Yapılandırmalar ödeme bilincini örseliyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yapılandırmalar ödeme bilincini örseliyor!


 

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere, 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu anlatıldı. Ancak seminerde gerek muhasebeciler gerekse de bürokratlar, yapılandırma düzenlemelerinin ödeme bilincini örselediğini vurgulaması dikkat çekti!

Haber Merkezi

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği’nin ortaklığında, ‘702 Sayılı Yapılandırma Yasası ve Sosyal Güvenlik Teşviklerini’ konu alan bir seminer organize edildi. Mersin SMMMO Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, etkinliği organize eden Odaların yönetimleri ve SGK İl Müdürlüğü yetkilileri ile muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

“BU SON OLSUN”

Seminerin açılışında kısa bir konuşması yapan SMMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılan meslektaşlarına teşekkür etti. Sosyal güvenlik ve vergi yasalarında çıkan yapılandırmaların, vergi veya prim ödeme bilincini örselediğini söyleyen Tokgöz, “Umut ediyorum bu son olur ve artık bu bir düzene girer. Biz meslek camiası olarak da işverenlere bunu anlatmakta daha kolay bir yolu seçeriz. Seminerde 7020 Sayılı Kanun ve de halen yürürlükte olan teşvik düzenlemelerini en ince detayına kadar öğreneceğiz ve bunları uygulama şansı yakalayacağız. Mersin’in özel bir hali olduğunu, 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketinden dolayı ertelenen primlerimiz vardı. Daha sonra bir erteleme daha geldi. Bu açıdan 7020 Sayılı Kanun, Mersin için ayrıca bir özellik taşıyor. Başarılı bir seminer olmasını diliyor, katılımınız için teşekkür ediyorum” dedi.

MEVCUT ERTELEMEYE İLAVE 6 AY DAHA EKLENDİ

Seminer, Sosyal Güvenlik Kurumu Daire Başkanı Ahmet Yetim, Toroslar Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Aylin Karaşahin ve İşveren Servis Şefi Ömer Çelik, seminer sunumlarına geçmesiyle devam etti. SGK Daire Başkanı Ahmet Yetim, sunumunda, ‘7020 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yapılandırılması’ ile ilgili düzenlemeyi anlattı. Yetim, 5510 Sayılı Kanun’un 91. Maddesi uyarınca doğal afet, sel, yangın ve deprem gibi durumlarda yönetim kurulu kararıyla prim ertelemesi yaptıklarını ifade etti, Mersin’de de prim ertelemesini yaptıklarını belirtti. Yetim, 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile de daha önce ertelenen borçlara ilave bir 6 ay daha eklendiğini anlattı. Bu vade tarihinin de Mersin için 30 Aralık 2018 tarihi olduğunu kaydetti. Yapılandırma Kanunu’nun işverenler ve mükellefler açısından faydalı olacağını dile getiren Ahmet Yetim, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin de bu konuda bilgilenmesinin mesleklerini yerine getirmelerinde kolaylaştırıcı olacağını anlattı.

“YAPILANDIRMA, UYGULAMADA ÖDEME ALIŞKANLIĞINI KIRABİLİYOR”

SGK Daire Başkanı Ahmet Yetim, son başvuru tarihi 30 Haziran 2017 olan 7020 Sayılı Yapılandırma Yasasına ilişkin de bilgi verdi. Yasanın 27.05.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdiğini anımsatan Yetim, “Biz; Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, tabi Maliye Bakanlığımız da kamu alacaklarının yoğun olduğu bir Bakanlık olarak, zaman zaman yapılandırma kanunları yapıyoruz. Bu kanunların amacı tabi ki ödeme güçlüğü çeken mükellefleri, işverenleri, sigortalıları bu yükten kurtarmak, biraz daha rahatlatmak, ödemelerini vadeye yaymaktır. Tabi uygulamada ödeme alışkanlığının kırılmasına da neden olabiliyor. Bu da bir handikap. Yine bizim Çalışma Bakanlığımızın yürüttüğü 2017-2019 Stratejik Eylem Planında yapılandırma kanunlarına yer verilmemesi şeklinde öneriler var. Fakat gelinen noktada, ekonomik koşullar olsun, ülkenin 2016 yılında yaşadığı darbe girişimi olsun, bizi tekrar bu sene yapılandırma yapmak durumunda bıraktı. Bu manada inşallah mükelleflerin, işverenlerin ödeme alışkanlıklarını da kırmayız diye düşünüyorum” diye konuştu.

YAPILANDIRMANIN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR

Yapılandırma ile sağlanan avantajlara da değinen Yetim, yapılandırmada herhangi bir teminat istenmeyeceğini, sosyal güvenlik borçlarını yapılandıran işveren ve sigortalıların, geçmiş dönem borçlarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, borç asıllarına ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) uygulanacağından ekonomik olarak daha uygun imkanlarda ödeme kabiliyetine kavuşacaklarını söyledi. Birikmiş borçlara da taksitli ödeme imkanı getirildiğini kaydeden Yetim, ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlerin; prim teşviklerinden yararlanmaya devam edebileceğini, borçlulara uygulanması gereken icra işlemlerinin durdurulduğunu, ilk taksitin ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabileceğini dile getirdi.

YASA KAPSAMINDA YENİDEN DÜZENLENEN ALACAKLAR

Öte yandan, son başvuru tarihi 30 Haziran 2017 olan 7020 Sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında yeniden düzenlenen alacaklar şöyle sıralanıyor: “31 Mart 2017 tarihinden önceki aylara ait olup 31 Ağustos 2017 tarih ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmeyen; sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi, topluluk sigortası primi, Ek-5 ve Ek-6 prim borçları emeklilik keseneği, kurum karşılığı ve ek karşılık primi, 2925 sayılı kanun kapsamındaki tarım sigortalılarının prim borçları, asılları ödenen alacakların ödenmemiş fer'ileri, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 31 Mart 2017 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, ilk taksit ödeme süresi olan 31 Ağustos 2017 tarihi sonuna kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan idari para cezaları, 31 Mart 2017 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan ve kanunun yayımı tarihinden önce (27.05.2017) tebliğ edilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, işverenler ve üçüncü şahıslar tarafından iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle tahakkuk ettiği halde anılan 27 Mayıs 2017 tarihi itibariyle ödenmemiş olan rücu alacaklar.”

BAŞVURUDA SON TARİH 30 HAZİRAN 2017

Kapsama giren kurum alacaklarını yapılandırmak işverenler tarafından E-Sigorta kanalı veya elden ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvurması gerekiyor. Primini kendi ödeyen 4/A ve 4/B ( Bağ-Kur) sigortalıları ise elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik merkezine, 30 Haziran 2017 mesai bitimine dek şahsen; posta veya 30 Haziran 2017 saat 23:59'a dek E-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmak zorunda.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA