Mitat ÇELİK | MERSİN’DE SHAKESPEARE UYARLAMALARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Mitat ÇELİK

Tarih : 22.06.2017  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


MERSİN’DE SHAKESPEARE UYARLAMALARI

Bitmek bilmeyen hazinesiyle Shakespeare, diğer sahne sanatlarında olduğu gibi opera bestecilerine de esin kaynağı olmuştur. Bunların içinde hem uyarlamalar, hem de Shakespeare’dan hareketle dönüştürülmüş özgün eserler de vardır. Birçok yerde farklı rakamlara rastlasam da aşağı yukarı 300 opera eseri bu büyük ustadan izlekler taşıyor. Bunların içinde, Fırtına, Hamlet, Ottello, Macbeth, Romeo ve Juliet ilk sırayı alır.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), kuruluşundan bu yana iki bale, iki opera ve iki de müzikal olmak üzere toplam altı Shakespeare uyarlamasını Mersinli sanatseverlerle buluşturuldu.

Bale Eserleri:

Şef Nezih Seçkin yönetiminde 1999 yılında sahnelenen, Prokofiev’in “Romeo ve Juliet” balesini Nugzar Magalaşvili sahneye koyarken eserin başrollerini efsane bale sanatçıları Özlem Şenormanlılar ve Ender Üçdemir canlandırdı.

Mendelsshon’un Bir Yaz Gecesi Rüyası ise 26 Mart 2009 yılında Mersin prömiyeriyle sanatseverlerin karşısına çıkmış, ilk ve sonraki temsillerinin tamamı kapalı gişe sahnelenmişti. Koreografisi Nugzar Magalasvili’ye ait eserin temsilini Vladimir Lungu yönetmişti. Güçlü artistik yanları ve sahnedeki zarafetleriyle Mersin’de balenin sevilmesinde önemli rolleri olan bale sanatçıları Özlem Şenormanlılar ve Ender Üçdemir, bu eserde de Mersinlileri kendisini hayran bıraktı.

Müzikaller:

C. Porter’in Kiss Me Kate opereti, Shakespeare’ın Hırçın Kız oyununun konu edinildiği, oyun içinde oyun olan bir brodway müzikalidir. Yani direk bir uyarlama olmamakla birlikte Shekaspeare’ın Hırçın Kız oyununu sahneleyen bir kumpanyanın öyküsünü anlatan, kadın erkek ilişkilerinin sorunsallaştırıldığı ustalıklı bir komedi. 2004 yılında sahnelenen eseri Murat Kodallı yönetirken Altan Günbay rejisiyle sahneye taşındı.

Bir diğer müzikal, Romeo ve Juliet’in çağdaş uyarlaması olan Batı Yakası Hikayesi’dir. Leonard Bernstein'in bu ünlü eserinin Mersin prömiyeri şef İbrahim Yazıcı yönetiminde, 04 Nisan 2015 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Librettosu Arthur Laurents’a, şarkı sözleri Stephan Sondheim'e ait eseri uluslararası ödüllü koreografımız Mehmet Balkan sahneye taşıdı.

Operalar:

Charles Gounod’un Romeo ve Jülyet operası, 28 Şubat 2015 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde yer aldı. Eserin prömiyer temsili şef İbrahim Yazıcı yönetiminde, Kenan Korbek rejisiyle sahneye konuldu. Dünya prömiyeri 1866 yılında Paris’te gerçekleştirilen eserin Türkiye prömiyeri ise 1975 yılında besteci ve orkestra şeflerimizden Ferit Tüzün’ün yönetiminde gerçekleşti.

Shakespeare’ın eserinden aynı adla uyarlanan G. Verdi’nin Macbeth operası, 26 Kasım 2016 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde Mersinlilerle buluştu. Bu ünlü trajedinin orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen, sahne yönetmenliğini Recep Ayyıldız yaptı.

 

 

Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin İstanbul Çıkartması

Bir zamanlar turneler vasıtasıyla sahne sanatları hizmeti alan Mersin, şimdilerde yurdumuzun birçok kentine turneler düzenleyerek başyapıtları sanatseverlerle buluşturuyor. Bu kentlerin içerisine kültür başkentimiz İstanbul da dahil. Böylesine deneyimli kadrolar gerektiren eserler için ihtiyaç duyulan solistlere kolaylıkla ulaşabildiği muhteşem bir koroya sahip olan MDOB, ağırlıklı olarak koro sanatçılarıyla sahneye taşıdığı Lüküs Hayat gibi pek çok eseri yıllarca kapalı gişe sahnelemiş, Mersinlilerin gönlünde taht kurmuştur. Son yıllarda yıldızı parlayan genç sanatçılar arasında koro şefi Anıl Aydın da yer alıyor. Aydın, göz dolduran ustalığıyla uzun yıllar ihtiyacı hissedilen koro şefliğinde önemli bir boşluğu doldurmakla birlikte, müzik eğitimi alan gençleri koro şefliğine teşvik edecek kıymetli bir örnektir.

Bu yıl 8’ncisi düzenlenen İstanbul Opera Festivali’nin en gözde eserleri arasında Verdi’nin Macbeth operasıyla C. Gounod’un Faust operası yer alıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Faust’u şef Roberto Gianola yönetirken Macbeth, Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl kadrosuna kattığı  şef Nathalie Marin yönetiminde, 20 Haziran 2017 Salı günü saat: 20.00’de Zorlu PSM Ana Tiyatro Sahnesi’nde yer alacak. Her iki eseri de Recep Ayyıldız sahneye taşıyor. Temsilin solist kadrosu ve rol dağılımı şöyle; Macbeth: Hulusi Polat, Lady Macbeth: Sevinç Demirag, Banquo: Hasan Berk, Macduf: Bülent Bezdüz. Eserin koro şefliğini Anıl Aydın yapıyor.

Mersin Operası’nın Samsun Devlet Opera ve Balesi’yle ortak gerçekleştirdiği etkinlik olan “Opera Yıldızları” konseri ise Selman Ada yönetiminde aynı sahnede 17 Haziran’da gerçekleştirildi.

Programla ilgili bilgilere  www.istanbuloperafestival.gov.tr web adresinden ulaşabilirsiniz.

Şefleri, orkestrası, rejisörleri, solistleri, koristleri ve teknik personeliyle bir arı kolonisi gibi çalışan bu güzide kurumumuz, kültür ve sanatta ülkemizin ve Mersin’in yüz akı olmaya devam ediyor.

Hep beraber övünebiliriz, Mersin’e bakalım.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA