FUARLAR SİYASETE KURBAN GİTMİŞ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

FUARLAR SİYASETE KURBAN GİTMİŞ


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus’ta yapmak istediği fuar alanı tartışmalara neden oldu!

Başkan Kocamaz ile mevcut fuar alanının geliştirilmesi önerisinde bulunan Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç arasında tartışma yaşandı. Fuar alanı yapımı ile ilgili teklife, Başkan Genç ve AKP grubu ret oyu verdi.

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran Ayı Meclis toplantısının birinci birleşimi Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başkanlık ettiği meclis toplantısında, idare ve komisyonlardan gelen ve ilçelerle ilgili nazım imar planları ile ilgili teklif ve raporlar görüşüldü. Gündemde yer alan Tarsus’un Yunusoğlu Mahallesi 949 ve 950 parsel numaralı taşınmazların, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) veya Fuar Alanı olarak düzenlenmek üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce satın alınmasıyla ilgili komisyon raporuna itirazlar yükseldi.

AKP’Lİ YERLİKAYA: “KAMU YARARI VEYA ÖNCELİĞİ YOK”

İlk olarak söz alan AKP’li Meclis üyesi İsmail Yerlikaya, grup toplantısında konuyu değerlendirdiklerini ifade ederek, “Grup olarak, ‘kamu yararı olan ve Mersin’in önceliği olan konularda idareye destek verelim’ dedik. Ama burada bir kamu yararı ve öncelik göremedik. Yenişehir’de bir fuar alanı var, yılın ancak 2 ayı doluyor, 10 ayı boş. Bu alan, bir kısmı konut dışı kentsel çalışma alanı yeni 100 binlikte, bir kısmı fuar alanına giriyor. Burada 150-156 dönüm bir yer, ikisinin toplamı. Burayı kamulaştırdığımız zaman maliyetler yüksek çıkar. Aşağı yukarı 500’den olsa 70-80 bin lira gibi bir rakam çıkar. Bunun hemen batısında tamamen tarım alanı. Ve 500 dönüm daha bir alan var. Orası olursa, yani tarım alanı, daha ucuzdur. 50 liradan olsa mesela, 25 liraya 500 dönüm alınabilir. Buranın 5-6 kilometre batısında Tarsus’un fuar alanının ki geçen 5 binliğini de binliğini de yaptık, binliği şu an askıda bitiyor. Kamuya terki yapılacak 260 dönümlük bir alan, uygulama bittiği zaman. Bir fuar alanımız var. Yani 156 dönüme kamu kaynaklarını aktarana kadar, Tarsus’taki yeri yapsak, Berdan Nehri kenarında, yanına oteller yapılabilir. Daha büyük düşünüyorsak… Çünkü 3’üncü Çevre Yolunu bir türlü bitiremiyoruz. Teklifi uygun görmüyor ve AK Parti Grubu olarak ret oyu veriyoruz” diye konuştu.

CAN: “ESKİ FABRİKA ALANI, İŞGEM OLARAK KULLANILABİLİR”

Yerlikaya’nın ardından Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can söz aldı. Başkan Can, Tarsus’ta 260 dönüm denilen alanın, toplamda 400 dönümlük bir alan olduğunu belirterek, “Belediye olarak 140 dönümü kamulaştıramadığımız için 260 dönümü kendi yerimizi belirledik. Diğer taraftan da vatandaşlarımız konut veya sosyal amaçlı planlarını yapsınlar diye. Biz, mahkemeden dolayı mecbur kaldık o 260 dönümü ayırmaya birincisi. İkincisi, mevcut 260 dönümlük alan, fuar alanı olarak niteleniyor ama fuar alanı değil, sosyal tesislerin yapılacağı bir alan. Üçüncüsü, 74 dönüm 269 metrekare alan, sadece fuar alanı olarak düşünülmemeli. Burası, eski bir fabrikanın olduğu kapalı bir alan. Çok rahat bir şekilde İŞGEM olarak da değerlendirilebilir” dedi.

KOCAMAZ: “ÇUKUROVA ÇANAĞINDA TEK BİR FUAR ALANI OLMALI”

Bu değerlendirmeler üzerine Başkan Kocamaz, “Evet, doğru, Yenişehir’de bir fuar alanımız var. Senede 4-5 tane sergi yapılıyor. Adana’da bir fuar alanı var, o da senede 7-8 tane fuar yapıyor. Aslında Çukurova Çanağı’nda tek bir fuar alanı olması lazım. Ve bu alanın Adana ve Mersin’e de hitap etmesi lazım. Adana ile Mersin’in de ortak yürütmesi lazım. Tabi her zaman böyle bir yer denk gelmez. Allah kimsenin başına vermesin. Yani orası, memleket ekonomisine çok büyük katkılar sağlarken, bugün atıl vaziyette. Bu alanın bir kısmı Vakıflar Bankası’na, bir kısmı da TMSF’ye geçmiş. Bu alanın en önemli özelliği, yeni havaalanına ve otoban bağlantısına yakın olması. Dolayısıyla olaya sadece ‘tarla alınsa daha uygun olur’ mantığıyla değil, burada hazır bir tesis var. O tesisin maliyetini de göz önüne almamız lazım. Kaldı ki İsmail Bey (Yerlikaya), 70-80 milyon liradan bahsetti. Burayı kamulaştırdığımızda göreceksiniz ki o söylediğiniz rakamın yarısını bile tutmayacak. Bu belediyenin her kör kuruşunun peşinden koşarken, burayı birilerine rant sağlamak için değil, gerekirse belediyemize rant sağlamak için değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. Kocamaz, İş Geliştirme Merkezlerinin de çok önemli olduğunu ifade ederek, “Aslında buralar, sanayiciler, işadamları için kuluçka merkezleri. Bu tür yerlerin sayısını arttırmamız lazım. Geldiğim günden beri Mersin’de böyle yerler arıyorum. Erdemli’de de aynı şekilde… Böyle yerler bulursak, insanlara, en azından işadamı olabilmesi için bir mekân oluşturalım, hazırlık yapalım. Ama öncelikli düşüncemiz fuar alanı, o olmadığı takdirde iş geliştirme merkezi. Sadece fuar alanına takılmamak gerekir. Onun için bu konuda komisyonda destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

İBRAHİM GENÇ’TEN MACİT ÖZCAN’A GÖNDERME!

Konuşmasının ardından Kocamaz, teklifi oylamaya sunduğu sırada Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, “Başkan itiraz ediyorum, söz almak istiyorum” diyerek seslendi. Sözlerine, “Yenişehir Belediyesi’nin bir fuar alanı olduğu için bunu söylemiyorum” diyerek başlayan Genç, “Önemli olan Çukurova için doğru şeyler yapmak lazım. Burada Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay; Hepsini düşünerek doğru bir şey yapmak lazım. Adana’da, Mersin’de fuar merkezi var” dedi. Siyasi nedenlerle Yenişehir Fuar Alanı’nın çalışmaması için bazı grupların ellerinden geleni yaptığını dile getiren İbrahim Genç, “Geçmişte biz bunu yaşadık. CHP Büyükşehir’de iktidar iken, Büyükşehir Belediye Başkanı (Macit Özcan) açılışa gelir, ‘Efendim burası küçüktür. Biz 300 dönümlük bir yer ayırdık fuar yapacağız. Oysa 300 santimetre yer kamulaştırılmamıştı hala da kamulaştırılmış değil. Söz konusu yer, üniversitemizin yan tarafında bir yerdi. Böyle bir plan tadilatı da hiçbir zaman yapılmadı. Geçmişte bazı Bakanlar açılışa gelirlerdi, ‘havaalanı yapacağız, yanında 40 katlı 2 iş merkezi yapacağız. 300-400 dönümlük uluslararası fuar alanı yapacağız’ diyorlardı. Ortada hiçbir şey yok, havaalanı ne zaman yapılacak belli değil. Şurası belli ki, bunu söyleyen bakanlar, belediye başkanları, belli ki fuar merkezi nedir bilmiyorlardı. Sadece Yenişehir Belediyesi’nin yaptığını küçük göstermek için ellerinden geleni yapıyorlardı. Kaldı ki bu fuar alanı Mersin’e büyük hala. Bizim planladığımız fuar alanı, 3 holü tamamlanmış, daha geride 4 holü yapacak stok arsamız var. İki holünü planladık, talep ederlerse hemen yapalım. Altı ayda yapar, devreye koyarız. Ama böyle bir eğilim işletmecilerde de iş kesiminde de görmediğimiz için o şekilde duruyor. Eğer olursa Yenişehir Belediyesi bunu hemen yapar ve devreye koyar” diye konuştu.

“FUAR ALANI ENFLASYONUYLA BAŞARI ELDE EDİLMEZ!”

Başkan Genç, söz konusu teklifin ihtiyaçtan doğan bir plan, bir öneri veya kamulaştırma olmadığını da kaydederek, “Efendim, ‘Adana’da fuar olamıyor da, Mersin’de fuar olamıyor da Tarsus’ta olsa bu iş çözülür.’ Böyle bir şey yok. Fuar alanı sayısını arttırarak, fuar enflasyonu yaratarak başarı sağlamak mümkün değil. Mevcut bir fuar alanı var ve şu anda işliyor. Büyükşehir özellikle MTSO desteğini verirse gerçekten başarılı olur. Rahmetli Kadir Şaman bu konuda maksimum desteğini veren bir insandı. Yılda 14 tane çok başarılı fuarlar yapılıyordu. Şimdi bu sayı 10’a düştü. Mevcut fuarı göz ardı edip Tarsus’ta bir fuar yapmaya kalkışmak doğru değildir. Ben bu konuda ret oyu vereceğim. Çünkü ikna edilmiş değilim. Burada tam donanımlı, gelişmeye de müsait bir fuar merkezi dururken, Tarsus’u ön plana çıkararak, Mersin ve Adana’yı göz ardı etmek doğru değil. Pek akılcı bulamadım ben” ifadelerini kullandı. Yenişehir Belediye Başkanı Genç, İŞGEM ile ilgili bugüne dek Büyükşehir Belediyesi’nden kendilerine bir talep gelmediğini de kaydetti, konuyu değerlendireceklerini ve İŞGEM için gerekli girişimleri başlatacaklarını ve ellerinden olan yerleri bilâ-bedel (karşılıksız) Büyükşehir’e bırakabileceklerini sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA