Mobilya sektörü fuarda buluştu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mobilya sektörü fuarda buluştu


 

Mersin’de, 70 firmanın 200’e yakın marka ile yerini aldığı CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık A.Ş organizasyonuyla mobilya sektörünü buluşturan CNR İMOB Mersin Mobilya Fuarı kapılarını açtı. Fuarda mobilya imalatçısının sektörel sanayi sitesi kurulması yönündeki talep yeniden gündeme gel

GİZEM EKİCİ

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık A.Ş organizasyonuyla mobilya sektörünü buluşturan CNR İMOB Mersin Mobilya Fuarı, 8 Mayıs günü kapılarını araladı. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Fuar, 14 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Mersin Mobilya Fuarı, Azerbaycan, Irak, Ortadoğu ülkelerinden gelecek alım heyetlerinin yanı sıra Adana, Ankara, Kayseri ve çevre illerden gelecek alım heyetlerini de ağırlayacak. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) ve KOSGEB desteğiyle düzenlenen fuarda sektörün önde gelen 70 firma ve 200’e yakın markası yer alıyor. 15 bin metrekarelik alanda 3 holde düzenlenen fuara bu yıl 50 bin ziyaretçi bekleniyor.

Ev ve ofis mobilyaları, ev aksesuarları, bahçe ve yazlık mobilyaları ile mobilya yan sanayi ürünlerinin sergilendiği fuarda Mersin’in yanı sıra Adana, Kayseri, Bursa, İzmir, Hatay, Gaziantep, İstanbul, Denizli, Karaman, Zonguldak’tan mobilya firmalarının özenle seçtiği koleksiyonlar da bir arada sunuluyor.

FUAR SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİYOR

Açılışta CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel, mobilya sektöründe Türkiye’nin en büyük ve tek fuarı olan CNR İMOB’u Mersin’e getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylerken, MEPİAD Başkan Vekili Sadık Özkan, “Mersin’de perakendeyi canlandıracak AVM’ler dışındaki tek enstrüman fuarlar olması nedeniyle bu organizasyonu önemsiyoruz” dedi. MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Hakan Kayacı ise, “Mobilya sektöründe üretim kalitesi çok yüksek, ancak önemli olan tanıtımdır. Bunun en önemli ayağı da fuarlardır. Üretmek ne kadar önemliyse bu ürettiklerimizi sunmak ve tanıtmak da bizler için önemlidir” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRDEKİ DARALMAYI FUAR İLE AŞMAK İSTİYORUZ”

MTSO Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkanı Tahattin Bediroğlu da, kentteki mobilyacıları fuara davet etti. Bu fuar ile sektörde yaşanan ekonomik daralmayı biraz olsun aşmak istediklerini söyledi. Fuar döneminde özel kampanyalar planlandığını dile getiren Bediroğlu, firmaları ekonomik yönden sıkıntıda olsalar da kendilerini zorlayıp bu fuara katılarak oluşacak sinerjiden faydalanmaya, halkı da bu dönemde gerçekleşecek güzel kampanyalardan faydalanmaya davet etti. Fuarın bu yıl 15 bin metrekare alanda organize edileceğini hatırlatan Bediroğlu, 70 firmanın 200’e yakın marka ile yerini almasını beklediklerini anlattı. Geçen yıl fuarı 40 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Bediroğlu, bu yıl da 50 bin ziyaretçi beklediklerini dile getirerek, “Geniş ürün yelpazesine sahip fuarda katılımcı firmalar ziyaretçilere fuara özel kampanya ve fiyat avantajı sunacak. Ev ve ofis mobilyaları, ev aksesuarları, bahçe ve yazlık mobilyaları, mobilya yan sanayi ürünleri İMOB Mersin Mobilya Fuarı’nın ürünleri arasında yer alacak” dedi.

“KDV İNDİRİMİ UZAMALI”

Sektörde de son dönemlerde güzel gelişmeler yaşandığına değinen Tahattin Bediroğlu, mobilya sektörüne getirilen KDV indirimini hatırlatarak şunları söyledi: “Mobilyada KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu indirim piyasalara bir miktar hareket getirdi ancak beklenen etkinin yakalanabilmesi için sürenin uzaması büyük önem taşıyor. Çünkü insanların bu indirime alışması için tanınan süre yeterli olmadı. Ayrıca düğün sezonu da yeni başlıyor. Uzayacak bir KDV indirimi, hareketin artması ekonominin canlanması adına daha büyük katkı sağlayacaktır.”

Sektördeki durgunluğun inşaatların durmasıyla doğru orantılı olduğuna dikkat çeken Bediroğlu, gündemin yeniden ekonomiye dönmesiyle birlikte bu durgunluğun da ortadan kalkacağına inandıklarını, önümüzdeki süreçte inşaat sektörünün hareketlenmesiyle mobilya satışlarının da artacağına inandığını anlattı.

“MERSİN’DE ÜRETİM ARTMAYA BAŞLADI”

Sektörde yaşanan durgunluğu aşmak adına firmaların alternatifler üretmeye başladığına değinen Tahattin Bediroğlu, üretimi öne çıkarmaya başladıklarını söyledi. Daha önce Ankara’dan İnegöl’den aldıkları yemek odalarını, koltuk takımlarını artık Mersin’de üretmeye başladıklarını kaydeden Bediroğlu şunları söyledi:

“Geçmişte ağırlıklı olarak al sat üzerine çalışırken artık maliyetlerimizi düşürmek adına ihtiyaç duyduğumuz ürünlerin tamamını bölgemizde üretmeye başladık. Bu sayede nakliye maliyetini ortadan kaldırıp piyasaya daha ekonomik ürünler sunabilmeye başladık. Ancak bu kez de hammadde de ciddi sorunlar yaşıyoruz. Özellikle kumaş ve kauçuktaki fiyat artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Kauçuk fiyatları son 6 ayda yüzde 90 civarında artış gösterdi. Bu durum özellikle oturma gruplarında rekabetçi yapımızı bozuyor. Hammaddede tamamen dış pazara endeksli çalışmamız nedeniyle bu maliyetleri aşağı çekmekte zorlanıyoruz. Halkın alım gücünün de bu dönemde çok yüksek olmaması nedeniyle artan maliyetlerimizi fiyatlarımıza da yansıtamıyoruz. Son 6 aydır koltuk ve oturma gruplarında maksimum yüzde 5 karlarla çalışıyoruz.”

Üretime geçmeleriyle birlikte istihdamda da az da olsa kıpırdanma yaşandığını ifade eden Komite Başkanı Bediroğlu, firmaların en azından ikişer üçer eleman daha aldığını söyledi. Bu dönemde özellikle istihdam seferberliği kapsamında verilen desteklerden yararlanma fırsatı bulduklarını da anlatan Bediroğlu, bu desteklerin girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi noktasında büyük önem taşıdığını, kısa süreli olmak yerine bu desteklerin uzun vadeye yayılmasını beklediklerini söyledi. Bediroğlu nitelikli eleman bulma noktasında ise sıkıntı yaşandığına işaret ederek, mesleki eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini de söyledi.

Ekonominin canlanmasının üretimin artmasıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Bediroğlu, şu bilgileri verdi: “Bu nedenle üreticinin destekleneceği adımların atılması büyük önem taşıyor. Bizlerin rekabetçi yapısı güçlenirse yalnızca içeride değil yurtdışında da etkinliğimizi artırabiliriz. Mersin’de yaklaşık 200 adet mobilya üreticisi firma bulunmakta. Mobilya adına her türlü ürünü bölgemizde üretebiliyoruz. Yalnızca bölgeye değil, Türkiye geneline satışlar yapıyoruz. Yurtdışındaki etkinliğimiz ise mevcut durumda istediğimiz düzeyde değil. Üretimimizin yaklaşık yüzde 5’ini ihraç edebiliyoruz. Ağırlıklı pazarlarımız ise başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Kuzey Irak. Verilecek desteklerle eğer maliyetlerimizi aşağı çekebilirsek rekabet gücümüz de Pazar çeşitliliğimiz de artar ve bu durum ihracat rakamlarımıza da yansır. Bu nedenle devletin desteği büyük önem taşıyor.”

“ÇADIR, TENTE VE BRANDA DA KDV İNDİRİMİ BEKLİYORUZ”

Komite bünyesinde yalnızca mobilyacıların bulunmadığını, çadır, tente ve branda sektöründe faaliyet gösteren firmaların da yer aldığını hatırlatan Tahattin Bediroğlu, mobilyada olduğu gibi bu sektörde de KDV indirimi beklendiğini bildirdi. Yüksek KDV’lerin kayıtdışılığı artırdığını ifade eden Bediroğlu, bu durumun bir taraftan vergi kaybı ile devlete zarar verdiğini, diğer taraftan da haksız rekabete yol açması nedeniyle kurallara uygun çalışan firmalara zarar verdiğini anlattı.

Ayrıca tente, branda ve çadırcılar için henüz mesleki yeterliliklerin tam olarak belirlenmemiş olması ve bu alanda belge verilecek bir yer bulunmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarına da değinen Bediroğlu, bu konuda yapılacak çalışmalarla sektör temsilcilerinin Mersin’de belgelendirilebilmesinin zemininin hazırlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA