“İhracatın başlaması yetmez destek de sağlansın” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İhracatın başlaması yetmez destek de sağlansın”


 

Akdeniz İlçesi Örtü Altı Üretici Birliği Başkanı Tansel İzgi, Rusya’nın uyguladığı ekonomik yasakların kaldırılmasına ilişkin yürütülen çalışmalarda nihai müzakere aşamasına gelinmesini olumlu bulduklarını, ancak çiftçilerin borç sorununa bir çözüm bulunmadan sağlıklı bir tarımsal üretimin yapılamay

Mehmet Nabi Batuk

Türkiye’nin; Hatay sınırında Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya tarafınca başlatılan ekonomik yasakların kaldırılması konusunda heyetler arasında gerçekleştirilen son toplantılarda nihai müzakere aşamasına geçildiği haberleri Mersin’deki çiftçiler arasında heyecan yarattı. Son iki yıldır dış politikalarda yaşanan başarısızlıklar ve kentti defalarca vuran sel afetleri nedeniyle ölüp ölüp dirilen Mersin çiftçisi ise hükümetten çiftçi borçları ile ilgili adım atmasını bekliyor. Akdeniz İlçesi Örtü Altı Üretici Birliği Başkanı Tansel İzgi, gazetemize yaptığı açıklamada Rusya ile yapılan görüşmelerde nihai müzakere aşamasına geçilmesinin olumlu bir başlangıç olduğunu belirterek çiftçilerin gözünün kulağının hükümetin çiftçi borçlarına ilişkin hazırladığı borç çalışmasında olduğunu aktardı.

Türkiye’nin tarım konusunda iyi bir üretici olduğunu ancak bu üretim başarısını pazarlama alanında gösteremediğini belirterek sözlerine başlayan Akdeniz İlçesi Örtü Altı Üretici Birliği Başkanı Tansel İzgi, sadece Mersin’in değil, ülke çiftçilerinin de dış politikadaki başarısızlıklar nedeniyle kötü bir dönemden geçtiğini aktardı. Mersin’deki çiftçilerin, Rusya’nın ihracat yasağı’nın ardından bir de doğal afetlerin vurduğunu aktaran İzgi, “Üreticiler şuan birçok bankaya borçlu durumdadır. Bölgemiz çiftçileri bitmiş durumdadır. Bizim ülke tarımımız Rusya’nın ağzından çıkan iki lafa kalıyorsa bu tarım doğru tarım değildir. Ancak ihracatın tekrar başlaması burada ürünlerin satışını biraz daha canlandırır ve canlı bir pazar oluşturur. Ancak siz ürünlerinizi ekip biçiyorsunuz. İki ay geçiyor devlet bürokrasisinde bir şeyler oluyor. Geri adımlar atılıyor. Olan buradaki çiftçiye oluyor. Tüm sorunları bu insanlar yaşıyor. Geçen sene çok güzel giderken her şey uçağı düşürdük. Sonra domatesler, biberler tarlada kaldı. ürünlerimiz satılmadı. Sonuçta zarar eden yine biz çiftçiler olduk. Peki bu zamana kadar olan zararımızın telafisi nasıl olacak” diye sordu. 

“İHRACAT AÇILSA BİLE KENDİMİZİ DÖNDÜREMEYİZ”

En son bir bakan ile yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Tansel İzgi, “Biz çiftçiler olarak dedik ki önce uçak düşürülmesi ardından yaşadığımız afet olayları ile ilgili olarak üretici çok fazla borçlandı. Bir kereye mahsus olmak üzere çiftçinin genel anlamda borçlarının silinmesi önümüzdeki süreçlerde de borçların yeniden düzenlenmesini istedik. Bizim Türk çiftçisinin sadece devlet bankalarına olan borcu 64 Milyar Lira’ya yaklaşmış durumdadır.  Bir defaya mahsus olmak üzere bu çiftçilerin önünün açılması gerekiyor. Bugün bir dönüm seranın maliyeti 15 lira iken son afetlerle birlikte bu maliyet 30 Lira’ya çıktı. Çiftçiler eski fidelerini söküp yeniden fide ekimi yapmak zorunda kaldı. İlaç masrafı işçilik masrafı derken maliyet ikiye katlandı. Şimdi şartlar ne kadar olumlu olursa olsun son iki yıldır dış politikadaki politikalar ve yaşadığımız afetler nedeniyle çiftçilerimiz, Rusya ile ihracatın yeniden açılması halinde bile kendilerini döndürmekte zorlanır. Pazarlama ve ihracat alanlarında yaşanan problemlerin yanında bölgemizdeki çiftçilere aynı zamanda ekonomik olarak da desteklenmesi gerekiyor. Buradaki çiftçinin bir nebze olmasının tek yolu bu desteklerin ulaşmasıdır. Aynı zamanda da dış politikadaki devamlılığın sağlanması gerekiyor. Örneğin Almanya ile ilgili bir konu oluyor. Sonra ihracat yasağı geliyor. Bizim günahımız nedir? Geçen yıl uçak düşürülüyor, sonra biz düşürmedik FETÖ düşürdü diyorlar. Çiftçi ne anlar FETÖ’den Metöden. Çiftçi’nin anladığı tek bir şey var o da aç kalmasıdır” dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA