Ranta kurban gitmesin! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ranta kurban gitmesin!


 

Mezitli’nin Tece İlçesinde Denize sıfır bir noktada bulunan 70 dönümlük hazine arazisinin TOKİ’ye devredilerek rant amaçlı kullanımının önünün açılmak istendiğini iddia eden Başkan Neşet Tarhan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in kıyılarını korumak için hazırlanan “Bütünleşik Kıyı Koruma Planları”nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli ertelenmesi, kıyılarda rant amaçlı yapılaşma girişimlerini cesaretlendiriyor. Son olarak Mersin’in merkez Mezitli İlçesi Tece Mahallesi 154 Ada 10 Parsel ve 355 Ada 2, 3, 31 Parsel’de yer alan toplamda 70 dönümlük hazine arazisinin TOKİ aracılığı ile ranta dönüştürüleceği, belediyenin ise söz konusu alanı park ve spor alanı olarak belirlediği açıklandı.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NDE DOĞA KATLİAMINA DİRENİYORLAR

Konuyla ilgili söz konusu alanda bir basın açıklaması yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, öncelikle 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutladı. “İsterdik ki buralarda şenlikler olsun, 5 Haziran tarihini bir bayram havasında kutlayalım” diyen Tarhan, “Maalesef ki ülkemizde çevreye, doğaya ve insanlara karşı duyarlılık istenilen düzeyde olmamaktadır. Bu doğa hepimizin ve geleceğimize aittir ve bu doğayı çok iyi korumamız gerekirken bir taraftan Akkuyu Nükleer Santrali ile denizimiz ve doğamız kirletilmeye çalışılıyor. Dünya Çevre Günü’nde Tece Mahallesinde aynı şekilde bir çevre katliamı söz konudur” dedi.

HUKUKİ ÖNLEMLER ALINACAK

3194 Sayılı imar Kanunun 8/b maddesine istinaden Mezitli Belediye Meclisi’ne verilen yetkiye dayalı olarak onaylanmış ve yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ile hüküm altına alınan, kamu kullanım alanı olarak ayrılan ve kısıtlılığı bulunan Tece Mahallesi 154 Ada 10 Parsel ve 355 Ada 2, 3, 31 numaralı parsellerin: TOKİ’ye devredilmesi için işlemlerin başlatıldığını söyleyen Neşet Tarhan bu devir işlemlerinin yapılamayacağını; yapılması halinde 3194 Sayılı İmar Kanunu ve Uygulama Yönetmeliklerine aykırı işlem tesis edileceğini belirten Başkan Tarhan, konuyla ilgili gerekli hukuki önlemleri alacaklarını söyledi.

“İL MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ‘ZİMMEN RED KARARINI’ YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

Yine, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunun uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında yürürlükteki imar planlarında söz konusu alanların spor ve park alanı olarak işaretlendiğine dikkat çeken Tarhan, “Bizim kullanım kararlarımız dışında yeni bir plan kararı üretilemeyeceği de açıktır”dedi. Mezitli Belediye Başkanlığının, Mersin Valiliği – Defterdarlık – Milli Emlak Müdürlüğü’ne 2013, 2014, 2016, 2017 yıllarında söz konusu parsellerinin belediyeye tahsis ve devri için defalarca yazı yazılmasına rağmen, herhangi bir adımın atılmadığını sözlerine ekleyen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “İl Milli Emlak Müdürlüğü’nün 10.02.2017 tarih ve 2106 sayılı yazısına cevaben, belediyemizin 24.02.2017 tarih ve 2023 sayılı cevabi yazımız ile devir ve tahsis talebimiz yinelenmiştir. Ancak İl Milli Emlak Müdürlüğü 60 günlük dilekçe cevaplama süresi içerisinde talep yazımıza sessiz kalarak 24.02.2017  tarih ve 2106 sayılı idari işlemi Zimmen Red  etmiştir. Anılan idari işleme karşı dava yoluna gidilecektir” diye konuştu.

“YAPILAŞMANIN OLMADIĞI DENİZ KENARINDA TOKİ’NİN NE İŞİ VAR?”

TOKİ’nin kuruluş amacının ve misyonunun devletin hüküm ve tasarufu altındaki hazine arazileri üzerinde kurulu gecekondu önleme ve dönüşüm planları yaparak dar gelirli vatandaşlara ucuz konut üretmek olduğunu hatırlatan Başkan Tarhan, “TOKİ’nin Tece Mahallemizde mülkiyeti maliye hazinesi adına kayıtlı, uygulama imar planlarında park, spor, günübirlik turizm alanı ve yol alanı olarak işaretli ve kamu kullanımına ayrılmış, üzerinde herhangi bir gecekondu yapılaşması bulunmayan parsellerde TOKİ’nin kuruluş amacı ve yetkileri dışında yürütüleceği herhangi bir eyleme karşıda hukuk yoluna başvurulacaktır. Kamu kullanımına tahsis edilmesi gereken deniz kenarında deniz cepheli toplam 70 dönüm alanının TOKİ tarafından farklı kullanımına yönelik planlama girişimlerine karşı çıkacağımızı kamuoyu ile paylaşırken, basının ve tüm sivil toplum kuruluşlarının da yasal mücadelemize destek olmalarını bekliyorum” şeklinde konuştu.

“ÇEVRECİYİM DEMEKLE OLUNMUYOR, BAKANLIĞA KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ”

Mersin’in kıyıları korumak için hazırlanan Bütünleşik Kıyı Koruma Planları’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli ertelendiğini de sözlerine ekleyen Neşet Tarhan, çevreci olmakla övünen kent yöneticilerinin bakanlığa karşı hiçbir girişimde bulunmadığını belirtti. Tarhan, “Kıyılarımızın öngörülen bir kıyı kenar çizgisi mevcuttur. Ancak bu kıyı kenar çizgisi yetersiz kalmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündeminde olmasına karşı uzun yıllardır değiştirilmiyor. Kıyı kenar çizgisinden itibaren zaten ilk 50 ve 100 metrede herhangi bir yapılaşmanın olmaması gerekir. Fakat kentimizde bu konuda yaşanan ihlallerin birçok örneklerini görüyoruz. Eğer birileri Aktivistim diyorlarsa oralarda aktivistliğini göstermesi gerekir. Eğer birileri çevreciyim diyorsa oralarda çevreciliğini göstermesi gerekir. Yoksa çevreciyim demekle Aktivistim demekle ne çevreci ne de aktivist olunmuyor” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA