça zor.
Yoksa düşürülmüş bir halktan mı bahsediyoruz? 
Halk kültürünü yozlaştıran, bildik bir yabancılaşma olarak arabesk, önceleri Araplara özgü  mimari bir kavramken, şimdilerde Türkiye’ye özgü bir halk kültürü olarak tanımlanıyor. Bunun uydurulmuş bir kültür olduğunu dile getiren Fazıl Say gibi halkın karşısına yine halkın kültürüyle çıkan insanların linç edildiklerine şahitlik de ettik. Sanatçı, değersizin argo karşılığını ifade etmişti. 
Örneğin, org eşliğinde herhangi bir ezgisel değeri olmayan müzikle düğününü yapan ve bunu kültürü sanan geniş kitleler gibi. Oysa ki, Rumeli’nden Hakkari’ye folklorik değerleri saymakla bitmeyecek zengin bir hazinenin üzerinde oturmaktayız.
Özellikle aşkı ve kadın erkek ilişkilerini çekebileceği en dibe yuvarlayan arabesk kültür ile halk kültürünü, en keskin bir şekilde birbirinden ayırmamız gerekir.  
Toplumumuz, kendisine sunulan küstahça bu bilgisizliği red etmeli.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA