Yaş meyve ve sebze ihracatında lider, AKİB | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yaş meyve ve sebze ihracatında lider, AKİB


 

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı, 2017 yılının ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 15, değerde yüzde 6 oranında artış göstererek yaklaşık 764,5 milyon dolara yükseldi.

Ocak-Mayıs döneminde yaş meyve ve sebze ihracatının artışa geçmesinden son derece memnun olduğunu ifade eden Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, bu artışa en çok katkı sağlayan alt grubun, miktarda yüzde 27, değerde ise yüzde 23 oranında artış göstererek ihracatı 334 milyon dolara yükselen yaş sebze grubu olduğunu söyledi.

Üretim metotları ve teknolojilerini insan ve çevre sağlığı odaklı yaparak ürün kalitesini artırdıklarını vurgulayan Kavak, yılın ilk beş ayında en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünlerinin domates, limon, mandalina, portakal ve biber olduğu, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Irak, Rusya Federasyonu, Romanya, Beyaz Rusya ve Almanya olduğunun bilgisini verdi.

Sektörün milli ekonomiye net döviz girdisi sağladığına vurgu yapan Kavak: “Yaş meyve ve sebze sektörünü sadece rakamlar bazında değerlendirmemek gerekir, sosyo-ekonomik boyutu çok yüksek olan sektörümüz, ülkenin istihdam yükünü omuzlamakta, milyonlarca insana iş imkânı sağlamaktadır. En önemli ticari partnerlerimizden olan Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve yaş meyve ve sebze ürünleri üzerindeki ithalat yasağının kaldırılmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda ve gelecek sezonda ihracatımızda ortalama 250 milyon dolarlık bir artış olacağını öngörüyoruz. Sektörün en önemli ihraç kalemlerinden olan domatesteki yasak hala devam etmekle birlikle Rusya için 260 milyon dolarlık bir ihracat hacmi söz konusudur. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı 361,5 milyon dolar olarak kaydedilmiş olup tüm İhracatçı Birlikleri arasında yüzde 47’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik, AKİB olmuştur. Yılın ilk beş ayında en fazla yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirilen il, Hatay’dır ve onu sırasıyla Antalya, Mersin, Trabzon ve Adana illeri takip etmektedir” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA