Av.Alpay ANTMEN | KIRIK CAMLAR TEORİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Av.Alpay ANTMEN

Tarih : 13.12.2017  E-Mail : avantmen@hotmail.com


KIRIK CAMLAR TEORİSİ

Kırık camlar teorisini hiç duydunuz mu?

Kırık Cam Teorisi; ABD'li suç psikologu Philip Zimbardo'nun 1969'da yaptığı bir deneyden ilham alınarak geliştirilmiştir. Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model otomobil bıraktı.
Araçların plakası yoktu, kaputları aralıktı. Olup bitenleri gizli kamerayla izledi.
Bronx'taki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı. Diğerine ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı. Ardından Zimbardo ile iki öğrencisi, sağlam kalan otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdılar. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (yani zengin beyazlar) da olaya dahil oldular. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale geldi. “Demek ki” diyordu Zimbardo, “İlk camın kırılmasına, ya da çevreyi kirleten ilk çöpe, ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz”.

Mersin’i düşünün… Ne alaka değil mi? 

Eğer Mersin’de çevreyi, doğayı, havayı, denizi kirletecek ilk Tesis’e izin verirseniz, bu tip tesislerin gelmesinin ardı arkası kesilmeyecek.
 
Balık çiftlikleri gelecek 8-10 yıl denizi kirletecek, ardından Akkuyu sözde devreye girecek; bu arada çimento fabrikaları, termik santraller, ağır sanayi fabrikaları Mersin’i yok edecek.

Yok Arkadaş, ilk taş atıldıktan sonra bunun dönüşü olmayacak…

Mersin portakal, limon bahçeleri ile çevrili, her yeri yemyeşil  olan ve çiçek kokan bir kent idi; Çarpık yapılaşma, denizden dağa doğru dik paralel yolların açılmaması, deniz kenarlarında yüksek yapılaşmaya izin verilmesi, portakal-limon bahçelerinin binalara kurban edilmesi ile artık nerdeyse sadece Mezarlığı ve birkaç parkı dışında yeşili olmayan bir kente dönüştü. Ama başta balık çiftlikleri olmak üzere Akkuyu Nükleer Santrali, çimento fabrikaları ve termik santraller ile artık bu kent yaşanmaz hale gelecek.

Başka Mersin yok Kentimize iyi bakmamız, onu korumamız lazım. 

Yoksa kendinize başka bir yaşam yeri bulun şimdiden…

Sevgi ve saygılarımla…




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA