Çağla Birsu DURU | Doğum sonrası depresyonu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Çağla Birsu DURU

Tarih : 14.12.2017  E-Mail : pskcagladuru@hotmail.com


Doğum sonrası depresyonu

Herkesin son yıllarda duymaya alışık olmadığı, fakat yakın çevresinde mutlaka şahit olduğu / duyduğu, duyunca nedir bu dediği bir kafa karışıklığıdır "postpartum depresyonu" bilinen adıyla "lohusa depresyonu" , "doğum sonrası depresyon"... Kafa karışıklığıdır çünkü alışılagelmişin dışında, annelerimizden, ananelerimizden daha önce kulak aşinalığımız olmadan birden hayatımıza giren bir sorundur. Bazısı için bir bahane, bazısı için bir "nazlanma" biçimi olarak yorumlansa da, ne kadar yoruma açıktır tartışılır. "Bizim zamanımızda... " diye başlayan ve sonu gelmeyen cümlelerinde ardı arkası kesilmez. Emin olalım ki 9 ay boyunca kurulan hayaller ve heyecanlı bekleyiş hiçbir anne adayının "plan"ı değildir.
Peki, ne gibi durumlarda kişinin "lohusa depresyonu" geçirdiğini söyleyebiliriz ve ne gibi durumlar bu depresyon halini tetikler?
Anne bebeği istemez, emzirmez, anne olduğunu kabul etmez, aslında anneliğe hazır olmadığını hisseder, bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamaz, sorumluluklarını almaz veya aşırı bir ilgi, ilgiden kaynaklı kaygı, bebeğe zarar verme korkusu, başa çıkabilme endişesi gibi saymakla bitmeyen bir duygu durum bozukluğunda evet kişinin doğum sonrası depresyonda olduğunu söyleyebiliriz. 
Bu durumu tetikleyen çokça faktör vardır. Bunlardan bazıları; annenin kendine ayıracak vaktinin eskiye nazaran azalması, uykusuzluk problemi, sütün kesilme korkusu, bu korku sebebiyle hasta olmaktan çekinme, ilaç kullanmak zorunda olup bebeği sütten kesmek durumunda kalma, eşiyle arasında eski ilişkinin kalmayışı, sevgili eş rolünden çıkıp anne rolüne girmesi vs. Bütün bunlarla başa çıkamayan annenin bir de dış etkenlere maruz kalışı var ki bu durumu iyice tetikler. Eş in maddi kaynaklarının sınırlılığı, bebeğin ve annenin temel ihtiyaçlarının karşılanamaması, çevrenin ilgisinin anneden çok bebeğin üzerinde oluşu ve bunlara artı olarak birçok genetik, biyolojik ve hormonel faktör.
Bu sebeptendir ki bebeğin anneye en çok ihtiyaç duyduğu dönemde annenin her anlamdaki verimliliği çok önemlidir. Bu tip belirtileri olan kişilerde tedavi zorunludur, aksi halde ilerki dönemleri etkileyecek kalıcı etkilerle karşılaşmak mümkündür. Öyle ki bipolar bozukluğun temelini ağır bir doğum sonrası depresyonda tetikliyor bile olabilirsiniz. Doğum sonrası depresyon çekinilesi, planlı, zarar verici maksatla yapılan veya nazlanmak için girilen bir rol değildir. Şunu da unutmayalım ki görülen her belirti anneyi ve bebeği etkileyecek düzeyde olmadığı sürece, doğum sonrası depresyon değildir. Bu durumu en aza indirgemekte yakın çevrenin rolü büyüktür.
Ne demişler; kişi kendinin doktorudur. Lütfen bu gibi durumlarda kendinizi dinleyin, askıya almayın, çekinmeyin, doktorunuza gidin.
Sağlıcakla kalın :)

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA