MHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, kamu kesiminde çalışan ve iş güvencesine sahip olan küçük bir kesimin haricinde kalan engelli bireylerin emekliliklerinin hayal olduğunu, mevcut yasalar çerçevesinde yıl ve prim şartlarını tamamlayamayacağını düşünen engellilerin istihdama ve ekonomiye bir katkı sağlayamadıkları gibi ekonomik olarak da çevrelerine bağımlı olduklarını dile getirdi.
“ENGELLİLER ALAN EL DEĞİL, VEREN EL OLMALI”
Kanun teklifinde, devlet ve hükümetlerin en önemli görevlerinden birisinin de toplumun çocuklar, yaşlılar, engelliler gibi dezavantajlı kesimlerini, diğer kesimler karşısında pozitif ayrımcılığa tabi tutması, sosyal devlet ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde koruması gerektiğini kaydeden Öztürk, “Engelli bireyler çalışma hayatına dâhil edilerek, başkalarının yardımı olmadan hayatlarını idame ettirmeleri sağlanmalıdır. Engellilerimiz, ‘alan el olmak yerine veren el’ olmalıdır. Engelli bireylerin ekonomiye ve istihdama kazandırılarak, başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını idame ettirmelerini sağlamaları için yasal altyapıyı kurmak, yasamanın görevleri arasındadır” dedi.
DEĞİŞİKLİK ŞART!
MHP Mersin Milletvekili Öztürk, 5510 Sayılı Kanun kapsamında yer alan, “Malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıl sigortalı bulunmak ve en az bin 800 ila 2 bin 160 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır” yönündeki düzenlemenin değiştirilmesini talep etti.
Öztürk, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde ilgili yasanın, “… Malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar” şeklinde değiştirilmesini teklif etti.
“YAŞLILIK SİGORTASINDAN SAĞLANAN HAKLAR VE YARARLANMA ŞARTLARI DA REVİZE EDİLSİN”
Oktay Öztürk, aynı kanun teklifinde ayrıca, 5510 Sayılı Kanunun, yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartlarını düzenleyen 28. maddesinin 4. Fıkrasının “Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25. maddenin 2. fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 2 bin 160 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır” şeklinde değiştirilmesini de teklif etti. (bülten)