Mersin içme suyu mermer tozuna bulanmasın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin içme suyu mermer tozuna bulanmasın!


 

Su kaynaklarından endemik bitkilerine,tarımdan hayvancılığa pek çok alanda doğa tahribatına neden olacak Tarsus’un Boztape Mahallesi’ne açılmak istenen mermer ocağına karşı yöre sakinlerinin mücadelesi sürüyor. Yöre halkı mermer ocağına 517 imzayla itiraz etti.

Hediye EROĞLU

Alacakaya Mermer ve Maden İşletmesi Tic. Ve San. AŞ. tarafından Mersin ili, Tarsus İlçesi sınırları içerisinde 201501029, 201501035, 201501038 ruhsat numaralı ve 3318900, 3318099, 3318100 erişim numaralı sahalarda yapılmak istenen “Mermer Ocağı Arama ve İşletme”sine tepkiler sürüyor.

MUHTARLAR DA KARŞI

Sosyal medya üzerinde grup kuran ve mahallelerinde açılmak istenen mermer ocağına karşı direniş başlatan ocağın açılmak istendiği bölgedeki Boztepe Mahallesi halkı, itirazını yetkililere iletti. Ocak ile ilgili Çevresel etki Değerlendirme (ÇED) Raporu için mahallede yapılmak istenen toplantıya izin vermeyen yöre halkı son olarak, imza toplayarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu.

ÇED toplantısının gerekli şartlarda yapılmadığını ve oldu bittiye getirilmek istendiğini öne süren yöre halkı, rapora; Boztepe, Böğrüeğri, Kisecek, Kaklıktaşı, Başçılı, Belen köyü muhtarlarının da itiraz ettiğini bildirdi.

Süreci takip etmek üzere mahalle halkından ve yakın çevre mahallelerinde içinde bulunacağı bir komite kuracaklarını da dile getiren mahalle halkı ”Tek amacımız mermer ocağı istemediğimizi duyurmak , yaptırmamak,başka bir talebimiz yok” dediler.

MÜCADELE SÜRECEK

Konuyla ilgili yöre halkına destek veren Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (Tarsus ÇEKSAM) Başkanı avukat Semra Kabasakal, “Tarsus ilçesi/Boztepe-kisecik – Böğrüeğri mahallelerinde yapılacak mermer ocağının ÇED halkın bilgilendirmesi ve değerlendirmesi toplantısına ilişkin 517 adet itiraz dilekçelerimizi Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne verdik. Mermer ocağı yapımı için 4 Mayıs 2017 tarihinde ÇED toplantısı yapılmak iştenmiş, ancak Boztepe halkının karşı çıkması üzerine toplantı yapılmadığı halde yapıldı gösterilmiştir. Boztepeliler; mermer ocaklarının sularına ve yaşam alanlarına zarar vereceği düşüncesiyle karşı çıktılarını söyleyerek hukuk mücadelesini başlattılar.

Tarsus ve Mersin’in içme suyuna zarar verecek bu projenin yapılmaması için Boztepe ve civar mahalleleri halkının yanında olacağız” dedi.

ÇOK GEÇ OLMADAN ‘DUR’ DİYELİM

Öte yandan konuyla ilgili sosyal medyada başlatılan imza kampanyasına da destek günden güne artıyor. “Boztepe yayla kalacak!” başlığıyla başlatılan kampanyaya yüzlerce yurttaş destek veriyor. 

Kampanya kapsamında halka şu çağrı yapılıyor; “Mersin ili Tarsus ilçesi Boztepe Mahallesinde Alacakaya Mermer A.Ş tarafından mermer madeni açılması söz konusu. Boztepe, Böğrüeğri, Kisecik mahallelerinin yakınından bulunan Saklıcennet Kanyonunun beslediği Tarsus Çayı, başta Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Tarsus İlçelerinin içme suyu kaynağı olan Berdan Barajına dökülmektedir. Bu akarsu havzası maden alanına çok yakın olduğundan dolayı Berdan Barajı su kalitesini olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca Boztepe yaylasının yerli halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sekteye uğrayacaktır. Ülkemizdeki endemik bitkiler arasında bulanan köknar ağaçları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Ve yine mermer ocağı kurulması planlanan bölgeye yakın olan yaban hayatını geliştirme sahası ve Cehennem Deresi Milli Parkı olumsuz etkilenecektir. Maden ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) başvuru dosyası hazırlandı ve incelenmek üzere ilgili Bakanlığa sunuldu. Yaylamız için çok geç olmadan bu işe artık ‘dur’ diyelim”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA