İhracatın lideri Akdeniz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İhracatın lideri Akdeniz!


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ihracatı 2017 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,4 artış kaydederek, 997 milyon dolara çıktı. AKİB bu rakam ile ihracat artışında lider oldu.

Ancak Akdenizli tarım ve tekstil ihracatçıları kazanan tarafta olmadı! Özellikle narenciye ihracatında miktar arttı, fiyat düştü! Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Mayıs ayında, yüzde 15 oranında düşüş kaydetti!.

Mayıs ayı dış ticaret verilerinin açıklanması ile ihracat artışında liderliğe Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) oturduğu görüldü. AKİB bünyesindeki 8 birlik üyeleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ‘Atılım Yılı’ ilan edilen 2017 yılı için önemli bir başarıya imza atmış oldu.

İstikrarlı ihracat artışına AKİB’in katkısının yadsınamaz olduğunun altını çizen AKİB Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, “AKİB olarak ihracat artışımız tam gaz devam ediyor. Demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü ihracatı 2017 yılı Mayıs ayında, yüzde 85, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı ise yüzde 55 oranında artış kaydederek, AKİB ihracatını şahlandırmıştır. AKİB Türkiye’nin ekonomik gelişim ve ihracat artışındaki görevini yerine getirmektedir. Ancak asıl başarı devamlılıkta gizlidir. İhracatçılarımızın özverili çalışmaları ile bu başarı grafiğimizin devamlılığını sağlamayı ümit ediyoruz” diye konuştu.

AKİB rakamlarını değerlendiren Kıvanç, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Mayıs ayı rakamlarının 782 milyon dolardan 997 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Mayıs ayına oranla yüzde 27,4 oranında bir artış olduğu görülmektedir. 2016 ve 2017’yi ilk 5 ay olarak değerlendirdiğimizde ise; 2016 yılı ilk 5 ayında 4 milyar 103 milyon dolar olan ihracatımızın 2017 yılı ilk 5 ayında 5 milyar 273 milyon dolara yükseldiği ve yüzde 28,5 oranında arttığı gözlenebilir” dedi.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 8

AKİB’in, Türkiye geneli ihracata yaptığı yüzde 8’lik katkı ile de en fazla ihracat yapan 4. Genel Sekreterlik konumunu koruduğuna dikkat çeken Kıvanç, “2017 yılı Mayıs ayında, 2016 yılının Mayıs ayına göre ülke olarak % 15,8 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB gösterdiği yüksek performans ile Mayıs ayında da Türkiye geneli ihracatta yakalanan 12 milyar 472 milyon dolarlık ihracatta önemli pay sahibi oldu. Görünen o ki, ihracat dünyasında AKİB 2017 yılının en çok gurur duyulan birliği olacak” şeklinde konuştu.

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Kıvanç, 2017 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 29. sırada olduğunu belirtti.

Kıvanç, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Singapur ve Birleşik Devletler olduğunu açıkladı.

KİMYACILAR 3’ÜNCÜLÜĞÜ KİMSEYE KAPTIRMIYOR

Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatçıları Mayıs ayında 1 milyar 323 milyon dolarlık ihracatıyla otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı. Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 17,4 oranında arttı ve 1,3 milyar dolara ulaştı.

AKİB’in 2017 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 318 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı Mayıs ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 55 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 24 oldu.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi.

Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Cebeli Tarık ve Birleşik Devletler oldu. Mısır, Malta, KKTC, Yunanistan, Slovenya, Irak ve Almanya ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.

DEMİR-ÇELİKTE YÜZLER GÜLÜYOR

Türkiye demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün 2017 yılı Mayıs ayı ihracatı da, yüzde 22,9 oranında artışla 1 milyar 538 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektör Mayıs ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 12,3’lük pay aldı.

AKİB demir ve demir dışı metaller – çelik sektörü ihracatı ise 2017 yılı Mayıs ayında, yüzde 85 oranında artış kaydederek 179,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. AKİB bünyesindeki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Mayıs 2017 döneminde yaşanan artış, emtia fiyatlarının yükselmesi ve özellikle Çin’de artan iç talep sonrası yükselen fiyatlar nedeniyle talebin Türkiye’ye kaymasından kaynaklandı. Böylece demir ve demir dışı metaller – çelik sektörünün Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 18 oldu.

Sektörün Ocak - Mayıs dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 26,4 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 7 milyar 619 milyon dolar olduğu görüldü. AKİB demir ve demir dışı metaller - çelik sektörü Ocak – Mayıs dönemi ihracatında ise yüzde 89 oranında bir artış oldu ve 893 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HUBUBAT BAKLİYATTA PATLAMA!

Türkiye’de 2017 yılı Mayıs döneminde sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 529,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4,2 oldu. Bir önceki eş dönemle kıyaslandığında sektördeki yıllık ihracat artışı yüzde 3,5 civarında gerçekleşti. Ülkelere göre incelendiğinde, Mayıs döneminde 152,5 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 28,8’lik pay değeri ile Irak ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 7.3 ve yüzde 3.7’luk pay değerleri ile Suriye ve Birleşik Devletler takip etti.

AKİB’in 2017 yılı Mayıs döneminde sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 96,4 milyon dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. Ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 18,2 olarak gerçekleşmiştir.

AKİB hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında Mayıs ayında yüzde 27 oranında artış görüldü. Bu artış, bitkisel yağlar, hububat ve değirmencilik ürünleri ürün grupları ihracatlarında görülen artıştan kaynaklandı.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Mayıs ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 96.4 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde pastacılık ürünleri 24,1 milyon dolarlık değeri ve yüzde 24.9’luk payı ile ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, 8.4 milyon dolar ile “tatlı bisküvi ve gofretler” oldu.

Bitkisel yağlar ürün grubunda görülen yüzde 60 oranındaki artışta da ayçiçeği tohumu yağının Irak’a yüzde 231 oranındaki ihracat artışı etkili oldu. Pirinç ürünün Libya’ya geçen seneden sonra bu sene ilk defa yapılan ihracatı ise, hububat ürün grubu ihracatını yüzde 200 oranında arttırdı. Birlik ihracatını artıran ana unsurlar arasında buğday ununun Sudan’a ihracatında görülen artış da etkili oldu.

Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2017 yılı Mayıs ayında Irak, yüzde 25’lik pay değeriyle ihracat değeri 23.7 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Ardından, 11.2 milyon dolar ihracat değerindeki Suriye geldi.

TEKSTİL SEKTÖRÜ AYAKTA

Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü 2017 yılı Mayıs ayı ihracatında da, 672,8 milyon dolar ile yüzde 0,8 oranında bir artış yaşandı ve Mayıs ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 5,4’lük bir pay aldı.

AKİB’in, tekstil ve hammaddeleri ihracatı ise 2017 yılı Mayıs ayında, 76,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Ocak – Mayıs dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 1,4 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 3,3 milyar dolar olduğu görüldü. AKİB’in tekstil ve hammaddeleri sektörü Ocak – Mayıs dönemi ihracatında ise yüzde 3 oranında bir artış oldu ve ihracat 384,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

NARENCİYE İHRACATINDA MİKTAR ARTTI, FİYAT DÜŞTÜ!

Yaş meyve ve sebze ihracatı da, Ocak-Mayıs 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 15, değerde yüzde 6 oranında artış göstererek 764 milyon 398 bin 111 dolar olarak gerçekleşti.

Alt ürün grupları bazında incelendiğinde narenciye ihracatında miktarda yüzde 5 artış, değerde yüzde 4 düşüş yaşanmış olup 283 milyon 38 bin 895 dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda yüzde 27, değerde ise yüzde 23 oranında artış yaşandı ve 333 milyon 768 bin 17 dolar olarak; taze meyve ihracatında ise miktarda yüzde 13 artış, değerde de yüzde  3 oranında düşüş yaşandı ve ihracat 132 milyon 277 bin 792 dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs 2017 döneminde en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla domates, limon, mandalina, portakal biber olurken en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, Romanya, Beyaz Rusya ve Almanya oldu.

Yılın ilk 5 aylık döneminde AKİB kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 361 milyon 412 bin 214 dolar ile beklentilerin biraz altında kalsa da AKİB, tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 47’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu

Yaş meyve ve sebze ihracatı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 6, değerde yüzde 8 oranında düşüş göstererek beklentilerin altında kalmış ve 129 milyon 25 bin 210 dolar olarak gerçekleşti.

KAĞIT İHRACATINA KATAR DOPİNGİ

Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı da, 2016’nın eş değer dönemine kıyasla, yüzde 6,6 oranında artış göstererek 383 milyon 250 bin dolar olarak gerçekleşti. Sektörün Mayıs ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı yüzde 3,1 oldu.

2017 yılı Ocak - Mayıs dönemi mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 5,6 oranında artış göstererek 1 milyar 785 milyon 680 bin dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönem içerisinde AKİB sektörel bazda ihracat rakamları incelediğinde ise; yüzde 11 artış ile 242 milyon 453 bin dolar ihracat gerçekleştirildiği görüldü. AKİB’in 2017 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 50 milyon 120 bin dolar mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 9 oranında artış yaşandı.

Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak oldu. AKİB bünyesindeki Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Mayıs ayı değer bazında ihracatında ise en çok artışın yüzde 2.486 ile Katar’a gerçekleştiği gözlendi.

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ DİBE VURDU!

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2017 yılı Mayıs ayı ihracatı da yüzde 0,9 oranında bir azalış ile 1,40 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Mayıs ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 11,3’lük bir pay almıştır.

AKİB’in, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Mayıs ayında, yüzde 15 oranında düşüş kaydederek 31,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Adıyaman ili ihracatında yaşanan 10 milyon dolarlık düşüşten kaynaklanan bu azalışla Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Mayıs ayında Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı yüzde 3,19 oldu. Sektörün Ocak - Mayıs dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 5,2 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 6,8 milyar dolar olduğu görüldü.

AKİB’in hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Mayıs dönemi ihracatında ise yüzde 36 oranında bir düşüş olmuş ve ihracat 150,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

SU ÜRÜNLERİ İHRACATINDA MERSİN BÖLGE İKİNCİSİ

Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı da, 2016 yılı Ocak ayına kıyasla, yüzde 12 oranında artarak 172 milyon 580 bin dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Mayıs ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; yaklaşık 25 milyon dolar su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirildiği görüldü. 2016 yılı Mayıs ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 2 oranında bir artış yaşandı.  

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Mayıs ayı değer bazında ihracatı, ürün gruplarına göre incelendiğinde; kümes hayvanları etleri yüzde 24’lük pay ile ilk sırada, yüzde 20 ile taze balıklar, yüzde 14 ile taze yumurtalar ise üçüncü sırada yer aldı.  

En çok ihracat yapılan ülkeler ise yüzde 52’lik pay ile Irak, yüzde 11’lik pay ile Suriye ve yüzde 8’lik pay ile Lübnan oldu.

En çok ihracat yapan iller ise; Adana yüzde 39 ile ilk sırada, Mersin yüzde 22 ile ikinci sırada Hatay yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA