2 çocuktan 1’i çalışıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

2 çocuktan 1’i çalışıyor!


 

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocuk işçiliğinin, emek sömürüsünün en vahşi biçimi olduğunu vurguladı, Suriyeli mülteci çocukların da katılımıyla çocuk işçiliği sorununun büyüdüğünü ifade etti.

Aslan, “Ülkemizde her 2 çocuktan 1’i çalıştırılmaktadır. Kentimizde de sokakta çalışan Suriyeli çocuklardan kaynaklanan sorunlar artmaktadır” dedi.

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı. Savaş, şiddet, ihmal ve istismarın, ekonomik krizlerin, açlığın ve eğitimsizliğin en büyük bedelini çocukların ödediğini vurgulayan Aslan, “Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de çalışan çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünya genelinde 306 milyona ulaşan çocuk işçi var iken, Türkiye’de ise sayı 1 milyona yaklaştı. Türkiye’de her 2 çocuktan 1’i çalışıyor. Ülkemizde çalışan çocuk sorunu her geçen gün ağırlaşmakta olup, bu soruna Suriyeli mültecilerin çalışan çocuklarının sorunu da eklenmiştir” dedi.

“BM COCUK HAKLARI BİLDİRİSİNİN HÜKÜMLERİ UYGULANMALI”

Sabahat Aslan, çocuk işçiliğinin, Türkiye’de önemli bir toplumsal sorun haline geldiğini ifade etti, çocuk işçiliğinin; çocuğun eğitimini aksatmasına, gelişimini olumsuz etkilemesine, çocuğun akranlarından akademik yönden geri kalmasına, ailesinden uzaklaşmasına ve zararlı alışkanlıklara bulaşmasına yol açtığına işaret etti. Mersin sokaklarında çalışan Suriyeli çocukların yarattığı sorunların da her geçen gün arttığına değinen Aslan, yöneticileri, Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’nde yazılı ilkelere uymaya davet etti.

YÖNETENLER, ÇOCUK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI ÖNLEM ALMAK ZORUNDA!

Aslan, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: “BM Çocuk Hakları Bildirisi’nin 9’uncu ilkesine göre; çocuklar her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır. Çocuk, uygun asgari bir yaştan önce çalıştırılmayacak, sağlığı ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecek” olan hükümleri acilen yerine getirmelidir. Ülkemizi yönetenler, çocukları özel olarak korumak, güvenceye almak, eğitim olanaklarından yararlanmalarını ve fırsat eşitliğini sağlamak, temel eğitimlerini ücretsiz karşılamak, fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlıklarını korumak, ekonomik amaçlı etkinliklerde her türlü sömürüye karşı korunmaları doğrultusunda gerekli her türlü önlemi almak zorundadır. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşayamadan, ucuz işgücü olarak, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırılmasını engellemek için herkesi göreve davet ediyoruz. Çünkü çocuklar, bizim geleceğimizdir.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA