Büyükşehir çevre için harekete geçmeli! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Büyükşehir çevre için harekete geçmeli!


 

MEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet alanlarını kapsayacak şekilde, her türlü çevre sorunlarının çözümüne yönelik havza bazlı kalıcı, ekonomik, geri kazanım, sürdürülebilir projelerin hayata geçirmesi gerektiğini söyle

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, önemli uyarılarda bulundu. Kumbur, günümüzde hızlı nüfus artışı ve artan sanayileşmeye paralel sektörel faaliyetlerle birlikte oluşan çevre kirliliği sonucunda, küresel iklim değişikliği, doğal bitki örtüsü ve tarım arazilerinin tahribi, su kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğinin azalması gibi yeryüzünde yaşayan canlıların tümünü etkileyen olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Tüm bu çevre sorunlarının giderilmesi ve doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanmasının, doğru ve sürdürülebilir çevre yönetimi ile mümkün olabileceğini kaydeden Kumbur, "Bu nedenle bütün dünya ülkeleri çevresel sorunları küresel ölçekte çözümleyebilmek için ortak kararlar almalı ve bu kararlara ‘Kirleten öder prensibi' uyarınca hareket etmelidir. Fakat günümüzde sanayisi gelişmiş olan ülkelerin bir kısmı bu kurallara uymamaktadır. Bunun bir örneği de 2020 sonrası iklim değişikliğinin rejiminin çerçevesini oluşturan Paris Anlaşmasının yürürlüğe konulması sürecinde ABD, en fazla sera gazı emisyonu salınımı yapan dünya ülkelerinden ilk üçte olmasına rağmen bu anlaşmadan çekilmiş olmasıdır" dedi.

“KULLANILABİLİR TEMİZ SU TEMİNİ GÜNÜMÜZÜN ÖNEMLİ ÇEVRE SORUNLARINDAN BİRİ”

İnsanların hayat kalitesinin arttırılmasının ancak temiz bir çevre ve doğal kaynakların dengeli ve ihtiyatlı kullanımı ile mümkün olabileceğini vurgulayan Kumbur, "Soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, içme ve kullanma suyunda temizlik güvencesi, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunulması, kamuya açık ortamlarda gürültü ve görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi sağlanarak, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yaşaması güvence altına alınmış olacaktır. Dünyanın gelişmekte olan bölgelerinde önemli bir nüfus, temiz havadan, sudan ve doğal kaynaklarından yoksun olarak yaşamaktadırlar. Bu ülkelerin büyük bir kısmı yüksek nüfus artışına sahiptir ve büyük bir kısmı Afrika Kıtası ve Ortadoğu bölgesinde yer almaktadır. Bu durum bölgesel krizlerin çıkmasına ve ülkeler arasında büyük sorunların yaşanmasına neden olmaktadır Dünyada yaklaşık 2.6 milyar insan sağlıksız koşullar altında yaşamaktadır ve bunun 1.4 milyarı temiz su kaynaklarından yoksundur. Son yüzyıl içinde dünya nüfusu üç kat büyürken su kaynaklarına olan talep yaklaşık yedi kat artmıştır. Şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak su kirliliğinin artması nedeniyle güvenilir ve kullanılabilir temiz su temini günümüzün önemli çevre sorunlarından biridir" diye konuştu.

MERSİN'DEKİ ÇEVRE SORUNLARI

Mersin'in, sahip olduğu sektörel potansiyeli ile ülkenin olduğu gibi Ortadoğu ve dünyanın da önemli bir ticaret kenti olduğunu ifade eden Kumbur, bütün bu faaliyetlerin bazı çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti; "Yeni yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile hizmet alanı il sınırlarına genişletilen Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet alanlarını kapsayacak şekilde il, ilçe, belde ve mahallelerin, gelecek yıllar için kısa, orta ve uzun vadeli çevre sorunları ve altyapı yatırım ihtiyaçlarının kalıcı bir şekilde tespit edilmesi ve her türlü çevre sorunlarının çözümüne yönelik havza bazlı kalıcı, ekonomik, geri kazanım, sürdürülebilir projelerin hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Mersin’de önemli çevre projelerinin yapımı başlatılmıştır. Bütün bu projelerin hazırlanmasında üniversite ve ilgili kuruluşları ile işbirliği yapmalı, projeden hizmet alanların katılımı mutlaka sağlanmalıdır. Akıllı Kent Yönetim Sistemleri oluşturulmalıdır. Kaynak tasarrufuna önem vermeliyiz. İsraf etmemenin kazanmak olduğu unutulmamalıdır." (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA