“Güvenceli, insanca yaşam istiyoruz!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Güvenceli, insanca yaşam istiyoruz!”


 

Mersinde 1 Mayıs İşçi Bayramı binlerce işçi, emekçi, memur, akademisyen ve öğrencinin katılımıyla kutlandı. Kutlamaya coşkulu bir şekilde katılan emekçiler; eşit, güvenceli, insanca yaşam taleplerini bir kez daha haykırdı.

SONER AYDIN / MEHMET NABİ BATUK

Mersin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı emekçilerin haklarını haykırdığı bir bayram havasında kutlandı. Saat 17.00 de Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan kutlamalara binlerce kişi katıldı. Kortej yürüyüşüne bu yıl OHAL nedeniyle Valilik tarafından izin verilmeyince sendikalar, siyasi partiler, dernekler ve STK’lar kendi kurumlarının önünde bir araya gelerek pankart ve flamalarıyla alana kadar yürüdü. Alkış ve ıslaklarla yürüyen kitle sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "İşimizi geri istiyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Hayır bitmedi daha yeni başlıyor" sloganları attı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Geçtiğimiz yılarda olduğu gibi bu yıl da kutlamaların yapıldığı alanın etrafında ve kortejlerin geçtiği caddelerde yoğun güvenlik önlemi alındı. Vatandaşlar alanın girişine kurulan arama noktalarından geçtikten sonra içeri girdi. Grupların alana girişinin ardından demokrasi ve özgürlük yolunda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından Sendika, siyasi parti ve STK temsilcileri birer konuşma yaptı.

"365 GÜN ÜRETEN, EMEK VEREN İŞÇİLERE BİR GÜN DAHİ SAYGI GÖSTERİLMİYOR"

Mersin Emek ve Demokrasi Bileşenleri adına açıklama yapan Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, Türkiye'de 1 Mayıs’ın iktidarın getirdiği yasaklar ve devletin şiddet gölgesi altında kutlandığını söyledi. 365 gün ülkenin tüm değerlilerini ve güzelliklerini üretenlere bir gün dahi saygı gösterilmediğini ifade eden Göksoy, "Siyasi iktidar bir gün için dahi işçilerin taleplerine kulak vermemekte, yıllardır 1 Mayıs mitinginin kendinin istediği gibi yapılması dayatmasına 'Hayır' diyoruz. Hukuku, demokrasiyi, evrensel temel hak ve özgürlükleri yok saymayı bir rejim biçimi olarak benimsemiş anlayışa karşı, bu yıl her zamankinden çok daha yaygın, kitlesel ve coşkulu bir biçimde buluşmayı görev biliyoruz. Devletin tüm olanaklarının kullanmasına, tek sesli medyaya, hayır diyenlerin engellenmesine rağmen yurttaşların en az yarısı 'Hayır' dedi. Böyle bir anayasa değişikliği ile ülke huzur, barış ve istikrar bulamayacaktır. Türkiye'nin acil ve yaşamsal ihtiyacı eşitlikçi, özgürlükçü, laik ve sosyal bir Anayasadır" dedi.

"KÜRSÜ HALKTIR"

OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Mersin Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Atilla Güney yaptığı konuşmada, "Bizler yıllarca kürelerden barışı, demokrasiyi, özgürlüğü anlattık. Şimdi o kürsüler elimizden alındı ama bilmiyorlar ki kürsü burasıdır, kürsü halktır" ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK BÜSTÜ BARİYERLE KAPATILDI"

Öte yandan bu yıl ilk defa Cumhuriyet Meydanı’nda bulun Atatürk heykelinin bariyerlerle kapatılması dikkat çekti.

“ŞEYTANLAR EMEKÇİLERE OMUZ VERDİ”

Mersin İdman Yurdu taraftar grubu Şeytanlar Grubu da işçi ve emekçilere destek vermek amacıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katıldı. “Biz düştük halk düşmez” pankartı açan taraftar grubu sık sık, “Şeytanlar Grubu emekçinin yanında”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attı.

KAYYUMLARA TEPKİ

Alana giren grupların pankartları tek tek okunurken, kayyum atanan Akdeniz Belediyesi işçilerinin “Hayır’ımızı çalanlar, belediyemizi gasp ettiler, OHAL’e KHK’ye, Kayyumlara Hayır. İşimizi geri istiyoruz” pankartının alana girmesi ile kitle hep bir ağızdan sloganlarıyla işçilere destek verdi.

NÜKLEERE KARŞITI MÜCADELE DE ALANDA

Çevrecilerin de alanda yerini aldığı 1 Mayıs ‘ta Sinop ve Mersin’de yapılmak istenen Nükleer Santrallere tepki de vardı. “Nükleer Ayıp Durdurulsun. Ne Akkuyu’da ne Sinop’ta ne de Dünyada Nükleer Santral istemiyoruz” pankartı da platforma asıldı.

Konuşmaların ardından kutlama yerel müzik grupları ve Bandista müzik gruplarının seslendirdiği şarkılarla ve çekilen halay eşliğinde sona erdi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA