Toprak, güneş ve su bize yeter! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Toprak, güneş ve su bize yeter!


 

Mezitli Belediyesi tarafından bu yıl 8’incisi, 3-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek Soli Pompeiopolis Güneş Festivali’nde, doğal enerji kaynaklar; toprak, güneş ve suyu en verimli biçimde kullanmak gerektiği anlatılacak.

Hediye Eroğlu

Ünlü sanatçılar Nilüfer ve Bengü'nün yanı sıra sayısız etkinliğin yer alacağı festival tanıtım toplantısı Soli Pempeiopolis harabeleri içersinde gerçekleştirildi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının muhteşem bir de konser verdiği tanıtım toplantısına, CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak, Serdal Kuyucuoğlu, Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Konsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akar Tülücü, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Seyfettin Atar'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

“DOĞAL KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

Doğal enerji kaynakları olan toprak, güneş ve suyu en verimli biçimde kullanmak gerektiğine vurgu yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Biz de yılın 325 günü güneşli olan yöremizde güneşin önemini vurgulamak üzere her yıl Güneş Festivali düzenliyoruz. Bu yılda 3-4 Haziran günleri festivalimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Mezitli'nin güneşten yararlanmaya başlamasının çok eski tarihlere dayandığına vurgu yapan Başkan Tarhan, "M.Ö. 207 yılında Arşimet içbükey aynalarla güneş enerjisini odaklayarak  Sirakuza'yı kuşatan gemiyi yakmıştır. 1600 yılında Galileo merceği bulmuştur. 2500 yıllık tarihe sahip Mezitli'nin geçmişteki adının Soli olması Mezitli'nin Güneş Kenti olduğunu vurgulamaktadır. Güneş enerjisinin önem kazanması  daha çok 1973 yılındaki dünya enerji krizi ile başlamıştır. Petrol fiyatlarının gittikçe artması güneş enerjisi gibi yeni kaynaklar üzerindeki çalışmaları arttırmıştır" diye konuştu.

“GÜNEŞ, TÜKENMEYEN BİR ENERJİ”

Güneş enerjisinin yenilenebilen, tükenmeyen bir enerji kaynağı olması, enerji açısından dışa bağımlılığı ortadan kaldırması, ulaştırma harcamasının olmaması, her yerde ulaşılabilmesi, karmaşık teknoloji gerektirmemesi, işletme masrafları azlığı, gaz dumanı, kükürt veya radyasyon gibi zararlı atıklarının bulunmaması nedeniyle en önemli enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Tarhan, konuşmasında "Ülkemizde böylesine önemli bir potansiyel enerji kaynağı varken Nükleer Santrali tercih etmek kuşkusuz ki yanlış bir tercihtir. Önümüzdeki süreçte bir yandan Soli Pompeiopolis Antik Liman ve çevresinin turizme açılması yönünde çalışırken, diğer yandan Güneş Enerjisinin kullanımına yönelik çabalarımız devam edecektir. Bu bağlamda 2.Çevre Yolu- Mezitli Deresi kavşağındaki Güneş Parkı içerisindeki Güneş Evi'ni Makine Mühendisleri Odası ile birlikte gerçekleştirdik. Bu destekleri nedeni ile Makine Mühendisleri Odasına teşekkür ederim. GÜNEŞ EVİ, öğrencilerimizin ve halkımızın eğitimi için hazır durumdadır" ifadelerine yer verdi.

RENGARENK BİR FESTİVAL SİZİ BEKLİYOR

Bu yıl yapılacak 8. Soli Pompeiopolis Güneş Festivali  programımı hakkında da bilgiler veren Başkan Tarhan,"Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi, MESİAD, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Mersin Devlet Opera ve Balesi, TRT Çukurova Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Uluslararası Limanı, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Fotoğrafçılar Derneği gibi kuruluşların temsilcilerinden oluşan komitece hazırladık.

Festivalimiz 3 Haziran 2017 Cumartesi günü gündüz çeşitli etkinlikler ile başlayacaktır. Saat 14.00’de Proje Pazarı ve Kermes Alanının açılışı yapılacaktır. Yine her sene olduğu gibi festival alanında çeşitli stantlar kurularak, güneş enerjisi firmaları ve yenilenebilir enerji sistemleri üzerine projelerde  bu stantlarda yer alacaktır.

3 Haziran Cumartesi saat 21.00’da “Bengü”, 4 Haziran Pazar akşamı da yine aynı saatte 'Nilüfer'i festivalimiz kapsamında sizlerle buluşturacağız" şeklinde konuştu.

Başkan Tarhan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle bazı etkinliklerin gerçekleştirilemeyeceği bilgisini de vererek "Bu vesile İslam Aleminin Ramazanını kutluyorum. Katılımlarınız için tümünüze içtenlikle teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım" dedi.

Daha sonra söz alan Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de alternatif enerji kaynaklarının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "En büyük zenginliğimiz alternatif enerji kaynaklarımızdır. Bunları daha etkin ve verimli biçimde kullanabilmeliyiz. Mezitli Belediyemize böylesi önemli bir değere dikkat çekmek için böylesi büyük bir festival düzenlediği için teşekkür ediyoruz" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA