İlk kez yapılan ameliyat ile 28 hasta yeniden hayata tutundu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İlk kez yapılan ameliyat ile 28 hasta yeniden hayata tutundu!


 

Çürümüş aort kalp kapakçığı için cerrahi şansı olmayan ve ölüme terk edilen hastalar artık kapalı yöntemle yapılan ameliyatla sağlıklarına kavuşabiliyor.

MEÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Türkay Özcan, Türkiye'de çok az, Mersin'de ise ilk kez yapılan ameliyatsız aort kalp kapakçığı ameliyatıyla 28 hastanın yeniden hayata tutunmasını sağladı. Özcan, "Eğer bu hastalar ameliyat olmasa 2 yılda 2 kişiden biri hayatını kaybeder" dedi.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümünde Türkiye'de çok az, Mersin'de ise ilk kez kapalı yöntemle yapılan aort kalp kapakçığı ameliyatlarıyla hastalar sağlıklarına kavuşabiliyor. Ek hastalıkları bulunan, ileri yaşta, akciğer, böbrek yetmezliği gibi nedenlerden dolayı cerrahiden mahrum kalan hastaların artık kasık, kol veya boyun arterinden girilerek aort kalp kapakçıkları değiştirilebiliyor. Mersin'de yıl başından beri 30 hasta bu yolla ameliyat edilirken, bu hastalardan 28'i sağlıklarına kavuştu.

“BU HASTALIĞIN TEK TEDAVİ YÖNTEMİ CERRAHİDİR”

Yaptığı kalp ameliyatıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Türkay Özkan, kalbin birçok grupsal hastalıkları olduğunu söyledi. Kalbin zar, et, damar, ritm ve kapak hastalığı olduğunu kaydeden Özcan, "Bunların hepsi ayrı ayrı hastalıklardır. Kalbimizde 4 tane kapak vardır. Özellikle aort kapak hastalığı son derece yaşamı tehlikeye sokan bir kapak hastalığıdır. Bu dünyada yeni gelişen düzende aort kapak hastalığı olanlarda tedavi için birinci tercih her zaman cerrahi müdahaledir. Cerrahi ile bu kalp kapağını değiştirmek en tercih edilen yöntemdir. Fakat toplumda aort kapağı değişmesi gereken yüzde 30 hasta ek hastalıklar, ileri yaşı, akciğer, böbrek yetmezliği nedeniyle bu cerrahiden mahrum kalmaktadır. Bu hastalara hiçbir tedavi yapılamamaktadır. Bu yeni tedavi yöntemiyle cerrahi şansı olmayan hastalarda, kasık, kol veya boyun arterinden girerek bu aort kapağını, açık kalp cerrahisi yapmadan değiştirmekteyiz. Bu cerrahi şansı olmayan, tabiri doğru olmasa da neredeyse ölüme terk edilen hasta grubunda dünyada çok önemli bir tedavi alternatifi olmuştur. Bizde bu yılın başında bu tedaviyi başlattık. Yaklaşık 30 hastamız var. Başarıyla bu işlemi takmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

“AMELİYAT EDİLMEZSE 2 YILDA 2 KİŞİDEN BİR KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”

Tedavi edilmezse aort kapak hastalığında ölümün yüksek olduğunun altını çizen Özcan, "Aort darlığında eğer hastanın göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi semptomları varsa yapılan çalışmalarda 2 yılda ölüm oranı yüzde 50. Yani 2 yılda bu kapak hastalıklarında 2 kişiden biri kaybedilecek demektir. O yüzden son derece önemli bir klinik durum. Bu hastalarda kasık yoluyla kapak yerleştirme sonucunda bu riski neredeyse tamamen ortadan kaldırmış oluyoruz. Bizde yıl başından beri bu durumda olan 30 hastayı cerrahi yöntemsiz ameliyat ettik. Ne yazık ki bizde bu hastalardan 2'sini kaybettik. Ancak 28 hastayı şu anda aktif takip ediyoruz. Şifa ile yaşamlarına devam ediyorlar. Her hangibir semptomları yok. Gayet iyi durumdalar. Yakın takibimizdeler. Ne yazık ki bu işlemin de kendine has riskleri var. Çünkü büyük bir kapak bu. Kasık arterinden giriyoruz, yukarı aorttan geçip kalbin içine oturuyoruz ve bu kapağı oraya yerleştiriyoruz. İşlem komple yapılıyor ama her zaman hastanın böyle kalma riskinden çok daha düşük bir riskle bu işlemi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu yöntemin henüz çok fazla yaygınlaşmadığını vurgulayan Özcan, "Bu tabi özel ilgi ve alaka gereken bir işlem. Özel eğitim gereken bir işlem. Dünyada da bu hızla yaygınlaşıyor. Aslında son 5 yılda bu işlem yapılmaya başlandı ama ciddi anlamda bu hasta grubu ihtiyaç duyduğu için hızla ilerliyor. Mersin'de Prof. Dr. Oben Döven ile birlikte bu işlemi yapıyoruz. Şu anda Mersin bölgesinde bu işlemi yapan başka yok. Ancak yapacak arkadaşlarımızı da destek olmaktan büyük keyif alırız. Kardiyolog olan her arkadaşımız kısa bir eğitimle bu işlemi rahatlıkla yapabilir" diye konuştu. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA