Talana izin vermeyeceğiz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Talana izin vermeyeceğiz!


 

Mecliste görüşmeleri devam eden zeytinlik alanlar ve meralarla ilgili düzenlemenin geri çekilmesini talep eden çevre örgütleri hükümete ortak tepki gösterdi; “Zeytinlik ve meralarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Mersin Haçova Derneği; düzenledikleri ortak basın toplantısında, TBMM’de görüşmeleri süren zeytinlik ve mera alanlarıyla ilgili pakete tepki gösterdi. Yakalarına zeytin dalı ve “Zeytinime Dokunma” yazılı etiketler asan STK temsilcileri, tasarının geri çekilip iptal edilmesi mücadelesinde Mersinlilere destek çağrısı yaptı.

“ÜLKEMİZ, ESKİ ÇÖP TEKNOLOJİLERİNİN TEHDİDİ ALTINDA”

Ortak açıklama okuyan Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, ülke tarımının en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytinliklerin ve hayvan üreticileri için hayati öneme sahip meraların, turizmin kalbi olan kıyıların; enerji ve maden yatırımlarına kurban edilmek istendiğinin altını çizdi.  Mecliste görüşmeleri süren Reform Paketi’nde yer alan tasarının zeytinlikleri, mera ve kıyıları ranta açacağını kaydeden Kılıçcı, “Avrupa Birliği ülkelerinde, toprak, hava, su kirliliği yarattığı, insan sağlığını bozduğu gerekçesiyle kurulumundan vazgeçilen termik santraller, nükleer santraller, çimento fabrikaları, demir çelik fabrikaları için ülkemizin farklı yerlerinde planlar yapılmaktadır. Gelişme adı altında maden ocakları, dağlarımızı delik deşik etmiştir. Plansız ve kirli teknolojilerle ülkemiz, eski çöp teknolojilerin kabul yeri, eski teknoloji atıklarının deposu olmuştur. Eski teknolojilerin kurulumu sonucunda ülkemizin havası, suyu ve toprağı kirlenmiş, gıdada dışa bağımlı olunmuştur. Kendine yeten ülkeler arasında iken zeytin ve zeytinyağı hariç çoğu gıdayı dış ülkelerden ithal etmek zorunda kalınmıştır” dedi.

“ZEYTİNLİK VE MERALARIMIZIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Reform Paketinin TBMM’de kabul edilmesi halinde milyonlarca zeytin ağacının ve meraların kirli teknolojilere alan açılması için yok edileceğinin altını çizen Suna Kılıçcı, zeytin üretimi ve hayvancılığın tamamen yok edileceğini vurguladı. Kılıççı, “Güvenle tükettiğimiz zeytin ve zeytinyağı ithal edilmek zorunda kalınacak. Zeytincilik ve hayvancılıktan geçimini sağlayan çiftçilerimiz işsizliğe ve yoksulluğa mahkûm edilecek. Yürürlükte olan Zeytincilik Yasası ile çoğu bölgelerde kirli teknolojilerin, maden ocaklarının kurulumu engellemektedir. Dolayısıyla bu yasa, ülkemizde rantı ve talanı da engellemektedir. Anayasa’nın 56. maddesiyle, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesinin önlenmesi güvence altına alınmıştır. Anayasal hakkımızı korumak için zeytinlik ve meralarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu yasa tasarısının acilen Meclisten geri çekilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA