‘Hayır’ için imza kampanyası başlatıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Hayır’ için imza kampanyası başlatıldı


 

Mersin’de Cumhurbaşkanlı Sistemi Referandumunda yaşanan seçim ihlallerine karşı hukuki mücadele yürüten siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri “Demokrasi İçin Yurttaş Hareketi” altında bir araya geldi. Demokrasi İçin Yurttaşlık Hareketi, aynı zamanda imza kampanyası başlatacaklarını da kamuoyuyla

Mehmet Nabi Batuk

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Anayasa Değişikliği Paketi için 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen referandum sürecinde yaşanan seçim ihlallerine tepki göstermek ve söz konusu iddialar için hukuki mücadele yürüten bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri güçlerini “Demokrasi İçin Yurttaş Hareketi” adı altında birleştirdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde ilk basın toplantısını düzenleyen platform bileşenlerine CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak’ın yanı sıra birçok sivil ve siyesi toplum örgütü temsilcisi de destek verdi.

AV. YILDIZ, SEÇİM İHLALLERİNİ SIRALADI

Burada Mersin Demokrasi Yurttaş Hareketi bileşenleri adına hazırlanan ortak basın metnini okuyan Av. Şerife Arıcı Yıldız, sözlerinin başlangıcında Mersin’in Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumunda yüzde 64 oranı ile hayır dediğini hatırlattı. YSK tarafından açıklanan 16 Nisan referandumu sonuçlarının şaibeli olduğunu tekrarlayan Av. Yıldız, “Bu sonuç şaibeli bir sonuç olduğundan tarafımızca kabul görmemiş, hukuku ve halkın vicdanını ağır biçimde yaralamıştır. Neden mi? Çünkü seçim esnasında ve sonrasında ortaya çıkan usulsüzlükler 16 Nisan’da yapılan sözde oylamanın hiçbir hukukiliği ve meşruiyeti olmadığını ortaya koymuştur. Şöyle ki En yaygın ihlal, mühürsüz zarf ve oy pusulaların kullanılması oldu. Bazı sandıklarda tercih yerine evet yazan kaşeler kullanıldı. Tespitlerinden birisi sandıklara gönderilen torbalardan oy pusulalarının eksik çıktığına yönelik. Normalde oy pusulalarının yedekleri ile birlikte Doğu ve Güneydoğu’da bazı sandıklarda müşahitler güvenlik güçlerince derdest edildi, sandıklar başıboş bırakıldı. Sandıklar kapatıldıktan sonra kolluk güçleri sayımın yapıldığı yerlerde kapıları tutarak vatandaşın geçmesine izin vermedi. Açık sayıma müdahale edildi. Muhtarlar, kaymakamlar, hayır oyu çıkmaması için baskı kurdu. Bazı tutanaklarda çetelenin altına evet ve hayır oyları yer değiştirildi. Bir tutanağa 72 evet işareti bulunan çetelenin altında 248 evet 248 hayır işareti bulunan çetelenin altına da 72 hayır yazıldı. Şimdilik 10 bin’in üzerinde tutanak hatası tespit edildi” dedi.

“YSK ANAYASAYI DEMOKRASİYİ VE HUKUKU ÇİĞNEMİŞTİR”

“YSK’nın seçimin devam ettiği esnada, 298 sayılı seçim kanunu hükümleri ile ilgili genelgeler ve önceki kararları kendisini bağladığı halde bunları yok sayması ve Anayasa ve yasalara aykırı olarak yayınladığı genelge tam kanunsuzluk oluşturmuştur” diyen Av. Şerife Arıcı Yıldız, ilgili mevzuata göre ‘Tercih’ yerine ‘Evet’ yazan mühürlerinin bile tek başına referandumun iptal edilmesine yetebileceğini vurguladı. YSK’nın birçok siyasi parti tarafından yapılan itirazlara ve referandumu iptal edilmesi talebini reddetmesini sert bir dille eleştiren Av. Yıldız, “Anayasa kanun ve genelgeye açıkça aykırı olarak genelge çıkartan YSK’nın bu işlemi ve kararı demokrasi ve hukuk tarihine bir hukuksuzluk abidesi olarak geçecektir. Tarafsız kaynakların açıklamalarına göre referandumun gerçek sonucu yüzde 50 hayır hüzde 46 evet şeklindedir. Gerçek muteber sonuç budur. Gerçek olan her türlü baskı ve sınırlamaya rağmen çoğunluğu oluşturan farklı kimlik ve politik görüşte yurttaşların 16 nisan kardeşliği ile hayır’da birleşmesidir. Gerçek olan Türkiye’nin @54 çoğunlukla tek adam rejimine hayır demesidir. YSK tarafından açıklanan referandum sonucu yurttaşın nazarında muteber değildir. Bu sonucu kabul etmiyor ve diyoruz ki: hayır biz kazandık. ‘Hayır’ımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

TÜM ÖNLEMLER TAMAMDI AMA YSK AKLIMIZA GELMEDİ

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak ise yaptığı konuşmada, büyük bir hayır miting organizasyonu için hem Mersin’de hem de diğer illerde hazırlık yaptıklarını belirtti. Dr. Çamak, “Seçim sürecince bütün ihlal önlemlerimizi almıştık. Ancak aklımıza tek gelmeyen şey Yüksek Seçim Kuruluydu. Hayırlar kazandı biz sandığımıza sahip çıktık ama YSK bir hukuksuzluk süreci ile yasalara uymayarak hatta kendisi ile çelişerek referandumdan Evetin çıkmasını sağladı. Aslında refarandumda hayırlar kazandı. Seçimin ardından telefonlarımız susmuyor. Neden CHP’liler sokağa çıkmıyor nden sokak gösterileri organize edilmiyor diye. Bizim onlara cevabımız ise güzel bir blog oluşturuldu ve bu sokak gösterilerini yapmamız çok çok yanlış olacaktır. Çünkü iktidarın tamda istediği budur. Bunlar zaten sokağa dökülürler bunlar zaten yaygaracıdır diyerekten üstümüze yükleneceklerdir. Seçim sürecinde yapılan bazı uygulamaları bile anlamlarını başka yöne çekerek nerelere götürdüler. Biz buna karşı çıkıyoruz. Nitekim CHP referandumdan çıkan yüzde 49’luk bloku bir arada tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için bu blok çok önemlidir. Önümüzde yerel seçimler ve hemen arkasında bir cumhurbaşkanlığı seçimi var. dikkat edersiniz ki Türkiye’nin üreten ve vergisinin yüzde 84’ünü veren insanlar hayır demiştir. Bu çok önemlidir. Yoksulluktan beslenen kesim ise evet demiştir. Biz bu insanlar için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıp alanlardan ayrılmayacağız. Geri çekilmek yok çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve önümüze bakacağız. Vatandaşlarımızın en büyük istekleri mitinglerdir. Bu konuda da konuşuldu büyük mitingler yapılacaktır. Ancak öyle küçük küçük sokağa dökülmeler kesinlikle olmamalı  yerel merkezinde genel merkezinde talimatı bu yöndedir” şeklinde konuştu.  

Açıklamanın ardından Mersin Demokrasi İçin Yurttaş Hareketi hazırladıkları bildiriyi imzaya açtı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA