ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİ!


 

Mersinli çiftçi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü borç yükü, yüksek girdi maliyetleri ve pazar sorunu ile geride bıraktı.

SONER AYDIN

Mersin çiftçisi 2015 yılında Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından gelen doğal afetlerle birlikte üretim yapamaz hale geldi. Özellikle hasat döneminde meydana gelen sel felaketi Akdeniz ve Tarsus’taki seralara büyük zarar vermiş çiftçinin ürünleri günlerce sular altında kalmıştı. Sel felaketi nedeniyle ürünü para etmeyen çiftçi çareyi bankalarda buldu ancak aldığı krediyi de ödemeyince tarlasına, evine haciz geldi. Mersin’de çiftçilerin borcundan dolayı yaklaşık 600 dönüm tarla bankalar tarafından satışa çıkartıldı. Satışa çıkartılan tarlaların büyük çoğunluğu Tarsus, Toroslar ve Akdeniz’de yer alırken yine Erdemli Gülnar, Anamur gibi ilçelerde yüzlerce dönüm arazi satılıkta.

“ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”
TÜM Üretici Köylüler Sendikası Genel Başkanı Sadık Turan, 14 Mayıs’ta Dünya çiftçiler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yüksek girdi fiyatları nedeniyle üreticinin ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kaldığını söyledi. Çiftçiler Günü’nde çiftçinin dışında herkesin bayram ettiğini dile getiren Turan, “Bankalar ve tefeciler her gün daha çok borçlandırdıkları köylüler nedeniyle, AKP hükümeti uyguladığı tarım politikaları sonucu yoksullaşan üretici köylüyü aç ve muhtaç hale getirip dağıttığı sadaka ile kendine oy deposu haline getirmesi nedeniyle bayram ediyor. Üretici köylü ise kara kara içine düştüğü durumdan çıkacağı günü düşünüyor” dedi.

“DEVLET DESTEĞİ İSTİYORUZ”
Çiftçiler gününde üreticinin taleplerini sıralayan Turan şunları söyledi: “Tarım ürünleri ithalatının yasaklanması, üretimin önündeki tüm kotaların kaldırılmasını,  tüm tarım girdilerinin (ilaç, gübre, tohum, akaryakıt, motor, kredi vb.) maliyetlerinin ucuzlatılmasını istiyoruz. ÖTV kaldırılarak, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini ve devlet desteği uygulanmasını, taban fiyatının ürün çıkmadan üretici köylüler tarafından belirlenmesini,  enerji ve kirli sanayi politikaları nedeniyle tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri talana açan tüm düzenlemelerin kaldırılmasını istiyoruz. Üretici köylüleri gerçek bir çiftçi günü için mücadeleye ve sendikaların da örgütlenmeye çağırıyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA