Susuzluk üreticiyi Mut’suz ediyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Susuzluk üreticiyi Mut’suz ediyor!


 

Borçlarını dahi ödeyemeyen çiftçilerin daha da vahim olarak ürün elde etmek için suya muhtaç hale geldiğini açıklayan Milletvekili Atıcı, bu durumun özellikle Mut’ta çok derin yaşandığına dikkat çekti.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; Mersin'in Mut ilçesindeki sulama projelerini sordu.

Son dönemde hükümetin izlediği yanlış dış politikalar sonucu yaşanan krizler nedeniyle çiftçilerin ürettiklerini satamadığını belirten Atıcı, borçlarını dahi ödeyemeyen, geçim sıkıntısı çekmeye başlayan çiftçilerin daha da vahim olarak ürün elde etmek için suya muhtaç hale geldiğini işaret etti. Su sorununun çözümüne yönelik Mersin'in Mut ilçesinde DSİ tarafından yıllar önce projelendirilmesine rağmen halen hayata geçirilemeyen Mut Barajı Projesi ve Sakız Ovası Sulama Projesi'nin durumunu soran Atıcı, projenin hayati önemine dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN ZEYTİNİ MUT’TAN

Mersin'in Mut ilçesi, zeytin, kayısı, incir ve erik başta olmak üzere;  badem, elma, armut ve nar üretimi de yapılan, tarımsal üretim açısından verimli bir toprak yapısına sahip olduğunu işaret eden Milletvekili Atıcı, ilçe sakinlerinin geçimini büyük oranda tarımla sağladığını vurguladı.

“Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 80'i ve zeytinyağı ihtiyacının yüzde 3'ü Mut ilçesinden karşılanmaktadır. Ayrıca, yıllık 80 bin ton kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 20'si ihraç edilerek 30 milyon dolara yakın gelir elde edilmektedir.

“SU TAŞIYARAK ÜRÜN ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Son dönemde hükümetin izlediği yanlış dış politikalar sonucu yaşanan krizler nedeniyle çiftçiler ürettiklerini satamamıştır. Borçlarını dahi ödeyemeyen, geçim sıkıntısı çekmeye başlayan çiftçiler daha da vahim olarak ürün elde etmek için suya muhtaç hale gelmiştir.

İlçede tarım faaliyetleri açısından büyük bir öneme sahip olan Sakız Ovası’nın sulu tarıma açılması ile birlikte ürün çeşidi ve miktarı artacaktır. Ancak bölgede yaşanan kuraklık ve susuzluk nedeniyle kaderine terk edilen çiftçiler kendi imkânlarıyla su taşıyarak ürün elde etmeye çalışmaktadır. Su sorunlarına geçici de olsa çare arayan çiftçiler, kısıtlı imkânları ile trafo, su motoru gibi maliyeti yüksek araçları temin edememekte ve hükümetten ve yerel yönetimlerden destek beklemektedirler.

“VAATLER, SÖZDE KALDI”

Daha önce seçim dönemlerinde bölgeyi ziyaret eden hükümet temsilcilerinin vaat ettiği ve bölgenin sulama ihtiyacını karşılaması için DSİ tarafından projelendirilen Mut Barajı Projesi ve Sakız Ovası Sulama Projesi yıllarıdır hayata geçirilemeyerek sadece sözde kalmıştır.

Buna göre; Mut Barajı Projesi hangi aşamadadır? Ne zaman faaliyete geçirilecektir? Mut Barajına bağlı olarak Sakız Ovası Sulama Projesi ne zaman faaliyete geçirilecektir? Hangi köyler faydalanacaktır? Çiftçilerin, hâlihazırda bulunan sulama havuzlarından ve kuyulardan yararlanması için su motoru, elektrik trafosu gibi araç-gereçlerin karşılanması için hükümetin herhangi bir çalışması olacak mıdır? 2017 yılında Mersin’de tamamlanan veya tamamlanması planlanan sulama projeleri nelerdir?” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA