Kazanlı’da deniz turuncuya döndü! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kazanlı’da deniz turuncuya döndü!


 

Dünya Çevre Günü’nde Kazanlı’da, Kromsan Soda Fabrikasının bulunduğu sahilde deniz suyunun renginin maviden önce kırmızıya sonra da turuncuya dönmesi halkı korkuttu. Gözler bir kez daha atık konusunda sicili dolu olan Kromsan Soda Fabrikası’na çevrildi.

Bölgede inceleme yaparak denizden numune alan Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, fabrika hakkında yasal işlem başlatacaklarını açıklayarak, “Bu fabrikanın yarattığı kirlilik sadece Kazanlı’nın, Mersin’in sorunu değil tüm insanlığın sorunudur” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı Mahallesi’nde Şişecam’a ait Soda Sanayii A.Ş. Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası’nın da yer aldığı sahilde deniz suyu sabah saatlerinden itibaren önce kırmızı renge ardından da koyu turuncu bir renge döndü. Mahalle sakinleri bu gelişme ile korku dolu anlar yaşadı. Olay yerine gelen ve numune alan Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, fabrikanın hava kirliliğine neden olmasının ardından şimdide denizi kirlettiğini iddia etti.

“FABRİKADAN ÇEVREYE ATILAN ZEHİRLİ ATIKLAR SÜREKLİ İNSANLARA TEMAS EDİYOR”

Kromsan fabrikasının defalarca doğayı kirlettiğini söyleyen Başkan Yiğit, rengi maviden turuncuya dönen deniz suyunun korkuya neden olduğunu söyleyerek, fabrika hakkında yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

“Bu fabrikanın doğamızı kirletmesi ne ilk ne de sondur” diyen Yiğit, “Söz konusu fabrika yıllardan buyana çevreyi kirletiyor. Bu sorun bir türlü çözüme kavuşturulmadı. Geçtiğimiz 19 Mayıs günü buradaki şiddetli fırtına nedeniyle bertaraf edilemeyen zehirli krom + 6 atıklarının bulunduğu sarı tozlar çevreye yayılmıştı. Ancak konuyla ilgili Soda Kromsan Fabrikası ile defalarca görüşme isteğimize bir yanıt alamadık. Sonra tekrar o zehirli atıkların üzerini kapatıp iyileştirme yaptılar. Ancak küçük küçük dağları andıran bu krom + 6 atıkları yaşam alanlarımızda tutulmamalı ve bir şekilde bertaraf edilmelidir. Bu zehirli atıklar buradan uzaklaştırılmalıdır. Çünkü burası bir tarım ve turizm bölgesidir. Burası ayrıca soyu tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının da ana yuvalanma alanlarından bir tanesidir. Bu fabrikadan çevreye atılan zehirli atıklar sürekli insanlara temas ediyor” dedi.

“ÇOK İYİ BİLİN Kİ BU OLAY EN İNCE DETAYLARINA KADAR ARAŞTIRILACAK”

Dünya Çevre Günü geride kalırken denizin kirletilmesine sert tepki gösteren Nurettin Yiğit, “Dünya Çevre Günü geride kalmışken denizimizin bu şekilde kirletilmesi gerçekten çok acı ve utanç verici bir durumdur. Kromsan Fabrikası yetkilileri çok iyi bilsinler ki bu olay en ince detaylarına karşı araştırılacak. Bu fabrikanın yarattığı kirlilikler sadece Kazanlı’nın, Mersin’in değil tüm insanlığın sorunudur. Burada bir insanlık ve doğa dramı yaşanıyor. İnsanların sağlığı ve yaşam hakları her şeyden çok daha önemlidir. Söz konusu fabrika ile ilgili çalışmalarımızı artık yargısal sürece taşıyacağız. Çünkü bıçak kemiğe dayandı, başka çaremiz kalmadı” diye konuştu.

“ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ŞİİR PAYLAŞACAĞINA YANIMIZDA OLSUN”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Temsilciliği’ni de sert bir dille eleştiren Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, “5 Haziran Çevre Günü, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarınca; ‘yaşasın çevre günü, çevre ve insan ilişkileri, sağlıklı çevre’, ‘sağlam kafa sağlam çevrede bulunur’ gibi açıklamalarla geçiştiriliyor. Kazanlıya gelip çevremizi nasıl yok ettiklerini bir görsünler. Bizim maviye alıştığımız, mavi adına şarkılar türküler, şarkılar, şiirler yazdığımız denizimiz şuanda turuncu renge dönüştü. Bu saydığımız kurumlar şimdide bu turuncu renge şarkılar şiirler yazsınlar. Bizler yıllardır içler acısı bir durum yaşıyoruz. Biz artık kentimizdeki çevre sorunlarına başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinin daha duyarlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA