Tekstil ve tarım bitiyor demir çelik ihracatı artıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tekstil ve tarım bitiyor demir çelik ihracatı artıyor!


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) üyelerinin ihracatı, 2017 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 artış kaydederek, 1 milyar 7 milyon dolara çıktı. Demir ve demir dışı metaller ve çelik ihracatı yüzde 97 artarken, yaş meyve sebze ihracatında yüzde 19, hazır giyim ve konfeksi

AKİB Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, birlik üyelerinin Nisan ayı ihracatını değerlendirdi. AKİB üyelerinin ihracatının Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 artış kaydederek, 1 milyar 7 milyon dolara çıktığını söyleyen Kıvanç, bu artışın Türkiye ortalamasının üstünde olduğun dikkat çekti.

Nisan ayında referandum gündemine yoğunlaşan ekonomimizin, ihracat rakamlarını da bir nebze olsa etkilediğini vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, “AKİB olarak ihracatımız, hızını çok az keserek de olsa artışa devam etti. Bundan sonraki süreçte ekonomimizdeki istikrarın ihracata da olumlu yansımalar getireceğine ve yüksek artış oranları göreceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

AKİB rakamlarını değerlendiren Kıvanç, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Nisan ayı rakamlarının 869 milyon dolardan 1 milyar 7 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Nisan ayına oranla yüzde 15,9 oranında bir artış olduğu görülmektedir. 2016 ve 2017’yi ilk 4 ay olarak değerlendirdiğimizde ise; 2016 yılı ilk 4 ayında 3 milyar 320 milyon dolar olan ihracatımızın 2017 yılı ilk 4 ayında 4 milyar 303 milyon dolara yükseldiği ve yüzde 29,6 oranında arttığı gözlenebilir” dedi.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATTA 4. SIRADAKİ YERİMİZİ KORUDUK

AKİB’in, Türkiye geneli ihracata yaptığı yüzde 8,5’luk katkı ile de en fazla ihracat yapan 4. Genel Sekreterlik konumunu koruduğuna ve en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 2. Genel Sekreterlik olduğuna  dikkat çeken Kıvanç, “2017 yılı Nisan ayında, 2016 yılının Nisan ayına göre ülke olarak yüzde 4 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB gösterdiği yüksek performans ile Nisan ayında da Türkiye geneli ihracatta yakalanan 11 milyar 865 milyon dolarlık ihracatta önemli pay sahibi oldu” dedi.

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Kıvanç, 2017 yılının Nisan ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Mersin’in 12., Kayseri’nin 13. ve Karaman’ın 28. sırada olduğunu belirtti.

Kıvanç, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Malta, Birleşik Devletler ve İtalya olduğunu açıkladı.

KİMYEVİ MADDELER YÜKSELİŞTE

Kimya sektörünün Nisan ayında 1 milyar 232 milyon dolarlık ihracatıyla otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Başkan Kıvanç, “Yılın ilk 4 ayına bakıldığında, ihracata en yüksek katkıyı sunan sektörlerde ilk sırada yer alan otomotiv sektörünün ardından en yüksek ihracat artışı çelik ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde yaşandı. Nisan ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 0,1 oranında bir arttı ve 1,2 milyar dolara ulaştı.

AKİB’in  2017 yılı Nisan ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ise; kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü 319 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı. Akdeniz kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı Nisan ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla yüzde 19 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatındaki payı yüzde 25 oldu.

Birliğin bu dönemde en fazla ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri, Malta ve Birleşik Devletler’e yaptı. Namibya, Cebelitarık, Mısır, K.K.T.C., Almanya, Irak ve Suudi Arabistan ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı. Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri 127 milyon dolar değerindeki rekor ihracat artışıyla dikkati çekti.

Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatında en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu Plastikler Ve Mamülleri ile Anorganik Kimyasallar izledi” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN DEMİR ÇELİK İHRACATININ YÜZD 13’Ü AKDENİZ’DEN

Türkiye demir ve demirdışı metaller ve çelik sektörünün de 2017 yılı Nisan ayı ihracatının, bir önceki yıl eş döneme kıyasla yüzde 30 oranında artışla 1 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Zeki Kıvanç, sektörün Nisan ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 13’lük pay aldığını kaydetti.

AKİB üyelerinin demir ve demirdışı metaller ve çelik sektörü ihracatının ise 2017 yılı Nisan ayında, yüzde 97 oranında artış kaydederek 206 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Kıvanç, şöyle devam etti; “Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı ise yüzde 20 oldu. Sektörün Ocak - Nisan dönemi ihracatında ise Türkiye genelinde yüzde 28 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 6 milyar 128 milyon dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin demir ve demirdışı metaller - çelik sektörü Ocak – Nisan dönemi ihracatında ise yüzde 96 oranında bir artış olmuş ve 736 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

HUBUBAT BAKLİYATTA EN ÇOK İHRACAT IRAK’A

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri: 2017 yılı Nisan dönemi sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı 525,1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payı ise yüzde 4,4 olmuştur. Bir önceki eş dönemle kıyaslandığında sektördeki yıllık ihracat artışı yüzde 1.5 civarında gerçekleşmiştir. Ülkelere göre incelendiğinde, Nisan ayında Irak 149,6 milyon dolarlık ihracat değeri ve yüzde 10,2’lik pay değeri ile ilk sırada yer almaktadır. Bunu yüzde 9.9 ve yüzde 2.5’luk pay değerleri ile Suriye ve Birleşmiş Milletler takip etmektedir.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Nisan döneminde sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ise; 98,5 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirilmiştir. Ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 18,7 olarak gerçekleşmiştir.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı Nisan ayı değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre, 98.5 milyon  dolarlık sektör ihracatı içerisinde bakliyat ürünleri 27 milyon dolarlık değeri ve yüzde 27.4’lik payı ile ilk sırada yer almaktadır. Bakliyat ürünleri grubunda en fazla ihracat, 23 milyon dolar ile “kırmızı mercimek”e aittir. Ülkelere göre ise, 2017 yılı Nisan ayında Irak, yüzde 24.3’luk pay değeriyle ihracat değeri 24.4 milyon dolarla ilk sırada yer almıştır. Ardından 15,08 milyon dolar ihracatla Suriye gelmektedir”.

TEKSTİL SEKTÖRÜ ÇÖKÜŞTE

Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektöründe ise 2017 yılı Nisan ayı ihracatında, 659,8 milyon dolar ile yüzde 4,3 oranında bir azalmış yaşandığını vurgulayan Kıvanç, sektörün Nisan ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 5,6’lık bir pay aldığını aktardı.

AKİB üyelerinin tekstil ve hammaddeleri ihracatının ise 2017 yılı Nisan ayında, yüzde 4 oranında düşüş kaydederek 71,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Kıvanç, “Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı ise yüzde 10,8 olmuştur.

Sektörün Ocak - Nisan dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde 1,9 oranında bir artış yaşandığı ve ihracatın 2,6 milyar dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin tekstil ve hammaddeleri sektörü Ocak – Nisan dönemi ihracatında ise yüzde 4 oranında bir artış olmuş ve ihracat 308,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

TARIM BİTİYOR!

Yaş Meyve Sebze: Nisan 2017’de AKİB kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 23’lük bir düşüş yaşayarak 51.8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Nisan 2017 döneminde ise Birliğimiz kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2’lik bir düşüş yaşayarak 308.8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTIYOR

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri: 2017 yılı Nisan ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 7,27 oranında artış göstererek 370 milyon 665 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörün Nisan ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı yüzde 3,12 olmuştur.

2017 yılı Ocak-Nisan dönemi Türkiye Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 5,45 oranında artış göstererek 1 milyar 405 milyon 818 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönem içerisinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri sektörel bazda ihracat rakamları incelediğinde ise; yüzde 11 artış ile 192 milyon 815 bin dolar ihracat gerçekleştirildiği görülmektedir.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı Nisan ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise; 51 milyon 596 bin dolar Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği görülmektedir. Bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında yüzde 7 oranında artış yaşanmıştır.

Türkiye geneli ve AKİB olarak sektörün 2017 yılı Nisan ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar yine Irak olmuştur” diye konuştu.

HAZIR GİYİM KAYIP!

Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de 2017 yılı Nisan ayı ihracatında, 1,3 milyar dolar ile yüzde 11 oranında bir azalma yaşandığını belirten Zeki Kıvanç, sektörün Nisan ayı Türkiye toplam ihracatından yüzde 11,4’lük bir pay aldığını belirtti.

Kıvanç, “AKİB üyelerinin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise 2017 yılı Nisan ayında, yüzde 35 oranında düşüş kaydederek 31,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’deki toplam sektör ihracatındaki payı ise yüzde  2,36 olmuştur.

Sektörün Ocak - Nisan dönemi ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye genelinde yüzde  5,9 oranında bir düşüş yaşandığı ve ihracatın 5,4 milyar dolar olduğu görülmektedir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Ocak – Nisan dönemi ihracatında ise yüzde 40 oranında bir düşüş olmuş ve ihracat 119,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

SU ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ VAR

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller: Türkiye Geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımız 2016 yılı Nisan ayına göre yüzde 4 artarak 11,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı Nisan ayı su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye ihracatı, 2016 yılı Nisan ayına  kıyasla, yüzde 14 oranında artarak 164 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektör 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye ihracatında yaklaşık yüzde 1,4 pay almıştır.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü olarak önceki yılın ayın döneminde 144 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 2017 Nisan ayında ise yüzde 14’lük artışla 164 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir.

Sektör ihracatında ilk sırayı geçen yıla göre değer bazında yüzde 51’lik artış gerçekleştiren kanatlı eti almıştır. Kanatlı eti ihracatımızda yüzde 24’lük pay elde etmiştir. 2. sırada taze balıklar, 3. sırada ise yumurtalar yer almıştır. Sektörün en çok ihracat yaptığı ülkelerde; Irak sektör ihracatında yüzde 30’luk pay ile ilk sırada, Hollanda yüzde 7 ile ikinci, İtalya yüzde 5 ile üçüncü sırda yer almıştır. Sektörde en fazla ihracat yapan iller ise; İstanbul, İzmir ve Muğla olarak sıralanmıştır.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı Nisan ayında 25 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirmiştir. 2016 yılı Nisan ayına kıyasla sektör ihracatında yüzde 18 oranında bir artış yaşanmıştır.

Birliğimiz kanalıyla en çok ihraç edilen ürünler; kanatlı ürünler olarak adlandırılan kanatlı eti ve yumurta olmuştur. 3. sırada ise taze balıklar yer almıştır. Birlik ihracatının yüzde 54 ‘ü Irak’a yapılırken, Irak’ın ardından sırasıyla Suriye ve Lübnan’ın gelmiştir. En çok ihracat yapan iller ise; Adana, Mersin ve Konya olarak sıralanmıştır” dedi. (bülten) 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA