Uzman Diyetisyen Yücel: "Oruç tutanlar toplam 4 öğün yemeli" | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Uzman Diyetisyen Yücel: "Oruç tutanlar toplam 4 öğün yemeli"


 

Özel Mersin Yenişehir Hastanesi’nde görevli Uzman Diyetisyen Didem Yücel, herhangi bir sağlık problemi olmayan ve oruç tutabilen bir kişinin mutlaka sahur, iftar ve iftardan sonra 1,5 saat aralıkla 2 ara öğün ile birlikte toplamda 4 öğün yemesi gerektiğini belirtti.

Uzman Diyetisyen Yücel, yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Ramazan’da 17 saatlik açlık ve susuzluk dönemi yaşandığına dikkat çeken Yücel, oruç tutanların doğru beslenme tekniklerinin metabolizma açısından önem taşıdığına dikkat çekti. Yücel, “Son beş yıldır geçirdiğimiz Ramazan aylarının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle yaklaşık 16-17 saatlik açlık ve susuzluk durumunu karşımıza çıkarıyor. Bu durumda, doğru beslenme teknikleri metabolizmada oluşan değişiklikleri kontrol altına almak açısından daha da bir önem kazanıyor. Ramazan ayı boyunca öğün sayısının azalması, uyku saati ve süresinin değişmesi, sıvı alımının kısıtlanması vücut için önemli sayılabilecek birçok değişikliği beraberinde getireceğinden, bazen ağırlık kaybı bekleyen bir kişinin Ramazan sonunda vücudundaki yağ oranının arttığını bile görebiliyoruz” dedi.

“ORUÇ TUTANLAR TOPLAM 4 ÖĞÜN YEMELİ”
Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve oruç tutabilen bir kişi için mutlaka sahur öğünü, iftar öğünü ve iftardan sonra 1,5 saat aralıkla 2 ara öğün ile birlikte toplamda 4 öğün yapması gerektiğini belirten Yücel, “Sahurda tuzlu, baharatlı, hamurlu ve yağlı gıdaların fazla tüketimi gün içerisinde susuzluk hissini arttıracaktır. İftarda ise yoğurt ve mayalı hamur işleri gibi mayalı ürünlerin bulundurulması halinde şişlik ve hazımsızlık şikayetleri artabilir. İftar sonrası bitki çaylarından özellikle rezene, melisa ve papatya çayı kullanılabilir. Özellikle iftardan yatana kadar geçen vakitte 1,5 litre (8 su bardağı) kadar su içilmesi de ödem ve hazımsızlık problemlerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yücel, rahat bir Ramazan ayı geçirmek isteyenler için tercih edilmesi gereken sahur ve iftar menüsünde tüketilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Sahur Menüsü
1 kase çorba
1 dilim peynir veya 1 yumurta
2 ince dilim ekmek
Domates, salatalık, yeşillikler

İftar Menüsü
1 kuru hurma ve su
1 kase çorba (çorbadan sonra 10 dakika ara verilmesi önerilir)
1 tabak etli sebze yemeği
1 avuç içi kadar Ramazan pidesi
Salata

İftardan sonra 1. ara
1 kase komposto veya 1 su bardağı limonata veya 1 kase yoğurt/cacık

İftardan sonra 2. ara
1 kase doğranmış meyve salatası"

Haftanın 2 günü iftardan sonraki 2 ara öğün yerine 1 dilim tahin helvası veya 1 porsiyon sütlü tatlı veya 3 top dondurma tercih edilebileceğini de vurgulayan Yücel, “Bu porsiyonlar kişinin yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığına göre değişkenlik ve çeşitlik gösterecektir” dedi.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA