Çevre örgütleri nerede? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çevre örgütleri nerede?


 

Bugün yapılacak bir toplantı ile Taşucu Tersane Projesi için kritik bir sürece girilecek.

Zira bu toplantının ardından, projenin ÇED süreci tamamlanacak ve şirket tersane çalışmalarına başlayacak. Ancak çevre örgütlerinin hiç birinin bilgilendirme toplantısına katılmayacak olması “Çevre örgütleri nerede?” sorusunu gündeme getirdi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’nde KromSan Soda Fabrikası’nın denizi, havayı kirletmesi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin elektrik üretim lisansı alması, Mezitli Tece sahilinde belediye tarafından spor ve park alanı olarak belirlenen yeşil alanın, TOKİ’ye devredilip yapılaşmaya açılması…

Ve son olarak Silifke Taşucu’nda bulunan Göksu Deltası yakınlarında, AKTER Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından kurulmak istenen tersane projesinde ÇED sürecinin büyük oranda tamamlanması…

Mersin’in ve Mersinlilerin geleceğini tehdit eden tüm bu süreçler gözleri, kentte çevre mücadelesi yürüten Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Nükleer Karşıtı Platform, Çevre Mühendisleri Odası, Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalışma Grubu’na çevirdi. Yaşanan olumsuzluklara rağmen Mersin’de çevre sorunlarına karşı mücadele ve kentin geleceğini korumak iddiasıyla kurulan çevre örgütlerinin, problemlere duyarsız kalması kent kamuoyundan tepki görüyor.

TAŞUCUNDAKİ ÇED TOPLANTISINA KATILMIYORLAR

Mersin’in çevre örgütleri, Silifke’de, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınarak Özel Koruma Bölgesi ilan edilen, çok sayıda kuş çeşidi ve bitki türüne ev sahipliği yapan Göksu Deltası yakınlarında kurulmak istenen Taşucu Tersane projesine ilgisiz kaldı.

Zira bilgi almak üzere telefonla ulaştığımız çevre örgütleri temsilcileri, AKTER Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından bölgede tersane kurulabilmesi amacıyla hazırlanan ÇED Raporu’nun son aşaması olan bugün düzenlenmesi planlanan toplantıya katılmayacaklarını açıkladı. Mersin’in çevre sorunlarına karşı mücadele edeceklerini dile getiren çevre örgütlerinin, Taşucu’ndaki ÇED bilgilendirme toplantısına katılmayacak olması kamuoyunun tepkisini çekti.

“ÇEVRECİYİM DİYENLER, ÇEVRECİLİĞİNİ GÖSTERSİN!”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da ilçenin en önemli sahilleri arasında yer alan Tece sahilinde, park ve spor alanı olarak işaretledikleri denize sıfır noktada 70 dönümlük arsanın yapılaşma projesi için TOKİ’ye devir edilmesi girişimlerine tepki göstermiş, ancak çevreci örgütler ve kent yöneticilerinin, mücadelelerinde kendilerini yalnız bıraktığını ifade etmişti. Mersin’in kıyıları korumak için hazırlanan Bütünleşik Kıyı Koruma Planları’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli ertelendiğini de sözlerine ekleyen Tarhan, “Kıyılarımızın öngörülen bir kıyı kenar çizgisi mevcut. Ancak bu kıyı kenar çizgisi yetersiz kalmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündeminde olmasına karşı uzun yıllardır değiştirilmiyor. Kıyı kenar çizgisinden itibaren zaten ilk 50 ve 100 metrede yapılaşma olmamalı. Fakat kentimizde bu konuda yaşanan ihlallerin birçok örneğini görüyoruz. Eğer birileri aktivistim, çevreciyim diyorsa çevreciliğini, aktivistliğini orada göstermeli” ifadelerini kullanmıştı.

“MAVİDEN TURUNCUYA DÖNEN DENİZİMİZE ŞİİR YAZSINLAR”

Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit de Krom–San Fabrikası’nın defalarca havayı ve denizi kirlettiğini ve bunu belgelemelerine rağmen kentteki çevre örgütlerinin Kazanlı’ya duyarsız kaldığını dile getirmişti. Dünya Çevre Günü’nde bile, fabrikanın denize atık bırakarak kirliliğe devam ettiğini ifade eden Yiğit, özellikle Çevre Mühendisleri Mersin İl Temsilciliğini eleştirerek, “5 Haziran Çevre Günü ile ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarınca; ‘yaşasın çevre günü, çevre ve insan ilişkileri, sağlıklı çevre’, ‘sağlam kafa sağlam çevrede bulunur’ gibi açıklamalarla geçiştiriliyor. Kazanlı’ya gelip çevremizi nasıl yok ettiklerini bir görsünler. Bizim maviye alıştığımız, mavi adına şarkılar türküler, şarkılar, şiirler yazdığımız denizimiz şuanda turuncu renge dönüştü. Bu saydığımız kurumlar şimdide bu turuncu renge şarkılar şiirler yazsınlar. Kentimizdeki çevre sorunlarına başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinin daha duyarlı olmasını istiyoruz” diyerek çevrecileri göreve davet etmişti.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA